24 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

Ungdomar dömda av drakarnas klubba

Ungdomar från Skövde fick i går presentera sina idéer på sommarjobb för en jury. Jonas Östberg från Stöpen kände sig nervös före presentationen.

Drakarna synar Jonas Östberg, 16 år, från topp till tå. Det här är hans chans att sälja in sin affärsidé och slutligen sitt roligaste sommarjobb.

I går var det dags för 20 ungdomar från Skövde mellan 15 och 18 år att presentera sina idéer på sommarjobb för en meriterad jury i hotell Prismas lokaler. Juryn, även kallad drakarna, bestod totalt av fem personer: en chefsekonom från SEB i Göteborg, två representanter från Skövde kommun, en från organisationen Företagarna och en representant för Ung företagsamhet Skaraborg.

Jonas Östbergs idé är att i all sin enkelhet utföra hushållsnära tjänster som gräsklippning, trädgårdsarbete och måleri i Stöpen där han bor. Detta fick han framföra för drakarna: hur han ska marknadsföra sig, ta betalt och på vilket sätt jobbet kommer att utföras.

Drakarna verkade positiva men kom också med flera förslag på hur han skulle förbättra sin affärsidé.

Och hur tyckte han själv då att framförandet gick?

– Ganska bra, bättre än förväntat. Jag försökte att ta det lugnt, säger Jonas Östberg.

– Jag hade förberett mig genom att öva för mig själv. I dag ska jag börja dela ut mina flyers, prata med folk och försöka att skaffa kunder.

Carl Hemeren är handläggare och han hjälper till med att realisera ungdomarnas sommarjobbsidéer. Han ser hela projektet ”Roligaste sommarjobbet” som en bra start för ungdomar att bli motiverade och driva egna företag i framtiden. Förra veckan bestod av utbildning i form av marknadsföring, försäljning och hur deltagarna ska ta hand om ekonomin.

– Hittills har konceptet funnits i 19 andra kommuner. Det här är första gången som det kommer till Skövde, säger Carl Hemeren.

Skövde kommun går in med 2000 kronor i startkapital till var och en av deltagarna. Ungdomarna kan driva sitt företag själv eller i grupp. Några som ska göra det tillsammans är Sofia Persson, Sofia Bohman och Sara Tellander som också ska utföra hushållsnära tjänster.

– Vi ska klippa gräs, rensa i trädgården och sånt, säger Sara Tellander.

Trion har sommarjobbat förut. Nu är de spända på att återigen få tjäna sina egna pengar. Om tre veckor kommer handläggarna att utvärdera hur arbetet med sommarjobben har gått - och om det blivit några pengar.

Drakarna synar Jonas Östberg, 16 år, från topp till tå. Det här är hans chans att sälja in sin affärsidé och slutligen sitt roligaste sommarjobb.

I går var det dags för 20 ungdomar från Skövde mellan 15 och 18 år att presentera sina idéer på sommarjobb för en meriterad jury i hotell Prismas lokaler. Juryn, även kallad drakarna, bestod totalt av fem personer: en chefsekonom från SEB i Göteborg, två representanter från Skövde kommun, en från organisationen Företagarna och en representant för Ung företagsamhet Skaraborg.

Jonas Östbergs idé är att i all sin enkelhet utföra hushållsnära tjänster som gräsklippning, trädgårdsarbete och måleri i Stöpen där han bor. Detta fick han framföra för drakarna: hur han ska marknadsföra sig, ta betalt och på vilket sätt jobbet kommer att utföras.

Drakarna verkade positiva men kom också med flera förslag på hur han skulle förbättra sin affärsidé.

Och hur tyckte han själv då att framförandet gick?

– Ganska bra, bättre än förväntat. Jag försökte att ta det lugnt, säger Jonas Östberg.

– Jag hade förberett mig genom att öva för mig själv. I dag ska jag börja dela ut mina flyers, prata med folk och försöka att skaffa kunder.

Carl Hemeren är handläggare och han hjälper till med att realisera ungdomarnas sommarjobbsidéer. Han ser hela projektet ”Roligaste sommarjobbet” som en bra start för ungdomar att bli motiverade och driva egna företag i framtiden. Förra veckan bestod av utbildning i form av marknadsföring, försäljning och hur deltagarna ska ta hand om ekonomin.

– Hittills har konceptet funnits i 19 andra kommuner. Det här är första gången som det kommer till Skövde, säger Carl Hemeren.

Skövde kommun går in med 2000 kronor i startkapital till var och en av deltagarna. Ungdomarna kan driva sitt företag själv eller i grupp. Några som ska göra det tillsammans är Sofia Persson, Sofia Bohman och Sara Tellander som också ska utföra hushållsnära tjänster.

– Vi ska klippa gräs, rensa i trädgården och sånt, säger Sara Tellander.

Trion har sommarjobbat förut. Nu är de spända på att återigen få tjäna sina egna pengar. Om tre veckor kommer handläggarna att utvärdera hur arbetet med sommarjobben har gått - och om det blivit några pengar.