16 jun 2014 21:00

23 jan 2015 15:45

Återbruk när unga får skapa sin drömvärld

SKÖVDE KOMMUN: Andra året för Kulturplaneter

Återbruk är grunden för årets Kulturplaneter i Skövde kommun. Under tre veckor i sommar får barn och ungdomar skapa sin drömvärld.
– Det är roligt att börja bygga en värld av skräp, säger konstpedagogen Anna Palm.

Det är andra året för Kulturplaneter i Skövde kommun och bakom står Kulturförvaltningen, Skolförvaltningen, Fritidsförvaltningen och Rädda barnen. Under tre veckor ska konstpedagogen Anna Palm, fritidsledaren Lisen Dvärsäter och tre feriepraktikanter åka till barn och ungdomar på fritidshem och fritidsgårdar. Främst i Skövde kommuns ytterområden.

– Projektet handlar om att tillgängliggöra kultur för alla barn och ungdomar. För oss ligger fokus i mötet med dem, deras tankar, deras idéer och deras kreativitet, säger Anna Palm och tillägger att det är gratis att vara med.

En ram finns, men inom den ramen kan allt möjligt hända.

– Vår idé är att bygga någon form av drömvärld. Vi ser det lite som ett växtverk som kan bli större och större. Vi bestämmer tillsammans vad som behövs i världen och bygger den tillsammans, men det går också att lägga in enskilda idéer, förklarar Anna Palm.

– Och vi leker med dimensioner. Hur ser min favoritnyckelpiga ut? Den kanske är stor, mjuk, rund och full med glitter. Att man ändrar om lite som man känner, säger fritidsledaren Lisen Dvärsäter.

För allt är som sagt möjligt.

Anna, Lisen och feriepraktikanterna har med sig materialet. Grunden är återbruk.

– Det är verkligen skräp som blir något nytt, säger Lisen Dvärsäter.

Kulturplaneter pågår under vecka 31-33 och kommer till fritidsgården Flamman i Ryd, Frösve fritidshem, Sventorps fritidshem, Billingskolans fritidshem, Tidans fritidshem och fritidsgård samt ABF i Ryd. Öppen verkstad för alla från 12 år är det den 30 juli på Flamman och 11 augusti på fritidsgården i Tidan.

Det är andra året för Kulturplaneter i Skövde kommun och bakom står Kulturförvaltningen, Skolförvaltningen, Fritidsförvaltningen och Rädda barnen. Under tre veckor ska konstpedagogen Anna Palm, fritidsledaren Lisen Dvärsäter och tre feriepraktikanter åka till barn och ungdomar på fritidshem och fritidsgårdar. Främst i Skövde kommuns ytterområden.

– Projektet handlar om att tillgängliggöra kultur för alla barn och ungdomar. För oss ligger fokus i mötet med dem, deras tankar, deras idéer och deras kreativitet, säger Anna Palm och tillägger att det är gratis att vara med.

En ram finns, men inom den ramen kan allt möjligt hända.

– Vår idé är att bygga någon form av drömvärld. Vi ser det lite som ett växtverk som kan bli större och större. Vi bestämmer tillsammans vad som behövs i världen och bygger den tillsammans, men det går också att lägga in enskilda idéer, förklarar Anna Palm.

– Och vi leker med dimensioner. Hur ser min favoritnyckelpiga ut? Den kanske är stor, mjuk, rund och full med glitter. Att man ändrar om lite som man känner, säger fritidsledaren Lisen Dvärsäter.

För allt är som sagt möjligt.

Anna, Lisen och feriepraktikanterna har med sig materialet. Grunden är återbruk.

– Det är verkligen skräp som blir något nytt, säger Lisen Dvärsäter.

Kulturplaneter pågår under vecka 31-33 och kommer till fritidsgården Flamman i Ryd, Frösve fritidshem, Sventorps fritidshem, Billingskolans fritidshem, Tidans fritidshem och fritidsgård samt ABF i Ryd. Öppen verkstad för alla från 12 år är det den 30 juli på Flamman och 11 augusti på fritidsgården i Tidan.