16 jun 2014 09:00

23 jan 2015 15:45

Uppslaget tipsar: Sommar i Skaraborg

Vad kan man göra i Skaraborg i sommar tänker ni? Det är en bra fråga tänker vi på Uppslaget. Vi tog saken i egna händer och tog reda på detta, så nu behöver ni inte fundera längre! Vi ger er – sommaraktiviteter i Skövde, Hjo, Skara, Falköping, Karlsborg, Tibro och Tidaholm.

Skövde

Axel Bödker Malmqvist anordnar en punkfestival för den som känner sig manad. Den 12:e juli kommer spektaklet gå av stapeln i Helensparken i Skövde.

För lite mer än ett halvår sedan så blev han erbjuden att ordna en spelning, som sedan utvecklade sig till en endagsfestival. Han har bokat band från flera andra städer, men även en del lokala band. Bland annat ett han själv är med i, Min Mammas Klimax.

Det är inte bara musik det kommer bjudas på denna dag i centrala Skövde, utan även veganmat. Djurens rätt kommer dit och bjuder på både det ena och det andra. Även Skövdes Amnestygrupp kommer vara där och samla underskrifter för ett aktionsfall. Axel tror att festivalen kommer att hålla på mellan 17.00 – 21.30 cirka, med utrymme för lite ändringar. Så om du inte har något bättre för dig den 12:e juli, kan du alltid gå på en gratisfestival!

Lisa Andersson

Tibro

Vad händer då denna sommar i Tibro? Den 8 augusti kommer för andra året i rad Diggiloo-gänget och gästar Tibro med artister som Lena Philipsson och komikern Per Andersson. Samla släkt, grannar och vänner och njut av en kväll i sommarsolen till musik och skratt. För de som är lite mer intresserade av motorer så genomförs den 5 juli Tibro bonnapulling vid motorstadion cirka 5 kilometer öster om Tibro. Dagen är fokuserad på standardtraktorer och trimmade standardtraktorer men det kommer även att visas upp några specialmaskiner. Utöver det kommer det även att finnas olika typer av utställare under dagen. Entrén öppnar 9.00 men det är först vid klockan 13.00 som själva tävlingarna börjar. Räkna med dieseldoft, människor och många hästkrafter.

Oscar Antonsson

Karlsborg

Allsång vid kanalen: Varje fredag i juli anordnas för musikälskaren härliga allsångskvällar med fri entré. Charlotte Perrelli, Danny Saucedo och Fridha Lundell är några av gästartisterna.

Karlsborgs Fästning: Jakten på den försvunna guldreserven är en guidad tur in i de mörka underjordiska gångarna på Karlsborgs Fästning. I turen får du som spänningssökare klura på ledtrådar och återuppleva 1800-talets tidsålder med bild och ljud. Turen har även en teknisk inriktning då en av utmaningarna kräver att man med hjälp av kroppen och sfäriska skärmar ska klara ut en bana i ett dataspel.

Träning: För dig som vill testa dina gränser anordnas den 2 augusti ett motionscykellopp runt Bottensjön på 30 km med start och mål vid Kanalscenen. På Karlsborgs Camping erbjuds även sommaryoga och crossnature.

Linn Stuivers

Hjo

Den 17-18 juli är det dags för hamnfestival i Hjo där flera artister och band kommer att spela för att fröjda åhörarna. Måns Zelmerlöw, Dead By April samt flera lokala band såsom Bone Machine och Popens Mussolini kommer finnas på plats. Musikverket Hjo kommer även att ha en scen för Studiefrämjandet. Hamnfestivalen är dessutom gratis!

Stina Kinnerbäck

Falköping

Är country- och vismusik din melodi? Eller vill du bara njuta av ett parkhäng i sommar? Se lokala och rikskända artister uppträda i Mössebergsparken den 9 augusti mellan 9-21.

Har du någon gång velat testa på att drilla? Tisdagen den 24 juni mellan 13-16 på ungdomens hus har du chansen att lära dig grunderna tillsammans med Malin Fridolfsson från Falköpings drillflickor och göra dansrörelser till musik.

