09 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:45

Flyg och bilar på samma helg

Det blir motordagar på Skövde flygplats 16–17 augusti.
Flygplatsen fyller 25 år och för första gången på många år arrangeras en flyguppvisning.

På lördagen blir det bilar och fordon som står i fokus på flygplatsen. All star cruisers arrangerar sin årliga fordonsutställning som i fjol lockade 700 fordon och 1 500-talet besökare.

Nu byter man helg och slås sig i hop med Skövdebon Anders Löfvenborg om att arrangera en gemensam motorhelg. Löfvenborg var tidigare chef för Arméns Lejon och evenemangschef inom Försvarsmakten. Nu driver han eget bolag som bland annat arrangerar flygdagar, senast åt Försvarsmakten i Ronneby.

Omstridd

Söndagen viks åt flyget. Skövde Flygplats firar 25 år, men varken kommunen eller flygplatsbolaget har varit särskilt intresserat av ett jubileumsarrangemang enligt Anders Löfvenborg. Arrangörerna får låna flygplatsen, men betalar för personalen där.

– Flygplatsen har varit omstridd och skapat negativa skriverier, men jag tycker det är synd om man fastnar i den tanken och inte ser potentialen i det stora området och vilka möjligheter som finns att arrangera saker här, säger Löfvenborg.

Han har klartecken från F7 som kommer med en JAS39 Gripen. Uppvisningsflygare Daniel Ryfa kommer med sitt ryskbyggda plan liksom världsmästaren i segelflyg (2011 och 2013) Johan Gustafsson som gör en effektfull uppvisning till klassisk musik.

10-talet maskiner kommer att finnas i luften, men programmet är inte helt klart. Flera lokala flygklubbar kommer att finnas med under dagen.

Thomas Andrén hos All star Cruisers tror också på idén om en gemensam helg.

– Vi märker att det finns intresse. Många som är intresserade av bilar gillar flygplan också, säger han.

Hoppas på 5 000

För att locka hela familjen kommer det under båda dagarna arrangeras visningar av kläder och skor. Sciencecentret Balthazar kommer att finns på plats för locka barn.

5 000 besökare under helgen är en försiktig målsättning, men det är vädret som avgör, säger Thomas Andrén.

– Många tar inte ut sina bilar om det regnar, konstaterar han.

All star cruisers försöker förnya med en ny utställningsklass varje år. I år blir det en klass för ”råttsoffor”, det vill säga bilar som kan se ut som rishögar utanpå, men där allt under karossen är toppklass.

På lördagen blir det bilar och fordon som står i fokus på flygplatsen. All star cruisers arrangerar sin årliga fordonsutställning som i fjol lockade 700 fordon och 1 500-talet besökare.

Nu byter man helg och slås sig i hop med Skövdebon Anders Löfvenborg om att arrangera en gemensam motorhelg. Löfvenborg var tidigare chef för Arméns Lejon och evenemangschef inom Försvarsmakten. Nu driver han eget bolag som bland annat arrangerar flygdagar, senast åt Försvarsmakten i Ronneby.

Omstridd

Söndagen viks åt flyget. Skövde Flygplats firar 25 år, men varken kommunen eller flygplatsbolaget har varit särskilt intresserat av ett jubileumsarrangemang enligt Anders Löfvenborg. Arrangörerna får låna flygplatsen, men betalar för personalen där.

– Flygplatsen har varit omstridd och skapat negativa skriverier, men jag tycker det är synd om man fastnar i den tanken och inte ser potentialen i det stora området och vilka möjligheter som finns att arrangera saker här, säger Löfvenborg.

Han har klartecken från F7 som kommer med en JAS39 Gripen. Uppvisningsflygare Daniel Ryfa kommer med sitt ryskbyggda plan liksom världsmästaren i segelflyg (2011 och 2013) Johan Gustafsson som gör en effektfull uppvisning till klassisk musik.

10-talet maskiner kommer att finnas i luften, men programmet är inte helt klart. Flera lokala flygklubbar kommer att finnas med under dagen.

Thomas Andrén hos All star Cruisers tror också på idén om en gemensam helg.

– Vi märker att det finns intresse. Många som är intresserade av bilar gillar flygplan också, säger han.

Hoppas på 5 000

För att locka hela familjen kommer det under båda dagarna arrangeras visningar av kläder och skor. Sciencecentret Balthazar kommer att finns på plats för locka barn.

5 000 besökare under helgen är en försiktig målsättning, men det är vädret som avgör, säger Thomas Andrén.

– Många tar inte ut sina bilar om det regnar, konstaterar han.

All star cruisers försöker förnya med en ny utställningsklass varje år. I år blir det en klass för ”råttsoffor”, det vill säga bilar som kan se ut som rishögar utanpå, men där allt under karossen är toppklass.