22 maj 2014 22:08

23 jan 2015 15:44

Foto: Peter Asp

BILDSPEL: Sverigedemokraternas möten blev lugna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson möttes av starka applåder och höga burop i såväl Falköping som Skövde. Två förmodade tårtkastare hindrades och sju personer omhändertogs för att ha stört talen.

Strax innan Jimmie Åkesson klev in på Stora torget i Falköping fick ett par poliser syn på två män med tårtor i händerna. Männen tillfrågades men kunde inte riktigt förklara vad de skulle ha tårtorna till, och de avvisades därför från platsen.

Tre personer i Falköping och ytterligare fyra i Skövde omhändertogs i anslutning till mötena.

– De är omhändertagna för att ha stört den allmänna ordningen, men ingen är gripen eller misstänkt för något brott i nuläget, säger Johan Hansson, en av polisens avdelningschefer som ingick i bevakningen.

Åtminstone två av de omhändertagna kastade föremål, bland annat en vattenflaska, mot plakat med Sverigedemokraternas budskap.

Men de allra flesta som protesterade mot partiet gjorde det med – enligt upprop på facebook – ryggarna vända mot Jimmie Åkesson. Ur polisen Johnny Calvins ögon var det annars två lugna tillställningar.

– Demonstranterna var väluppfostrade, de visade vad de tyckte men lät Jimmie Åkesson tala. I samband med applåder buade de, vilket varken störde talet eller egentligen något annat, säger Johnny Calvin, som var kommenderingsansvarig under torsdagen.

Någonstans kring 800 personer befann sig på Stora torget i Falköping, och på Hertig Johans torg i Skövde befann sig ungefär 500 personer.

Hanna Wigh, distriktsordförande för SD Skaraborg, var mycket nöjd med partiledarens besök i Falköping.

– Det var fantastiskt, och det var en bra uppslutning. Jag är stolt över det varma välkomnade Jimmie fick, säger hon.

Partiets stabschef och pressekreterare Linus Bylund instämmer, och han upplevde ett starkare stöd i Falköping och Skövde än på många andra ställen där valturnén har stannat till.

– Burop och sånt bryr jag mig inte om. Möjligen kan jag tycka att många som stod och skrek i Skövde kanske borde varit hemma och gjort läxor i stället? Alla var nog inte röstberättigade, säger Linus Bylund.

Ett 60-tal polisen befann sig på de två torgen under torsdagseftermiddagen och -kvällen för att hålla ordningen.

Strax innan Jimmie Åkesson klev in på Stora torget i Falköping fick ett par poliser syn på två män med tårtor i händerna. Männen tillfrågades men kunde inte riktigt förklara vad de skulle ha tårtorna till, och de avvisades därför från platsen.

Tre personer i Falköping och ytterligare fyra i Skövde omhändertogs i anslutning till mötena.

– De är omhändertagna för att ha stört den allmänna ordningen, men ingen är gripen eller misstänkt för något brott i nuläget, säger Johan Hansson, en av polisens avdelningschefer som ingick i bevakningen.

Åtminstone två av de omhändertagna kastade föremål, bland annat en vattenflaska, mot plakat med Sverigedemokraternas budskap.

Men de allra flesta som protesterade mot partiet gjorde det med – enligt upprop på facebook – ryggarna vända mot Jimmie Åkesson. Ur polisen Johnny Calvins ögon var det annars två lugna tillställningar.

– Demonstranterna var väluppfostrade, de visade vad de tyckte men lät Jimmie Åkesson tala. I samband med applåder buade de, vilket varken störde talet eller egentligen något annat, säger Johnny Calvin, som var kommenderingsansvarig under torsdagen.

Någonstans kring 800 personer befann sig på Stora torget i Falköping, och på Hertig Johans torg i Skövde befann sig ungefär 500 personer.

Hanna Wigh, distriktsordförande för SD Skaraborg, var mycket nöjd med partiledarens besök i Falköping.

– Det var fantastiskt, och det var en bra uppslutning. Jag är stolt över det varma välkomnade Jimmie fick, säger hon.

Partiets stabschef och pressekreterare Linus Bylund instämmer, och han upplevde ett starkare stöd i Falköping och Skövde än på många andra ställen där valturnén har stannat till.

– Burop och sånt bryr jag mig inte om. Möjligen kan jag tycka att många som stod och skrek i Skövde kanske borde varit hemma och gjort läxor i stället? Alla var nog inte röstberättigade, säger Linus Bylund.

Ett 60-tal polisen befann sig på de två torgen under torsdagseftermiddagen och -kvällen för att hålla ordningen.

  • Carl Johan Hjerpe