18 maj 2014 14:27

23 jan 2015 15:44

Herrskapdans från flera sekel

Flera århundradens mode möttes när Skövde folkdansgille anordnade en herrskapsbal i lördags. Ett 70-tal deltagare hade klätt upp sig för festligheterna.

Balen startades upp i Kulturhuset, och markerade därmed avstamp för byggnadens 50-årsjubileum. I grupper gick deltagarna upp på scenen där de tillsammans med konferencier Berit Jarlstedt berättade om sina högtidliga kläder.

Efter en dansuppvisning i Kulturhusets foaljé flyttades festen över till Hotell Scandic Billingen där det väntades mer dans. Herrskapsdans är, som namnet antyder, en lite finare sorts dans än den vanligare folkdansen.

– Det var den adliga delen av samhället som ägnade sig åt herrskapsdans. Folkdansen utövades av allmogen, men förmodligen var det så att allmogen var och kikade i fönstren när herrskapen dansade. Det kan förklara att en dans som Gustavs skål, som vi dansar här i kväll, finns i många varianter, sa Gösta Salomonsson, ansvarig för balen.

Balen startades upp i Kulturhuset, och markerade därmed avstamp för byggnadens 50-årsjubileum. I grupper gick deltagarna upp på scenen där de tillsammans med konferencier Berit Jarlstedt berättade om sina högtidliga kläder.

Efter en dansuppvisning i Kulturhusets foaljé flyttades festen över till Hotell Scandic Billingen där det väntades mer dans. Herrskapsdans är, som namnet antyder, en lite finare sorts dans än den vanligare folkdansen.

– Det var den adliga delen av samhället som ägnade sig åt herrskapsdans. Folkdansen utövades av allmogen, men förmodligen var det så att allmogen var och kikade i fönstren när herrskapen dansade. Det kan förklara att en dans som Gustavs skål, som vi dansar här i kväll, finns i många varianter, sa Gösta Salomonsson, ansvarig för balen.

  • Axel Norén