26 maj 2014 09:30

23 jan 2015 15:44

"Det fanns definitivt mörka moln på himlen"

Sverigedemokraterna blev fjärde största parti i Skövde efter EU-valet. Flera lokala politiker är oroade över utvecklingen. – Det är bedrövligt, säger Anita Löfgren (S).

Samtliga 27 valdistrikt i Skövde kommun har räknats och det preliminära resultatet visar av Socialdemokraterna fick 26,7 procent. Störst är partiet i Södra Ryd där det fick 45,6 procent av rösterna.

Vänsterpartiet är också det störst i Södra Ryd (9,3 procent av distriktets röster) medan Miljöpartiet har starkast fäste på Norrmalm (17,4 procent).

Moderaterna fick flest röster i Källegården (21,8 procent) medan allianskollegorna i Centerpartiet blev störst i Värsås (22,3 procent), Folkpartiet på Billingssluttningen (12,3 procent) och Kristdemokraterna i Timmersdala (13,7 procent).

Sverigedemokraterna blev störst i Tidan där partiet fick 19 procent av rösterna.

Pirater på Norrmalm

Piratpartiet fick 3,1 procent av Skövdebornas röster, och hade absolut starkast fäste på Norrmalm (11,7 procent) och Mariesjö (10,0 procent). Flest FI-anhängare finns i centrum, där 5,7 procent av rösterna lades på partiet. Junilistans starkaste område var Tidan där de fick 0,7 procent av rösterna. Totalt lades 20 820 röster – varav 114 förklarats ogiltiga – i Skövde kommun.

Totalt lades 20 820 röster – varav 114 förklarats ogiltiga – i Skövde kommun. Det innebär ett valdeltagande på 50,3 procent (41 375 Skövdebor var berättigade att rösta i EU-valet). Hur åldersfördelningen såg ut i valet är oklart än så länge men nästan 3 900 förstagångsväljare finns bland de röstberättigade Skövdeborna.

Två håll

Socialdemokraternas ordförande i Skövde, Anita Löfgren, ser valresultatet från två håll.

– Vi hade ingen samling under söndagen, så vi har heller inte pratat ihop oss om resultatet än men spontant känner jag personligen att det var riktigt bedrövligt med SD:s framgångar. Och det var inte bara här, utan i stora delar av Europa drog mörka krafter fram

– Danmark, Frankrike, Grekland ..., säger Anita Löfgren.

– För vår egen del så ökade vi, visserligen inte särskilt mycket procentuellt men numerärt. 699 fler Skövdebor röstade på oss nu jämfört med förra EU-valet. Det är positivt att vi höll ställningarna, och även Miljöpartiets framgångar var väldigt roligt. Men det fanns definitivt mörka moln på himlen, säger Anita Löfgren.

MP nöjda

Miljöpartiets ena språkrör i Skövde, Elisabeth Gustavsson, är mycket nöjd över partiets framgångar i Skövde.

– Det är naturligtvis jätteroligt! Jag har inte de senaste resultaten, bara från i natt, vet du vad vi fick i Skövde? 13,2 procent? Då blev vi större än Moderaterna, va? Åh, vad roligt. Vi hade inte något speciellt mål mer än att göra ett bra val, och vår framgång förklaras nog med att vi var väldigt tydliga med våra frågor, säger Elisabeth Gustavsson.

– Vi har visat resultat med Isabella Lövin i parlamentet, och vi har sagt att vi ska vara pådrivande i EU. Vi har varit tydliga med avståndstagande mot främlingsfientlighet och rasism – att SD hade stora framgångar i Skövde tycker vi är otäckt – och vi är ett jämställt parti. Det är nog förklaringarna, tror jag, säger Elisabeth Gustavsson.

Besviken

Anders G Johansson är gruppledare för Moderaterna i Skövde och han är besviken på resultatet.

– Vi har inte lyckats mobilisera de som tidigare har röstat på Moderaterna. De har avstått eller röstat på något annat parti, men att vi inte har mobiliserat dem är vårt största problem, säger Anders G Johansson.

– På valvakan blev jag häpen över Moderaternas låga resultat. Vi har ändå haft en väldigt bra kampanj, men uppenbarligen har budskapen inte uppskattats. EU-val är knepiga val, och många väljare uppfattar inte att samma stora värden står på spel i Europaval som riksdagsval.

Anders G Johansson säger att det nu är viktigt för partiet att kika lite extra på den politiska kartan och inte bara föra en ideologisk debatt med Socialdemokraterna.

– Sverigedemokraternas framgång är bekymrande, inte minst mot bakgrund av extremhögerns framgång i flera europeiska länder. Det är otäckt och oroväckande, säger han.

"Jättetråkigt"

Ulla-Britt Hagström är ordförande i Folkpartiet i Skövde, och hon är "ganska nöjd" med resultatet i Skövde (9,0 procent).

– Vi hade valvaka i Lidköping hos länsförbundsordföranden Pär Johnson och vi kände när vi diskuterade att vi var ganska nöjda ändå. Vi hade ingen toppkandidat från Skaraborg, om än fyra namn längre ner på listan, och vi gjorde ett hyfsat bra valarbete. Sedan kan man alltid bli bättre, och vi är såklart inte nöjda med att partiet går från tre till två mandat i parlamentet. Men vi har gjort vårt bästa på lokal nivå, säger Ulla-Britt Hagström, som tror det kommer bli oroligt i Europaparlamentet fram över.

