07 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:45

Vill att folk ska vara uppmärksamma på sina pengar

Vem som helst lär inte lägga märke till om de fått ett falskt mynt i handen. Men när myntsamlaren Jörgen Hedman Jensen fick en falsk femkrona, reagerade han så klart. Det falska myntet hamnar nu i samlingen.

Nej, man kan nog misstänkta att inte många av oss skulle upptäcka om vi fått ett falskt mynt i plånboken. Men när en falsk femkrona landade i Skövdebon Jörgen Hedman Jensens ficka efter ett besök i en livsmedelsbutik i Skövde då upptäcktes det.

Gick igenom växeln

– Inte direkt när jag fick den, då tittade jag inte på den, men när jag kom hem och gick igenom växeln såg jag det.

Inte så konstigt. Han är uppvuxen med en pappa som jobbade på Danske bank i Danmark och själv blev Jörgen mynt- och medaljsamlare.

– Den falska femkronan är något tunnare än en riktig och den väger också lite mindre, det känner man i handen. Det falska myntet är också porigt och mörkare till färgen. Jag misstänker att det är gjutet.

Och visst, när Jörgen beskriver alla skillnaderna mellan det äkta och falska – och när man lägger de två bredvid varandra – är det väldigt uppenbart att det ena är hemmagjort.

– Jag misstänker att det kan ha gjorts i Ryssland. Åtminstone minns jag att polisen slog till mot förfalskare där för några år sedan.

Mynt till samlingen

Det falska myntet som Jörgen fått är självklart värdelöst, i alla fall så till vida att det inte är värt sina fem kronor i en affär. Men för Jörgen Hedman Jensen har det ändå ett värde.

– Eftersom jag samlar på mynt hamnar det i min samling och där blir det kvar. Jag tänker inte gå till polisen med det.

Jörgen Hedman Jensen har även tidigare fått falska pengar, både en sedel och ett mynt.

– Men jag kan ju åtminstone upptäcka det. Men jag vill gärna få andra att vara uppmärksamma på pengarna så att de inte blir lurade. Uppenbarligen finns det en del falska pengar i omlopp.

Nej, man kan nog misstänkta att inte många av oss skulle upptäcka om vi fått ett falskt mynt i plånboken. Men när en falsk femkrona landade i Skövdebon Jörgen Hedman Jensens ficka efter ett besök i en livsmedelsbutik i Skövde då upptäcktes det.

Gick igenom växeln

– Inte direkt när jag fick den, då tittade jag inte på den, men när jag kom hem och gick igenom växeln såg jag det.

Inte så konstigt. Han är uppvuxen med en pappa som jobbade på Danske bank i Danmark och själv blev Jörgen mynt- och medaljsamlare.

– Den falska femkronan är något tunnare än en riktig och den väger också lite mindre, det känner man i handen. Det falska myntet är också porigt och mörkare till färgen. Jag misstänker att det är gjutet.

Och visst, när Jörgen beskriver alla skillnaderna mellan det äkta och falska – och när man lägger de två bredvid varandra – är det väldigt uppenbart att det ena är hemmagjort.

– Jag misstänker att det kan ha gjorts i Ryssland. Åtminstone minns jag att polisen slog till mot förfalskare där för några år sedan.

Mynt till samlingen

Det falska myntet som Jörgen fått är självklart värdelöst, i alla fall så till vida att det inte är värt sina fem kronor i en affär. Men för Jörgen Hedman Jensen har det ändå ett värde.

– Eftersom jag samlar på mynt hamnar det i min samling och där blir det kvar. Jag tänker inte gå till polisen med det.

Jörgen Hedman Jensen har även tidigare fått falska pengar, både en sedel och ett mynt.

– Men jag kan ju åtminstone upptäcka det. Men jag vill gärna få andra att vara uppmärksamma på pengarna så att de inte blir lurade. Uppenbarligen finns det en del falska pengar i omlopp.