04 jun 2014 20:44

23 jan 2015 15:45

Foto: Roland Svensson

Skolbygge inne i sista slutspurten

Bara de sista detaljerna återstår innan nya Billingskolan står klar – redo att ta emot 330 elever i augusti. Rektorn Annika Lund kan knappt vänta till dess.
– Skolan blir något alldeles extra, både in- och utvändigt, säger hon.

När Skövdes övriga skolor förbereder sig för sommarlov och lite lugnare tempo, så är det full aktivitet innanför väggarna på nya Billingskolan. All fast inredning är på plats och nu fixas och fejas det för fullt med bland annat golv, belysning och ventilation för att de sista detaljerna ska bli färdiga till slutbesiktningen den 18 juni.

– Tidsplanen håller och vi kommer att vara klara i tid, säger projektledaren Björn Adler.

Efter slutbesiktningen lämnas byggnaden över till beställaren Skövde kommun. Veckan efter midsommar flyttar trion Annika Lund, Eva-Lotta Johansson och Maria Jansson in i sina nya rektorsrum.

– I samma veva kommer alla nya möbler men då har lärarna hunnit gått på ledighet. Så rektorerna får jobba hårt i sommar, konstaterar Annika Lund med ett skratt.

Ljust och färgglatt

Om det blir en hektisk period under inflyttningen i augusti, så är det något som både rektorer och lärare kan leva med. De senaste åren har enheten levt i kappsäck på Våmbskolan, Österbo och på Lundenskolan. Den nya skolan är hett efterlängtad och ingen lär bli besviken. Vid skoltarten i augusti kommer eleverna mötas av en skola i absolut toppklass med öppna, ljusa och färgglada inomhusmiljöer. De stora glaspartierna invändigt, i kombination med de många takfönstren (oculus) i alla möjliga vinklar, bidrar till att skolan känns luftig och rymlig.

Undervisningsrummen blir dessutom skofria. Eleverna får nöta sin nya skola i strumplästen.

– Vi ha satsat på textilmattor i hög kvalitet som kommer att fungera ljudabsorberande. Det vållade en del huvudbry för städpersonalen men nu har vi installerat centraldammsugare, säger kommunens fastighetschef Ingemar Linusson.

Aktivitetsytor

Ambitionen har varit att bygga en skola i framkant, och det gäller även utomhusmiljön som faktiskt blir något alldeles extra med bollplaner, klätterställningar, lianer och stora trapp- och läktarliknande avsatser där eleverna garanterat kommer samlas.

– Att få ut eleverna på rasterna lär inte bli något problem, säger Maria Jansson när hon provar en klätterställning.

Enda dilemmat inför skolstarten i höst är att elevantalet redan skjutit i höjden. Skolan är dimensionerad för max 375 elever (inklusive grundsärskolan) men tar av organisatoriska skäl emot 330 elever i höst.

– Tyvärr tvingas vi tacka nej till en del elever från andra enheter, även de som bor alldeles i närheten, vilket givetvis är tråkigt, säger Annika Lund.

När Skövdes övriga skolor förbereder sig för sommarlov och lite lugnare tempo, så är det full aktivitet innanför väggarna på nya Billingskolan. All fast inredning är på plats och nu fixas och fejas det för fullt med bland annat golv, belysning och ventilation för att de sista detaljerna ska bli färdiga till slutbesiktningen den 18 juni.

– Tidsplanen håller och vi kommer att vara klara i tid, säger projektledaren Björn Adler.

Efter slutbesiktningen lämnas byggnaden över till beställaren Skövde kommun. Veckan efter midsommar flyttar trion Annika Lund, Eva-Lotta Johansson och Maria Jansson in i sina nya rektorsrum.

– I samma veva kommer alla nya möbler men då har lärarna hunnit gått på ledighet. Så rektorerna får jobba hårt i sommar, konstaterar Annika Lund med ett skratt.

Ljust och färgglatt

Om det blir en hektisk period under inflyttningen i augusti, så är det något som både rektorer och lärare kan leva med. De senaste åren har enheten levt i kappsäck på Våmbskolan, Österbo och på Lundenskolan. Den nya skolan är hett efterlängtad och ingen lär bli besviken. Vid skoltarten i augusti kommer eleverna mötas av en skola i absolut toppklass med öppna, ljusa och färgglada inomhusmiljöer. De stora glaspartierna invändigt, i kombination med de många takfönstren (oculus) i alla möjliga vinklar, bidrar till att skolan känns luftig och rymlig.

Undervisningsrummen blir dessutom skofria. Eleverna får nöta sin nya skola i strumplästen.

– Vi ha satsat på textilmattor i hög kvalitet som kommer att fungera ljudabsorberande. Det vållade en del huvudbry för städpersonalen men nu har vi installerat centraldammsugare, säger kommunens fastighetschef Ingemar Linusson.

Aktivitetsytor

Ambitionen har varit att bygga en skola i framkant, och det gäller även utomhusmiljön som faktiskt blir något alldeles extra med bollplaner, klätterställningar, lianer och stora trapp- och läktarliknande avsatser där eleverna garanterat kommer samlas.

– Att få ut eleverna på rasterna lär inte bli något problem, säger Maria Jansson när hon provar en klätterställning.

Enda dilemmat inför skolstarten i höst är att elevantalet redan skjutit i höjden. Skolan är dimensionerad för max 375 elever (inklusive grundsärskolan) men tar av organisatoriska skäl emot 330 elever i höst.

– Tyvärr tvingas vi tacka nej till en del elever från andra enheter, även de som bor alldeles i närheten, vilket givetvis är tråkigt, säger Annika Lund.