15 maj 2014 11:09

23 jan 2015 15:28

Våldtäktsåtalad ledare inte psykiskt sjuk

Den våldtäktsåtalade ungdomsledaren har inte begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykiskt störning. Det utlåtandet kom under torsdagen från Rättmedicinalverket. Han kan därför dömas till fängelse.

Rättegången mot ungdomsledaren från Skövde som är åtalad misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott, genomfördes i Skaraborgs tingsrätt i Skövde i april. Men förhandlingen avslutades inte. Domstolen bestämde nämligen att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Denna har genomförts och under torsdagen kom det rättspsykiatriska utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Där framgår att mannen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han har heller inte vid tiden för undersökningen haft en allvarlig psykisk störning.

Detta innebär att det saknas medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Ungdomsledaren är åtalad misstänkt för brott mot 18 personer, flertalet av brotten har riktats mot barn som har varit 14 år gamla, men ett av offren ska ha varit bara 12 år vid brottstillfället. Många av barnen kom han i kontakt med i sin roll som ungdomsledare i en Skövdeförening.

Rättegången mot ungdomsledaren från Skövde som är åtalad misstänkt för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt, tio fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sju fall av försök till samma brott, genomfördes i Skaraborgs tingsrätt i Skövde i april. Men förhandlingen avslutades inte. Domstolen bestämde nämligen att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Denna har genomförts och under torsdagen kom det rättspsykiatriska utlåtandet från Rättsmedicinalverket.

Där framgår att mannen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han har heller inte vid tiden för undersökningen haft en allvarlig psykisk störning.

Detta innebär att det saknas medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Ungdomsledaren är åtalad misstänkt för brott mot 18 personer, flertalet av brotten har riktats mot barn som har varit 14 år gamla, men ett av offren ska ha varit bara 12 år vid brottstillfället. Många av barnen kom han i kontakt med i sin roll som ungdomsledare i en Skövdeförening.