30 jun 2014 16:10

23 jan 2015 15:46

Rökutveckling orsakade kraftiga förseningar

UPPDATERAD: Under knappt två timmar var det totalstopp för tågtrafik förbi Skövde, men vid 19-tiden var båda spåren öppna. Förseningarna kommer dock att vara hela kvällen, enligt Trafikverket.

Strax efter klockan 16 på måndagen skulle ett fyra timmar försenat snabbtåg – på väg från Stockholm till Strömstad – lämna Skövde. Men så blev det inte. I stället fick 240 passagerare åka buss till sina slutdestinationer.

– Jag satt i vagn sex och vi skulle precis starta när de ropade ut i högtalarna att alla i vagn sex skulle lämna tåget snabbt utan att ta med någon packning, säger Eva Nordgren, som klev på tåget i Uppsala för att ta sig till Uddevalla.

Hon och andra passagerare beskriver utrymningen som lugn. Efter en stund på perrongen – medan tågpersonal försökte att få bukt med rökutvecklingen – fick tågresenärerna kliva ombord och hämta sitt bagage.

– De sa att "det här tåget kommer ingenstans i dag". Jag tänkte först att jag skulle tagit bilen, för min dotter blev fyra timmar sen på en tågresa förra veckan. Men jag tog tåget, säger Eva Nordgren.

Strömmen bröts

Räddningstjänsten larmades och strömmen bröts på samtliga spår vid Skövde resecentrum.

Strax efter klockan 17 var räddningstjänstens insats klar.

– Det var någon slags gummikuddar eller isolering som skyddar någonting i hjulaxlarna som börjat att brinna av någon anledning. Det tog tid att lokalisera problemet men när vi gjort det var det snabbt släckt, säger insatsledaren Joakim Dahllund.

Det var aldrig någon fara att den mindre branden skulle sprida sig in till någon av vagnarna.

Men tågstoppet orsakade problem ändå.

240 passagerare – bara från det drabbade tåget – stod plötsligt strandsatta på Skövde resecentrum. Dessutom var strömmen bruten under ett antal timmar varför det var totalstopp för tågtrafik förbi Skövde.

"Dålig information"

– Det är lite dåligt med informationen, men det löser sig nog, säger Kajsa Nuutinen, Stockholm, efter en timme i Skövde.

För henne och många andra tågresenärer har måndagen kantats av förseningar.

– Det började redan i tunnelbanan. Det verkar som om det var något signalfel som drabbade hela Stockholm central, men hade inte tåget varit sent i väg – 1,5 timme stod det still – så hade jag missat det för pendeltåget var sent. Efter det fastnade vi 2,5 timmar på grund av gasläckan i Hallsberg. Men man får behålla lugnet, säger hon.

Att första semesterdagen rann i väg på grund av förseningarna gjorde henne inte så mycket. När hon väl tagit sig till slutmålet Koster kan hon koppla av rejält, säger hon.

– Om jag hinner med sista båten.

Strax efter klockan 17 kom den första ersättningsbussen till Skövde.

– Räddningstjänsten har nu hävt tågstoppet och ett spår är öppet för trafik, men tågtrafiken sker med stora förseningar. Vi har ingen prognos men vi befarar att förseningarna kommer att hålla i sig hela kvällen, säger presskommunikatör Lena Karlsson på Trafikverket strax efter klockan 18.

Det skadade tåget står kvar på spår två och när det kommer att flyttas är oklart.

Strax efter klockan 16 på måndagen skulle ett fyra timmar försenat snabbtåg – på väg från Stockholm till Strömstad – lämna Skövde. Men så blev det inte. I stället fick 240 passagerare åka buss till sina slutdestinationer.

– Jag satt i vagn sex och vi skulle precis starta när de ropade ut i högtalarna att alla i vagn sex skulle lämna tåget snabbt utan att ta med någon packning, säger Eva Nordgren, som klev på tåget i Uppsala för att ta sig till Uddevalla.

Hon och andra passagerare beskriver utrymningen som lugn. Efter en stund på perrongen – medan tågpersonal försökte att få bukt med rökutvecklingen – fick tågresenärerna kliva ombord och hämta sitt bagage.

– De sa att "det här tåget kommer ingenstans i dag". Jag tänkte först att jag skulle tagit bilen, för min dotter blev fyra timmar sen på en tågresa förra veckan. Men jag tog tåget, säger Eva Nordgren.

Strömmen bröts

Räddningstjänsten larmades och strömmen bröts på samtliga spår vid Skövde resecentrum.

Strax efter klockan 17 var räddningstjänstens insats klar.

– Det var någon slags gummikuddar eller isolering som skyddar någonting i hjulaxlarna som börjat att brinna av någon anledning. Det tog tid att lokalisera problemet men när vi gjort det var det snabbt släckt, säger insatsledaren Joakim Dahllund.

Det var aldrig någon fara att den mindre branden skulle sprida sig in till någon av vagnarna.

Men tågstoppet orsakade problem ändå.

240 passagerare – bara från det drabbade tåget – stod plötsligt strandsatta på Skövde resecentrum. Dessutom var strömmen bruten under ett antal timmar varför det var totalstopp för tågtrafik förbi Skövde.

"Dålig information"

– Det är lite dåligt med informationen, men det löser sig nog, säger Kajsa Nuutinen, Stockholm, efter en timme i Skövde.

För henne och många andra tågresenärer har måndagen kantats av förseningar.

– Det började redan i tunnelbanan. Det verkar som om det var något signalfel som drabbade hela Stockholm central, men hade inte tåget varit sent i väg – 1,5 timme stod det still – så hade jag missat det för pendeltåget var sent. Efter det fastnade vi 2,5 timmar på grund av gasläckan i Hallsberg. Men man får behålla lugnet, säger hon.

Att första semesterdagen rann i väg på grund av förseningarna gjorde henne inte så mycket. När hon väl tagit sig till slutmålet Koster kan hon koppla av rejält, säger hon.

– Om jag hinner med sista båten.

Strax efter klockan 17 kom den första ersättningsbussen till Skövde.

– Räddningstjänsten har nu hävt tågstoppet och ett spår är öppet för trafik, men tågtrafiken sker med stora förseningar. Vi har ingen prognos men vi befarar att förseningarna kommer att hålla i sig hela kvällen, säger presskommunikatör Lena Karlsson på Trafikverket strax efter klockan 18.

Det skadade tåget står kvar på spår två och när det kommer att flyttas är oklart.

  • Carl-Johan Hjerpe