21 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:28

Skövdehandlare väljer lokalproducerat

LIVSMEDEL: Bojkott hos vissa handlare i protest mot dansk djurhållning

På Coop Forum och Ica Maxi i Skövde är det inte aktuellt med bojkott av danskt griskött. I köttdiskarna här dominerar redan det lokalproducerade. Efter en intensiv debatt väljer flera svenska handlare att sluta sälja köttet.

Det danska grisköttet har debatterats friskt på senare tid. Fokus ligger på att många anser att Danmark har brister i djurhållningen med trånga bås för grisarna, grisbönderna knipsar av grisarnas knorrar och suggorna har fixeringsställningar. Nu sprids också oron för bakterier som blivit resistenta mot antibiotika och som hittats i kött.

Väljer bort dansk kött

Allt detta sammantaget har lett till att flera svenska handlare väljer att helt bojkotta det danska grisköttet. Ica Hammenhög i Skåne är en av butikerna som väljer bort grisköttet från Danmark.

– När vi läste att andra bojkottade danskt fläskkött blev vi modiga nog att också stoppa det. Dålig djurhållning och stora mängder antibiotika är anledningen, säger Hanna Hedin, butikschef för Ica Hammenhög, till TT.

Gillar lokalproducerat

I Skövde har ingen butik ännu aviserat någon bojkott, men Patrick Wiberg, Ica-handlare som driver Ica Maxi i Skövde, säger att han följer utvecklingen i frågan noggrant.

– Självklart, men det blir ingen bojkott. Vi är inte alls stora på danskt kött. 95 procent av allt kött vi säljer är lokalproducerat och kommer från Skövde slakteri. Vi hade exempelvis enbart svenskt kött när vi sålde julskinkor i julas.

Ica Maxi med Patrick Wiberg i spetsen är mycket för lokalproducerat.

– Det gäller inte bara kött utan också frukt och grönt. Varför? Ja, vi tycker att det är bra och roligt med svenska bönder och i synnerhet skaraborgska bönder.

Få kundfrågor

Coop Forum i Skövde följer de riktlinjer som kommer från Coop.

– Vi tar inga egna beslut lokalt, men det har inte kommit några direktiv från Coop om bojkott av danskt kött. Och egentligen har vi ganska lite dansk kött, det enda som ligger i köttdisken är fläskfilé, säger Magnus Morell, stormarknadschef.

– Vi värnar det lokalproducerade köttet – från Skövde slakteri och Lindells gårdsslakteri – och framhäver också det i butiken. Men kunden får ju givetvis göra sitt val.

Magnus Morell säger att man följer den heta köttdebatten.

– Men vi får inte så många frågor från våra kunder.

Det danska grisköttet har debatterats friskt på senare tid. Fokus ligger på att många anser att Danmark har brister i djurhållningen med trånga bås för grisarna, grisbönderna knipsar av grisarnas knorrar och suggorna har fixeringsställningar. Nu sprids också oron för bakterier som blivit resistenta mot antibiotika och som hittats i kött.

Väljer bort dansk kött

Allt detta sammantaget har lett till att flera svenska handlare väljer att helt bojkotta det danska grisköttet. Ica Hammenhög i Skåne är en av butikerna som väljer bort grisköttet från Danmark.

– När vi läste att andra bojkottade danskt fläskkött blev vi modiga nog att också stoppa det. Dålig djurhållning och stora mängder antibiotika är anledningen, säger Hanna Hedin, butikschef för Ica Hammenhög, till TT.

Gillar lokalproducerat

I Skövde har ingen butik ännu aviserat någon bojkott, men Patrick Wiberg, Ica-handlare som driver Ica Maxi i Skövde, säger att han följer utvecklingen i frågan noggrant.

– Självklart, men det blir ingen bojkott. Vi är inte alls stora på danskt kött. 95 procent av allt kött vi säljer är lokalproducerat och kommer från Skövde slakteri. Vi hade exempelvis enbart svenskt kött när vi sålde julskinkor i julas.

Ica Maxi med Patrick Wiberg i spetsen är mycket för lokalproducerat.

– Det gäller inte bara kött utan också frukt och grönt. Varför? Ja, vi tycker att det är bra och roligt med svenska bönder och i synnerhet skaraborgska bönder.

Få kundfrågor

Coop Forum i Skövde följer de riktlinjer som kommer från Coop.

– Vi tar inga egna beslut lokalt, men det har inte kommit några direktiv från Coop om bojkott av danskt kött. Och egentligen har vi ganska lite dansk kött, det enda som ligger i köttdisken är fläskfilé, säger Magnus Morell, stormarknadschef.

– Vi värnar det lokalproducerade köttet – från Skövde slakteri och Lindells gårdsslakteri – och framhäver också det i butiken. Men kunden får ju givetvis göra sitt val.

Magnus Morell säger att man följer den heta köttdebatten.

– Men vi får inte så många frågor från våra kunder.