Sugen på grillat i sommar? Den 9 juli och 7 augusti är det grillfest på Hjelmarsrörsgatan 24–46 kl 18 där Din Bostad bjuder på grillmat.

Johanna Granlund

Skara

Har du ett intresse för klassiska bilar och rockabilly? Du kanske tycker om att samla på gamla rock 'n' roll-skivor och att ha brylkräm i håret? Om du känner igen dig själv så kan du komma till Axvalla travbana mellan den 27:e och 28:e juni och besöka Sweden Rockabilly Festival. Där kommer du att få chansen att umgås och ha kul med fler människor som delar dina intressen.

På Sweden Rockabilly Festival kommer det bjudas på bilutställning, rockabillyband/artister och en härlig stämning med människor som reser från hela landet. Det finns möjlighet till camping också så du kan spendera hela helgen och kanske göra en liten utflykt utav det.

Du behöver självklart inte att se ut som Buddy Holly, Betty Boop, Elvis Presley eller Marilyn Monroe för att komma till festivalen, men det kommer du kanske att göra innan du går därifrån!

Carl Reynolds

Tidaholm

Charmiga Tidaholm briljerar med ett flertal olika sommaraktiviteter. Här kan du hänga på olika sätt, både i vatten och på land. Du kan ta ett svalkande dopp i Lilla Havsjön, Otterstorpasjön eller Aspängsbadet. Du kan dessutom hyra roddbåt eller kanot och ro i ån Tidan. Känner du inte att vatten är något för dig kan du exempelvis spela minigolf på Hökensås. Denna sommar erbjuds även ungdomar att delta i ett sommarkollo på Tidaholms Sommargård i Gamla Köpstad. Detta kommer att genomföras vecka 26 och är för ungdomar från 13-17 år. Är du musikintresserad finns det även alternativ för dig i Tidaholm. Under sommaren kommer det att spelas musik i Blåhults Kapell, som exempelvis nu på torsdag den 19:e kommer det att spelas musik av Moa Blücher och Lovisa Holmlind. Tidaholm är sist, men inte minst, känt för sitt intresse för hästar och ridning. Här kan du åka på turridning på Stall Källefall eller testa att rida Islandshästar på Emmas Islandshästar i Kungslena.

Ida Bohman

Skövde

Axel Bödker Malmqvist anordnar en punkfestival för den som känner sig manad. Den 12:e juli kommer spektaklet gå av stapeln i Helensparken i Skövde.

För lite mer än ett halvår sedan så blev han erbjuden att ordna en spelning, som sedan utvecklade sig till en endagsfestival. Han har bokat band från flera andra städer, men även en del lokala band. Bland annat ett han själv är med i, Min Mammas Klimax.

Det är inte bara musik det kommer bjudas på denna dag i centrala Skövde, utan även veganmat. Djurens rätt kommer dit och bjuder på både det ena och det andra. Även Skövdes Amnestygrupp kommer vara där och samla underskrifter för ett aktionsfall. Axel tror att festivalen kommer att hålla på mellan 17.00 – 21.30 cirka, med utrymme för lite ändringar. Så om du inte har något bättre för dig den 12:e juli, kan du alltid gå på en gratisfestival!

Lisa Andersson

Tibro

Vad händer då denna sommar i Tibro? Den 8 augusti kommer för andra året i rad Diggiloo-gänget och gästar Tibro med artister som Lena Philipsson och komikern Per Andersson. Samla släkt, grannar och vänner och njut av en kväll i sommarsolen till musik och skratt. För de som är lite mer intresserade av motorer så genomförs den 5 juli Tibro bonnapulling vid motorstadion cirka 5 kilometer öster om Tibro. Dagen är fokuserad på standardtraktorer och trimmade standardtraktorer men det kommer även att visas upp några specialmaskiner. Utöver det kommer det även att finnas olika typer av utställare under dagen. Entrén öppnar 9.00 men det är först vid klockan 13.00 som själva tävlingarna börjar. Räkna med dieseldoft, människor och många hästkrafter.

