18 jun 2014 14:40

23 jan 2015 15:28

Pingstpastor försvarar välsignelse

NYHETER: "Sade det med glimten i ögat"

Pastor Simon Holst i pingstkyrkan som välsignade barn – och därmed bröt mot riktlinjerna i skollagen – svarar nu på kritiken.
– Jag har uppfattat att ”icke konfessionell” innebär att man inte ska göra en längre välsignelse. Jag sade enbart ”Gud välsigne er alla”.

I fredags höll Billingskolan skolavslutning i Pingstkyrkan i Skövde. Då talade en av pastorerna, Simon Holst, och uttalade då bland annat en kort välsignelse.

Efteråt kom kritiken. Skolchefen Anna Sundström sade till SLA att det inte får gå till på det sättet. ”Det är tydligt att avslutningen ska vara icke-konfessionell. Det är okej att sjunga ”Den blomstertid”, men det är inte acceptabelt att välsigna barnen.”

I dag kommenterar Simon Holst händelsen.

– Jag sade att jag ville säga något som vissa verkar tycka är farligt och jag sade också att de som kände sig osäkra kunde hålla för öronen. Jag avslutade med att säga ”Gud välsigne er alla och en riktigt glad sommar”.

– Allt sades med glimten i ögat. Jag har följt debatten – som jag tycker är ganska uppskruvad – om skolavslutningar i kyrkan, men jag kan inte skollagen utantill och jag har uppfattat att det handlar om att man inte får göra några längre välsignelser. Jag tror inte att det var många som kände sig kränkta av det jag sade.

Nu när du vet att det är förbjudet med religiösa inslag, kommer du då att tänka till nästa gång?

– Får man inte säga så här, får jag fundera på om jag ska säga någonting alls som pastor på en avslutning.

Han påpekar att han inte delgavs några riktlinjer av rektorerna innan avslutningen. Efteråt har man kommit fram till ett det finns en tidigare överenskommelse mellan skolans och kyrkans dåvarande företrädare om hur avslutningarna ska gå till.

– Personligen tycker jag att det är lite sorgligt att det finns beröringsskräck för allt som har med tro och Gud att göra.

I fredags höll Billingskolan skolavslutning i Pingstkyrkan i Skövde. Då talade en av pastorerna, Simon Holst, och uttalade då bland annat en kort välsignelse.

Efteråt kom kritiken. Skolchefen Anna Sundström sade till SLA att det inte får gå till på det sättet. ”Det är tydligt att avslutningen ska vara icke-konfessionell. Det är okej att sjunga ”Den blomstertid”, men det är inte acceptabelt att välsigna barnen.”

I dag kommenterar Simon Holst händelsen.

– Jag sade att jag ville säga något som vissa verkar tycka är farligt och jag sade också att de som kände sig osäkra kunde hålla för öronen. Jag avslutade med att säga ”Gud välsigne er alla och en riktigt glad sommar”.

– Allt sades med glimten i ögat. Jag har följt debatten – som jag tycker är ganska uppskruvad – om skolavslutningar i kyrkan, men jag kan inte skollagen utantill och jag har uppfattat att det handlar om att man inte får göra några längre välsignelser. Jag tror inte att det var många som kände sig kränkta av det jag sade.

Nu när du vet att det är förbjudet med religiösa inslag, kommer du då att tänka till nästa gång?

– Får man inte säga så här, får jag fundera på om jag ska säga någonting alls som pastor på en avslutning.

Han påpekar att han inte delgavs några riktlinjer av rektorerna innan avslutningen. Efteråt har man kommit fram till ett det finns en tidigare överenskommelse mellan skolans och kyrkans dåvarande företrädare om hur avslutningarna ska gå till.

– Personligen tycker jag att det är lite sorgligt att det finns beröringsskräck för allt som har med tro och Gud att göra.