15 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:44

Hyresrabatt på Sörbacka

Sex lägenheter stor fortfarande tomma

Det nya seniorboendet på Sörbacka i Värsås gapar tomt. Fyra månader efter invigningen är endast tre av nio lägenheter uthyrda. Nu lockar kommunen med hyresrabatt.
– Nu måste vi agera, säger fastighetschefen Ingemar Linusson.

Det tidigare äldreboendet som först lades ned men som efter en politisk vändning har rustats upp till ny förskola och seniorboende för närmare 40 miljoner kronor, har inte blivit någon succé. Av de nio nya tvårumslägenheterna finns det hyresgäster i endast tre. Sex lägenheter gapar tomma sedan invigningen i februari och nu tvingas kommunen locka med generösa hyresrabatter för att fylla boendet.

Höga hyror

– Det har funnits många intressenter men när de har sett hyreskostnaden har de flesta backat och tyckt att den varit för hög. För att göra Sörbacka mer attraktivt så erbjuder vi nu två månadshyror i rabatt första året och en månadshyra under det andra. Först år tre betalar man full hyra, säger Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun.

De lägenheter som fortfarande är lediga på Sörbacka kostar mellan 7 313 till 8 438 kronor i månadshyra beroende på storlek (66,5–74,6 kvadratmeter). Det är i nivå med liknande seniorboenden inne i Skövde.

Inte förvånad

– Många tycker att det borde vara billigare när det ligger utanför stan. Problemet är att det är lika dyrt att bygga nya bostäder i Värsås som inne i Skövde och det återspeglas givetvis i hyresnivån, säger Linusson som inte är förvånad över svårigheterna att få lägenheterna uthyrda, trots proteststormen från Värsåsborna när äldreboendet lades ned.

– När det här projektet startade var vi från tjänstemannasidan tveksamma till att den ekonomiska kalkylen skulle gå ihop, men politikerna ville annat, konstaterar han.

Även de hyresgäster som redan har hunnit flytta in på seniorboendet i Sörbacka kommer att få samma rabatt som nu erbjuds alla intressenter.

Det tidigare äldreboendet som först lades ned men som efter en politisk vändning har rustats upp till ny förskola och seniorboende för närmare 40 miljoner kronor, har inte blivit någon succé. Av de nio nya tvårumslägenheterna finns det hyresgäster i endast tre. Sex lägenheter gapar tomma sedan invigningen i februari och nu tvingas kommunen locka med generösa hyresrabatter för att fylla boendet.

Höga hyror

– Det har funnits många intressenter men när de har sett hyreskostnaden har de flesta backat och tyckt att den varit för hög. För att göra Sörbacka mer attraktivt så erbjuder vi nu två månadshyror i rabatt första året och en månadshyra under det andra. Först år tre betalar man full hyra, säger Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun.

De lägenheter som fortfarande är lediga på Sörbacka kostar mellan 7 313 till 8 438 kronor i månadshyra beroende på storlek (66,5–74,6 kvadratmeter). Det är i nivå med liknande seniorboenden inne i Skövde.

Inte förvånad

– Många tycker att det borde vara billigare när det ligger utanför stan. Problemet är att det är lika dyrt att bygga nya bostäder i Värsås som inne i Skövde och det återspeglas givetvis i hyresnivån, säger Linusson som inte är förvånad över svårigheterna att få lägenheterna uthyrda, trots proteststormen från Värsåsborna när äldreboendet lades ned.

– När det här projektet startade var vi från tjänstemannasidan tveksamma till att den ekonomiska kalkylen skulle gå ihop, men politikerna ville annat, konstaterar han.

Även de hyresgäster som redan har hunnit flytta in på seniorboendet i Sörbacka kommer att få samma rabatt som nu erbjuds alla intressenter.