02 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:45

Ovanligt luktproblem

Nu har kommunen löst mysteriet med den konstiga lukten på Våmbskolan.
– Mycket tyder på att det är en kemisk lukt från skyddspappen vid isoleringen, säger Ingemar Linusson, fastighetschef.

I februari kunde SLA avslöja att 50-talet elever flyttats från Våmbskolan till Lundenskolan – den gamla delen av skolan utrymdes på grund av luktproblem. Flytten genomfördes eftersom skolan ville undvika oro bland elever och personal – vissa hade mått dåligt på grund av problemen med inomhusmiljön.

Kemikalisk lukt

Och problemen var inte nya. Redan för ett och ett halvt år sedan fick kommunen de första indikationerna på att allt inte stod rätt till. Ett antal åtgärder har sedan dess vidtagits och flera expertföretag har gjort luktutredningar. Men utan resultat. Tills i april.

– Då skickades skyddspappen vid isoleringen som finns på vinden på test i ett laboratorium och det visade sig att den luktade märkligt, kemikaliskt. Vi har fått veta att pappen luktar så när den kommer i kontakt med fukt – och det räcker med luftfuktighet, säger Ingemar Linusson, Skövde kommuns fastighetschef.

Men de svaren tog kommunen bort isoleringen på vinden i början av maj.

– Vid en inspektion i dagarna har vi kunnat konstatera att det tycks som om den konstiga lukten har klingat av. Nu hoppas vi och tror att det är detta som har varit skadeorsaken.

Mysteriet löst

Nu blir det ny isoleringen på vinden, träet ska impregneras och dessutom lägger man ett övergolv på betongplattan.

Att luktmysteriet med största säkerhet är löst innebär också att planeringen inför det LSS-boende, som Våmbskolan ska byggas om till när skolverksamheten flyttar till Billingskolan, går enligt planen.

– Vi börjar bygga i höst och de fem lägenheterna ska stå inflyttningsklara i juni nästa år.

Våmbskolan har sedan några år bestått även av paviljonger. Dessa ska flyttas inom någon månad och placeras på Vasaskolan där de ska vara inflyttningsklara till starten av höstterminen.

I februari kunde SLA avslöja att 50-talet elever flyttats från Våmbskolan till Lundenskolan – den gamla delen av skolan utrymdes på grund av luktproblem. Flytten genomfördes eftersom skolan ville undvika oro bland elever och personal – vissa hade mått dåligt på grund av problemen med inomhusmiljön.

Kemikalisk lukt

Och problemen var inte nya. Redan för ett och ett halvt år sedan fick kommunen de första indikationerna på att allt inte stod rätt till. Ett antal åtgärder har sedan dess vidtagits och flera expertföretag har gjort luktutredningar. Men utan resultat. Tills i april.

– Då skickades skyddspappen vid isoleringen som finns på vinden på test i ett laboratorium och det visade sig att den luktade märkligt, kemikaliskt. Vi har fått veta att pappen luktar så när den kommer i kontakt med fukt – och det räcker med luftfuktighet, säger Ingemar Linusson, Skövde kommuns fastighetschef.

Men de svaren tog kommunen bort isoleringen på vinden i början av maj.

– Vid en inspektion i dagarna har vi kunnat konstatera att det tycks som om den konstiga lukten har klingat av. Nu hoppas vi och tror att det är detta som har varit skadeorsaken.

Mysteriet löst

Nu blir det ny isoleringen på vinden, träet ska impregneras och dessutom lägger man ett övergolv på betongplattan.

Att luktmysteriet med största säkerhet är löst innebär också att planeringen inför det LSS-boende, som Våmbskolan ska byggas om till när skolverksamheten flyttar till Billingskolan, går enligt planen.

– Vi börjar bygga i höst och de fem lägenheterna ska stå inflyttningsklara i juni nästa år.

Våmbskolan har sedan några år bestått även av paviljonger. Dessa ska flyttas inom någon månad och placeras på Vasaskolan där de ska vara inflyttningsklara till starten av höstterminen.