18 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:28

Pingstkyrkan får kritik av skolchefen

Skolchefen Anna Sundström är kritisk till att en företrädare för pingstkyrkan i Skövde under skolavslutningen välsignade barnen.
– Så här får det inte gå till. Det är tydligt att avslutningen ska vara icke-konfessionell.

I fredags när Skövdes skolor hade avslutning höll Billingskolan precis som vanligt till i Pingstkyrkan i Skövde. Mot slutet av avslutningsprogrammet talade företrädaren för pingstkyrkan. Enligt uppgift ska denne då bland annat talat om att Jesus är en vän som alltid finns där för alla. Han ska också ha bett Gud att välsigna barnen. Innan uppmanade han dem som uppfattade det kommande budskapet som otäckt att hålla för öronen.

En förälder som deltog i skolavslutningen blev upprörd och skrev bland annat en insändare i SLA.

”Ytterst olämpligt”

Nu bekräftar skolchef Anna Sundström det inträffade.

– Jag har talat med skolans rektor som berättat att det var så här det gick till. De blev lika överraskade och tagna av talet som föräldern, säger Sundström.

– Rektorerna ska nu tala med pingstkyrkan och tala om att det var ytterst olämpligt.

Föräldern i SLA-insändaren uppmanade skolan att ta sitt ansvar och anmäla sig själv efter händelsen.

– Det finns skolpersonal som också har uttryckt att vi borde anmäla oss själva. Jag ska höra med vår jurist för att se hur man kan gå tillväga, jag vet inte om man kan anmäla sig själv. Å andra sidan har vi ju redan tydligt markerat att det som hände i kyrkan var fel, säger Sundström.

Enligt skollagen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. Den ska vara saklig och allsidig. Trots det kan en avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten, säger Skolinspektionen på sin hemsida. Men man är tydlig med att tonvikten då bör ligga på den gemensamma samvaron – inte på religiösa traditioner.

Skärpa rutinerna

– Det är okej att sjunga ”Den blomstertid”, men det är inte acceptabelt att välsigna barnen. Så här ska det inte gå till, jag trodde att vi hade gjort klart det. Men uppenbarligen måste vi skärpa våra rutiner.

SLA sökte under tisdagen föreståndaren för pingstkyrkan för en kommentar, men utan framgång.

I fredags när Skövdes skolor hade avslutning höll Billingskolan precis som vanligt till i Pingstkyrkan i Skövde. Mot slutet av avslutningsprogrammet talade företrädaren för pingstkyrkan. Enligt uppgift ska denne då bland annat talat om att Jesus är en vän som alltid finns där för alla. Han ska också ha bett Gud att välsigna barnen. Innan uppmanade han dem som uppfattade det kommande budskapet som otäckt att hålla för öronen.

En förälder som deltog i skolavslutningen blev upprörd och skrev bland annat en insändare i SLA.

”Ytterst olämpligt”

Nu bekräftar skolchef Anna Sundström det inträffade.

– Jag har talat med skolans rektor som berättat att det var så här det gick till. De blev lika överraskade och tagna av talet som föräldern, säger Sundström.

– Rektorerna ska nu tala med pingstkyrkan och tala om att det var ytterst olämpligt.

Föräldern i SLA-insändaren uppmanade skolan att ta sitt ansvar och anmäla sig själv efter händelsen.

– Det finns skolpersonal som också har uttryckt att vi borde anmäla oss själva. Jag ska höra med vår jurist för att se hur man kan gå tillväga, jag vet inte om man kan anmäla sig själv. Å andra sidan har vi ju redan tydligt markerat att det som hände i kyrkan var fel, säger Sundström.

Enligt skollagen ska undervisningen i skolan vara icke-konfessionell. Den ska vara saklig och allsidig. Trots det kan en avslutning som hålls i kyrkan vara tillåten, säger Skolinspektionen på sin hemsida. Men man är tydlig med att tonvikten då bör ligga på den gemensamma samvaron – inte på religiösa traditioner.

Skärpa rutinerna

– Det är okej att sjunga ”Den blomstertid”, men det är inte acceptabelt att välsigna barnen. Så här ska det inte gå till, jag trodde att vi hade gjort klart det. Men uppenbarligen måste vi skärpa våra rutiner.

SLA sökte under tisdagen föreståndaren för pingstkyrkan för en kommentar, men utan framgång.