28 maj 2014 05:50

23 jan 2015 15:44

Seniorbostäder ska byggas i Tidan

Skövdevillan och Tidans intresseförening ska gemensamt råda bot på bostadsbristen i Tidan. I höst vill parterna börja bygga nya seniorboenden för 55+.
– Allt är klart för att köra i gång, säger ordföranden Egon Andersson.

Till en början handlar det om fyra friköpta parhus med totalt åtta trerumslägenheter om 80 kvadratmeter i det natursköna kvarteret bakom vårdcentralen och livsmedelsbutiken, nära både motionsspår och Tidanån. Här finns lediga villatomter som stått byggklara med färdiga anslutningar till avlopp och vatten i decennier.

– Men fram till nu är det ingen som varken vågat eller velat bygga nya bostäder här ute. Nu har vi ett underlag där vi vet att många äldre Tidanbor vill flytta till något mindre utan att behöva flytta in till Skövde, säger Egon Andersson, ordförande i Tidans intresseförening som tillsammans med styrelsemedlemmar ur föreningen och Skövdevillans Christian Grane stolt kunde presentera det nya bostadsprojektet under tisdagen.

Byggstart i höst

Intresseföreningen har på egen hand drivit frågan om nya bostäder och fått kommunen att släppa loss de lediga tomterna. I upphandlingen presenterade Skövdevillan både en lösning och kostnad som fick föreningen att slå slag i saken. Nu behövs bara påskrivna kontrakt för att spaden ska sättas i marken.

– Förhoppningsvis börjar vi bygga i höst och blir klara i början av nästa år, säger Christian Grane som hoppas mycket på projektet.

– Den här typen av bostäder kan bli en ny marknad för oss, säger han.

Parhusen byggs i ett plan med normal villastandard och uteplatser i marknivå samt fristående carport med förråd.

Rimlig kostnad

Tanken är det ska finnas möjlighet till olika finansieringsalternativ så att de boende själva kan påverka sin boendekostnad, beroende på hur stor insats man vill lägga. Enligt Skövdevillans kalkyler ska en kontantinsats på 750 000 kronor innebära en månadskostnad på drygt 3 500 kronor.

– Vi har gemensamt pressat kostnaderna så att vi får rimliga boendekostnader, säger Egon Andersson.

Någon bostadsrättsförening blir det inte, däremot kommer intresseföreningen vara med och stötta i frågor om gräsklippning och snöröjning. I första etappen handlar det om åtta lägenheter men det finns planer på totalt 30 lägenheter.

– Det här projektet är mycket glädjande och ger bostadsmarknaden en vitamininjektion som sprider ringar på vattnet även till Skövde, kommenterade kommunalrådet Leif Walterum (C) på plats i Tidan.

Till en början handlar det om fyra friköpta parhus med totalt åtta trerumslägenheter om 80 kvadratmeter i det natursköna kvarteret bakom vårdcentralen och livsmedelsbutiken, nära både motionsspår och Tidanån. Här finns lediga villatomter som stått byggklara med färdiga anslutningar till avlopp och vatten i decennier.

– Men fram till nu är det ingen som varken vågat eller velat bygga nya bostäder här ute. Nu har vi ett underlag där vi vet att många äldre Tidanbor vill flytta till något mindre utan att behöva flytta in till Skövde, säger Egon Andersson, ordförande i Tidans intresseförening som tillsammans med styrelsemedlemmar ur föreningen och Skövdevillans Christian Grane stolt kunde presentera det nya bostadsprojektet under tisdagen.

Byggstart i höst

Intresseföreningen har på egen hand drivit frågan om nya bostäder och fått kommunen att släppa loss de lediga tomterna. I upphandlingen presenterade Skövdevillan både en lösning och kostnad som fick föreningen att slå slag i saken. Nu behövs bara påskrivna kontrakt för att spaden ska sättas i marken.

– Förhoppningsvis börjar vi bygga i höst och blir klara i början av nästa år, säger Christian Grane som hoppas mycket på projektet.

– Den här typen av bostäder kan bli en ny marknad för oss, säger han.

Parhusen byggs i ett plan med normal villastandard och uteplatser i marknivå samt fristående carport med förråd.

Rimlig kostnad

Tanken är det ska finnas möjlighet till olika finansieringsalternativ så att de boende själva kan påverka sin boendekostnad, beroende på hur stor insats man vill lägga. Enligt Skövdevillans kalkyler ska en kontantinsats på 750 000 kronor innebära en månadskostnad på drygt 3 500 kronor.

– Vi har gemensamt pressat kostnaderna så att vi får rimliga boendekostnader, säger Egon Andersson.

Någon bostadsrättsförening blir det inte, däremot kommer intresseföreningen vara med och stötta i frågor om gräsklippning och snöröjning. I första etappen handlar det om åtta lägenheter men det finns planer på totalt 30 lägenheter.

– Det här projektet är mycket glädjande och ger bostadsmarknaden en vitamininjektion som sprider ringar på vattnet även till Skövde, kommenterade kommunalrådet Leif Walterum (C) på plats i Tidan.