Oscar Antonsson

Karlsborg

Allsång vid kanalen: Varje fredag i juli anordnas för musikälskaren härliga allsångskvällar med fri entré. Charlotte Perrelli, Danny Saucedo och Fridha Lundell är några av gästartisterna.

Karlsborgs Fästning: Jakten på den försvunna guldreserven är en guidad tur in i de mörka underjordiska gångarna på Karlsborgs Fästning. I turen får du som spänningssökare klura på ledtrådar och återuppleva 1800-talets tidsålder med bild och ljud. Turen har även en teknisk inriktning då en av utmaningarna kräver att man med hjälp av kroppen och sfäriska skärmar ska klara ut en bana i ett dataspel.

Träning: För dig som vill testa dina gränser anordnas den 2 augusti ett motionscykellopp runt Bottensjön på 30 km med start och mål vid Kanalscenen. På Karlsborgs Camping erbjuds även sommaryoga och crossnature.

Linn Stuivers

Hjo

Den 17-18 juli är det dags för hamnfestival i Hjo där flera artister och band kommer att spela för att fröjda åhörarna. Måns Zelmerlöw, Dead By April samt flera lokala band såsom Bone Machine och Popens Mussolini kommer finnas på plats. Musikverket Hjo kommer även att ha en scen för Studiefrämjandet. Hamnfestivalen är dessutom gratis!

Stina Kinnerbäck

Falköping

Är country- och vismusik din melodi? Eller vill du bara njuta av ett parkhäng i sommar? Se lokala och rikskända artister uppträda i Mössebergsparken den 9 augusti mellan 9-21.

Har du någon gång velat testa på att drilla? Tisdagen den 24 juni mellan 13-16 på ungdomens hus har du chansen att lära dig grunderna tillsammans med Malin Fridolfsson från Falköpings drillflickor och göra dansrörelser till musik.

Sugen på grillat i sommar? Den 9 juli och 7 augusti är det grillfest på Hjelmarsrörsgatan 24–46 kl 18 där Din Bostad bjuder på grillmat.

Johanna Granlund

Skara

Har du ett intresse för klassiska bilar och rockabilly? Du kanske tycker om att samla på gamla rock 'n' roll-skivor och att ha brylkräm i håret? Om du känner igen dig själv så kan du komma till Axvalla travbana mellan den 27:e och 28:e juni och besöka Sweden Rockabilly Festival. Där kommer du att få chansen att umgås och ha kul med fler människor som delar dina intressen.

På Sweden Rockabilly Festival kommer det bjudas på bilutställning, rockabillyband/artister och en härlig stämning med människor som reser från hela landet. Det finns möjlighet till camping också så du kan spendera hela helgen och kanske göra en liten utflykt utav det.

Du behöver självklart inte att se ut som Buddy Holly, Betty Boop, Elvis Presley eller Marilyn Monroe för att komma till festivalen, men det kommer du kanske att göra innan du går därifrån!

Carl Reynolds

Tidaholm

Charmiga Tidaholm briljerar med ett flertal olika sommaraktiviteter. Här kan du hänga på olika sätt, både i vatten och på land. Du kan ta ett svalkande dopp i Lilla Havsjön, Otterstorpasjön eller Aspängsbadet. Du kan dessutom hyra roddbåt eller kanot och ro i ån Tidan. Känner du inte att vatten är något för dig kan du exempelvis spela minigolf på Hökensås. Denna sommar erbjuds även ungdomar att delta i ett sommarkollo på Tidaholms Sommargård i Gamla Köpstad. Detta kommer att genomföras vecka 26 och är för ungdomar från 13-17 år. Är du musikintresserad finns det även alternativ för dig i Tidaholm. Under sommaren kommer det att spelas musik i Blåhults Kapell, som exempelvis nu på torsdag den 19:e kommer det att spelas musik av Moa Blücher och Lovisa Holmlind. Tidaholm är sist, men inte minst, känt för sitt intresse för hästar och ridning. Här kan du åka på turridning på Stall Källefall eller testa att rida Islandshästar på Emmas Islandshästar i Kungslena.

Ida Bohman