24 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

LEDARE: Den välsignade skoldebatten

LEDARE: Skolavslutning. Vi på Skolverket skulle vilja reda ut några saker efter den största av våra högtider: det årliga grälet om hur religiös en skolavslutning får vara. Det är ju ändå vår uppgift att se till att skolan tillämpar religionsfrihet, det vill säga, hålls fri från all form av religion.

Nu skulle vi kunna lösa detta på ett enkelt vis, som att göra det frivilligt att vara med på en skolavslutning i kyrkan eller lägga avslutningen på en så ickereligiös plats som möjligt, exempelvis en parkeringsplats. Men varför göra något lätt när man kan göra det oförståeligt svårt och skapa en massa onödiga konflikter i stället? Då måste vi ju börja ta itu med frågor som undervisning och kunskapsnivåer i stället för mikrojusteringar av den tillåtna halten religion.

En maximal halt av 1,0 mGd (miliGud) ska i fortsättningen tillåtas i skolan. För att vara säker på att inte överskrida detta mått lämnar vi följande enkla instruktioner:

Kyrkan ska i fortsättningen kallas ”avslutningsbygganden”. Om en präst ska närvara är det lämpligt om hon eller han inte nämner någonting som har med religion att göra alls, exempelvis sitt yrke. Enklast är om prästen är helt tyst och har en klädsam halsduk över sin krage medan kyrkvaktmästaren säger några trevliga ord om vädret.

Religiösa symboler som kors får endast förekomma om de gör det i ett förklarande syfte, som att det minsann inte bara var Jesus som korsfästes. Då kan den som så önskar i stället se korset som en hyllning till Graham Chapmans rollfigur Brian, son av Brian, eller Kirk Douglas som Spartacus. (Däremot inte Spartacus i tv-serien, där är det Crixus som blir kortfäst i stället och dessutom är den serien alldeles för våldsam och snuskig för barnen så skäms på er för att titta på sånt!)

Alternativt representeras alla möjliga och omöjliga religioner samtidigt i en skolavslutning på lämplig neutral plats, som en oljeplattform. För polyteistiska religioner välkomnas en representant från varje tro. Vi ser dock helst att varken Kali, Loke, Set eller Sauron deltar eftersom de lätt förstör stämningen. Enda undantaget är religionen fotboll där Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic alla får delta för att göra så många som möjligt nöjda. (Dock inte Wayne Rooney. Inte efter detta VM.)

För resten av läsåret byter vi nu namn på vissa helger eftersom de kan förknippas med kristendom. Påsk, jul och pingst kommer därför i fortsättningen att kallas ägghelg, skinkhelg och Pisaundersökningens helg.

I övrigt har det kommit till vår kännedom att det som beteckning för veckodagar och månader används namn på asagudar och deras romerska kollegor. Dessa ersätts omgående med siffror.

Trevlig tvådag på er!

Niclas Lindstrand

Nu skulle vi kunna lösa detta på ett enkelt vis, som att göra det frivilligt att vara med på en skolavslutning i kyrkan eller lägga avslutningen på en så ickereligiös plats som möjligt, exempelvis en parkeringsplats. Men varför göra något lätt när man kan göra det oförståeligt svårt och skapa en massa onödiga konflikter i stället? Då måste vi ju börja ta itu med frågor som undervisning och kunskapsnivåer i stället för mikrojusteringar av den tillåtna halten religion.

En maximal halt av 1,0 mGd (miliGud) ska i fortsättningen tillåtas i skolan. För att vara säker på att inte överskrida detta mått lämnar vi följande enkla instruktioner:

Kyrkan ska i fortsättningen kallas ”avslutningsbygganden”. Om en präst ska närvara är det lämpligt om hon eller han inte nämner någonting som har med religion att göra alls, exempelvis sitt yrke. Enklast är om prästen är helt tyst och har en klädsam halsduk över sin krage medan kyrkvaktmästaren säger några trevliga ord om vädret.

Religiösa symboler som kors får endast förekomma om de gör det i ett förklarande syfte, som att det minsann inte bara var Jesus som korsfästes. Då kan den som så önskar i stället se korset som en hyllning till Graham Chapmans rollfigur Brian, son av Brian, eller Kirk Douglas som Spartacus. (Däremot inte Spartacus i tv-serien, där är det Crixus som blir kortfäst i stället och dessutom är den serien alldeles för våldsam och snuskig för barnen så skäms på er för att titta på sånt!)

Alternativt representeras alla möjliga och omöjliga religioner samtidigt i en skolavslutning på lämplig neutral plats, som en oljeplattform. För polyteistiska religioner välkomnas en representant från varje tro. Vi ser dock helst att varken Kali, Loke, Set eller Sauron deltar eftersom de lätt förstör stämningen. Enda undantaget är religionen fotboll där Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Zlatan Ibrahimovic alla får delta för att göra så många som möjligt nöjda. (Dock inte Wayne Rooney. Inte efter detta VM.)

För resten av läsåret byter vi nu namn på vissa helger eftersom de kan förknippas med kristendom. Påsk, jul och pingst kommer därför i fortsättningen att kallas ägghelg, skinkhelg och Pisaundersökningens helg.

I övrigt har det kommit till vår kännedom att det som beteckning för veckodagar och månader används namn på asagudar och deras romerska kollegor. Dessa ersätts omgående med siffror.

Trevlig tvådag på er!

Niclas Lindstrand