02 jun 2014 08:00

23 jan 2015 15:45

Slår så hårt han kan

Det sägs att trummor är det allra viktigaste instrumentet i ett band och Jesper Sundell, 18, har spelat just trummor i över sju år.
Jesper kommer från Stöpen och går musiklinjen "Music & production" i Skara.

Jesper grundade sitt första band när han var bara 11 år gammal. Det startade med att Jesper skulle spela bas men han fastnade i stället för trummor.

Första bandet blev inte så lyckat men Jesper fortsatte spela med bandets gitarrist och när ett par klasskamrater gick med så grundades bandet Min mammas klimax, ett punk band.

Politiskt laddat

Punk är en politiskt laddad musikgenre med flera olika subgenrer som skiljer sig från varandra. Men all sorts punk har ett par saker gemensamt, det ska vara relativt enkelt och man ska spela snabbt, mycket snabbt.

Det är just där Jesper bär ansvaret och han spelar så hårt och snabbt han kan för att driva musiken framåt.

– Vi var inte bra nog att spela något annat men vi har utvecklats mycket sen dess, säger Jesper om varför de började med just punkmusik.

Jesper spelar trummor i ett band till som heter Öken. Öken startade med att spela doom metall men har sen dess utvecklats till att spela progressiv rock. Det som kännetecknar progressiv rock är mycket skickliga bandmedlemmar inom progressiv musik så är det inte alls ovanligt med konstiga taktarter och komplicerade riff.

Blir en bättre musiker

Progressiv rock kräver att man ska vara väldigt tekniskt på sitt instrument vilket skiljer sig något extremt ifrån punkmusikens „Do it yourself”-attityd som Jespers musikaliska rötter härstammar från.

Det är betydligt svårare att spela progressiv rock men Jesper trivs med utmaningen.

– Det gör mig till en bättre musiker.

Jesper sjunger dessutom i hardcorepunkbandet M.A.N.G.E.L. Där han ofta har på sig korta shorts (även kallade hotpants) på sina spelningar.

– Vi i M.A.N.G.E.L tycker att det är förjävligt att vissa klädesplagg har kön. Som kjol och hotpants. Sen är det väldigt bekvämt också.

Spela tillsammans

M.A.N.G.E.L står för att man ska få vara precis den personen man vill vara, att man inte ska bry sig om vad andra tycker om en så länge man är lycklig. Jesper fokuserar på detta när han ska skriva bandets låttexter.

Jespers främsta mål med musiken är att ha kul och att få så många spelningar till sina band så möjligt. Han har flera tips för blivande trummisar men det största tipset han kan ge är att „tvinga någon kompis att skaffa ett instrument och börja öva tillsammans”. Det tipset funkar självklart för vilket instrument som helst, det är bara att spela och ha kul med en kompis!

Jesper grundade sitt första band när han var bara 11 år gammal. Det startade med att Jesper skulle spela bas men han fastnade i stället för trummor.

Första bandet blev inte så lyckat men Jesper fortsatte spela med bandets gitarrist och när ett par klasskamrater gick med så grundades bandet Min mammas klimax, ett punk band.

Politiskt laddat

Punk är en politiskt laddad musikgenre med flera olika subgenrer som skiljer sig från varandra. Men all sorts punk har ett par saker gemensamt, det ska vara relativt enkelt och man ska spela snabbt, mycket snabbt.

Det är just där Jesper bär ansvaret och han spelar så hårt och snabbt han kan för att driva musiken framåt.

– Vi var inte bra nog att spela något annat men vi har utvecklats mycket sen dess, säger Jesper om varför de började med just punkmusik.

Jesper spelar trummor i ett band till som heter Öken. Öken startade med att spela doom metall men har sen dess utvecklats till att spela progressiv rock. Det som kännetecknar progressiv rock är mycket skickliga bandmedlemmar inom progressiv musik så är det inte alls ovanligt med konstiga taktarter och komplicerade riff.

Blir en bättre musiker

Progressiv rock kräver att man ska vara väldigt tekniskt på sitt instrument vilket skiljer sig något extremt ifrån punkmusikens „Do it yourself”-attityd som Jespers musikaliska rötter härstammar från.

Det är betydligt svårare att spela progressiv rock men Jesper trivs med utmaningen.

– Det gör mig till en bättre musiker.

Jesper sjunger dessutom i hardcorepunkbandet M.A.N.G.E.L. Där han ofta har på sig korta shorts (även kallade hotpants) på sina spelningar.

– Vi i M.A.N.G.E.L tycker att det är förjävligt att vissa klädesplagg har kön. Som kjol och hotpants. Sen är det väldigt bekvämt också.

Spela tillsammans

M.A.N.G.E.L står för att man ska få vara precis den personen man vill vara, att man inte ska bry sig om vad andra tycker om en så länge man är lycklig. Jesper fokuserar på detta när han ska skriva bandets låttexter.

Jespers främsta mål med musiken är att ha kul och att få så många spelningar till sina band så möjligt. Han har flera tips för blivande trummisar men det största tipset han kan ge är att „tvinga någon kompis att skaffa ett instrument och börja öva tillsammans”. Det tipset funkar självklart för vilket instrument som helst, det är bara att spela och ha kul med en kompis!

  • Carl Reynolds