02 jun 2014 18:50

23 jan 2015 15:45

"Väl investerade pengar"

Kommunledningen satsade fem arbetsdagar och drygt 50 000 kronor på att besöka kinesiska staden Zhangjiakou i förra veckan.
– Väl investerade pengar för Skövde och Skaraborg, anser kommunalrådet Katarina Jonsson (M).

Det är i Zhangjiakou i östra Kina som Volvo Personvagnar byggt och startat upp en motorfabrik. Kinesiska representanter för staden har varit i Skövde och när kommunledningen nu reste till Kina var det på initiativ från Volvo.

– Vi fick se fabriken på plats och se den potential som finns för att förse den växande kinesiska marknaden. Fabriken ligger på ett enormt industriområde där staden Zhangjiakou hoppas locka till sig många internationella företag efter Volvo. Från beslut till leverans går det enormt fort och det finns nu full infrastruktur med motorvägar på plats i området, säger Katarina Jonsson.

Vad är syftet med besöket för Skövde kommuns räkning?

– Att lägga grunden till bra relationer. Vi har träffat Zhangjiakous högsta ledning och genom att vara här har vi stärkt Volvos förutsättningar på plats genom att de också träffat den högsta ledningen för staden och universitet, säger Katarina Jonsson.

Enligt henne kan besöket var första ledet i en brygga som i framtiden öppnar dörrar för näringslivet i Skövde och Skaraborg på den kinesiska marknaden.

Kommer tillbaka

Under vecken har ett förslag till avtal mellan Skövde och Zhangjiakou arbetas fram. Tillverkningsindustri, utbildning, turism är några av rubrikerna i avtalet som är tänkt att undertecknas i december. Då kommer en kinesisk delegation åter till Skövde.

Volvo var initiativtagare till resan, men Skövde kommun har betalat sina egna kostnader för resor och boende, uppskattningsvis 10 000 kronor per person.

Fem personer, Katarina Jonsson, oppositionsrådet Marie Ekman (S), kommundirektören Tomas Fellbrandt, näringslivschefen Kristina Eklöf samt varumärkesstrategen Lisa Lindgren fanns med på resan för kommunens räkning.

Det är i Zhangjiakou i östra Kina som Volvo Personvagnar byggt och startat upp en motorfabrik. Kinesiska representanter för staden har varit i Skövde och när kommunledningen nu reste till Kina var det på initiativ från Volvo.

– Vi fick se fabriken på plats och se den potential som finns för att förse den växande kinesiska marknaden. Fabriken ligger på ett enormt industriområde där staden Zhangjiakou hoppas locka till sig många internationella företag efter Volvo. Från beslut till leverans går det enormt fort och det finns nu full infrastruktur med motorvägar på plats i området, säger Katarina Jonsson.

Vad är syftet med besöket för Skövde kommuns räkning?

– Att lägga grunden till bra relationer. Vi har träffat Zhangjiakous högsta ledning och genom att vara här har vi stärkt Volvos förutsättningar på plats genom att de också träffat den högsta ledningen för staden och universitet, säger Katarina Jonsson.

Enligt henne kan besöket var första ledet i en brygga som i framtiden öppnar dörrar för näringslivet i Skövde och Skaraborg på den kinesiska marknaden.

Kommer tillbaka

Under vecken har ett förslag till avtal mellan Skövde och Zhangjiakou arbetas fram. Tillverkningsindustri, utbildning, turism är några av rubrikerna i avtalet som är tänkt att undertecknas i december. Då kommer en kinesisk delegation åter till Skövde.

Volvo var initiativtagare till resan, men Skövde kommun har betalat sina egna kostnader för resor och boende, uppskattningsvis 10 000 kronor per person.

Fem personer, Katarina Jonsson, oppositionsrådet Marie Ekman (S), kommundirektören Tomas Fellbrandt, näringslivschefen Kristina Eklöf samt varumärkesstrategen Lisa Lindgren fanns med på resan för kommunens räkning.