– Det är jättetråkigt att SD lyckats så bra, vi är inte vana vid de högerextrema och främlingsfientliga signaler som nu kommer väcka oro i parlamentet. Det är ju ett antal länder där högerextrema krafter är starka, säger hon.

Samtliga 27 valdistrikt i Skövde kommun har räknats och det preliminära resultatet visar av Socialdemokraterna fick 26,7 procent. Störst är partiet i Södra Ryd där det fick 45,6 procent av rösterna.

Vänsterpartiet är också det störst i Södra Ryd (9,3 procent av distriktets röster) medan Miljöpartiet har starkast fäste på Norrmalm (17,4 procent).

Moderaterna fick flest röster i Källegården (21,8 procent) medan allianskollegorna i Centerpartiet blev störst i Värsås (22,3 procent), Folkpartiet på Billingssluttningen (12,3 procent) och Kristdemokraterna i Timmersdala (13,7 procent).

Sverigedemokraterna blev störst i Tidan där partiet fick 19 procent av rösterna.

Pirater på Norrmalm

Piratpartiet fick 3,1 procent av Skövdebornas röster, och hade absolut starkast fäste på Norrmalm (11,7 procent) och Mariesjö (10,0 procent). Flest FI-anhängare finns i centrum, där 5,7 procent av rösterna lades på partiet. Junilistans starkaste område var Tidan där de fick 0,7 procent av rösterna. Totalt lades 20 820 röster – varav 114 förklarats ogiltiga – i Skövde kommun.

Totalt lades 20 820 röster – varav 114 förklarats ogiltiga – i Skövde kommun. Det innebär ett valdeltagande på 50,3 procent (41 375 Skövdebor var berättigade att rösta i EU-valet). Hur åldersfördelningen såg ut i valet är oklart än så länge men nästan 3 900 förstagångsväljare finns bland de röstberättigade Skövdeborna.

Två håll

Socialdemokraternas ordförande i Skövde, Anita Löfgren, ser valresultatet från två håll.

– Vi hade ingen samling under söndagen, så vi har heller inte pratat ihop oss om resultatet än men spontant känner jag personligen att det var riktigt bedrövligt med SD:s framgångar. Och det var inte bara här, utan i stora delar av Europa drog mörka krafter fram

– Danmark, Frankrike, Grekland ..., säger Anita Löfgren.

– För vår egen del så ökade vi, visserligen inte särskilt mycket procentuellt men numerärt. 699 fler Skövdebor röstade på oss nu jämfört med förra EU-valet. Det är positivt att vi höll ställningarna, och även Miljöpartiets framgångar var väldigt roligt. Men det fanns definitivt mörka moln på himlen, säger Anita Löfgren.

MP nöjda

Miljöpartiets ena språkrör i Skövde, Elisabeth Gustavsson, är mycket nöjd över partiets framgångar i Skövde.

– Det är naturligtvis jätteroligt! Jag har inte de senaste resultaten, bara från i natt, vet du vad vi fick i Skövde? 13,2 procent? Då blev vi större än Moderaterna, va? Åh, vad roligt. Vi hade inte något speciellt mål mer än att göra ett bra val, och vår framgång förklaras nog med att vi var väldigt tydliga med våra frågor, säger Elisabeth Gustavsson.

– Vi har visat resultat med Isabella Lövin i parlamentet, och vi har sagt att vi ska vara pådrivande i EU. Vi har varit tydliga med avståndstagande mot främlingsfientlighet och rasism – att SD hade stora framgångar i Skövde tycker vi är otäckt – och vi är ett jämställt parti. Det är nog förklaringarna, tror jag, säger Elisabeth Gustavsson.

Besviken

Anders G Johansson är gruppledare för Moderaterna i Skövde och han är besviken på resultatet.

– Vi har inte lyckats mobilisera de som tidigare har röstat på Moderaterna. De har avstått eller röstat på något annat parti, men att vi inte har mobiliserat dem är vårt största problem, säger Anders G Johansson.

– På valvakan blev jag häpen över Moderaternas låga resultat. Vi har ändå haft en väldigt bra kampanj, men uppenbarligen har budskapen inte uppskattats. EU-val är knepiga val, och många väljare uppfattar inte att samma stora värden står på spel i Europaval som riksdagsval.

Anders G Johansson säger att det nu är viktigt för partiet att kika lite extra på den politiska kartan och inte bara föra en ideologisk debatt med Socialdemokraterna.

– Sverigedemokraternas framgång är bekymrande, inte minst mot bakgrund av extremhögerns framgång i flera europeiska länder. Det är otäckt och oroväckande, säger han.

"Jättetråkigt"

Ulla-Britt Hagström är ordförande i Folkpartiet i Skövde, och hon är "ganska nöjd" med resultatet i Skövde (9,0 procent).

– Vi hade valvaka i Lidköping hos länsförbundsordföranden Pär Johnson och vi kände när vi diskuterade att vi var ganska nöjda ändå. Vi hade ingen toppkandidat från Skaraborg, om än fyra namn längre ner på listan, och vi gjorde ett hyfsat bra valarbete. Sedan kan man alltid bli bättre, och vi är såklart inte nöjda med att partiet går från tre till två mandat i parlamentet. Men vi har gjort vårt bästa på lokal nivå, säger Ulla-Britt Hagström, som tror det kommer bli oroligt i Europaparlamentet fram över.

– Det är jättetråkigt att SD lyckats så bra, vi är inte vana vid de högerextrema och främlingsfientliga signaler som nu kommer väcka oro i parlamentet. Det är ju ett antal länder där högerextrema krafter är starka, säger hon.

  • Carl Johan Hjerpe