02 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:46

"Konflikten kastar in människor i fattigdom"

Hjälpinsamling till Ukraina

Elena Blom från Skövde arbetar året runt med hjälpverksamhet till förmån för de fattiga delarna i östra Ukraina. Trots det oroliga läget i landet har hon valt att åka ner för att följa upp den senaste hjälpsändningen. När SLA pratar med henne i telefon har hon blandade känslor.
– Jag ser hur våra hjälpsändningar påverkar människorna positivt. Samtidigt är jag chockad över hur många som tvingats fly, säger Elena.

Elena Blom och hennes familj lägger mycket tid på att samla in förnödenheter, hjälpmedel och kläder till de fattigare delarna av Ukraina. Krisen i landet har vid flera tillfällen försenat deras hjälpsändningar. Men i mars månad lyckades de äntligen skicka iväg en lastbil. Hjälpsändningarna går till det område som Elena själv är född och uppvuxen i, utanför staden Zaporizhia. Under en veckas tid har Elena åkt runt och besökt alla samarbetspartners och alla de som fått ta del av hjälpsändningarna. Ett av de mest rörande besöken var på hennes gamla skola som fick 16 datorer och 16 tillhörande databord.

– Det var väldigt känslosamt att se de glada barnen. Föräldrarna hjälpte till med att skruva ihop borden och sätta ihop alla datorerna. Trots att barnen egentligen har sommarlov kom de till skolan med egengjorda flaggor som de hälsade oss välkomna med, berättar Elena.

Mängder med flyktingar

Under sina dagar på plats besökte även Elena ett psykoneurologiskt internat för kvinnor som har fått flera rullatorer från hjälpverksamheten.

– Kvinnorna bor där på livstid och behovet av hjälpmedel är stort. Jag pratade länge om hur de använder rullatorerna och hur de trivs på internatet.

På grund av den oroliga situationen i landet har Elena märkt av högre militär närvaro i trakten. Militära utposter som kontrollerar bilarna stöter de på ofta. Det mest påtgaliga är dock flyktingsituationen som har uppstått.

– Det kommer in nya flyktingar dygnet runt från Donetskområdet. Det kommer både hela familjer och ensamkommande barn och Röda korset försöker desperat hitta boende till alla. De får bo i gamla baracker och tomma hus, säger Elena.

Försämrar levnadsvillkoren

Den senaste veckan har hon följt händelseutvecklingen noggrant på Ukrainsk tv samtidigt som hon har pratat med flera av flyktingarna. Hon beskriver situationen som mycket förvirrande.

– Ingen vet egentligen vad som händer. De skjuter vilt in i bostäder och man vet inte om det är separatister eller andra grupper, det framgår inte, säger hon.

Elena känner en oro för att oroligheterna kommer att sprida sig även till hennes hembygd. Hon ser även hur konflikten redan nu påverkar de som lever och bor där.

– Pengarna som egentligen skulle gå till lokala åtgärder går till att bygga bommar och militärposter. De som hade få slantar innan får ännu mindre, konstaterar Elena.

Krisen och konflikten oroar henne men Elena ser ändå ljusglimtar och vill fortsätta kämpa.

– Nu kommer vi att samla in mer än vanligt. Jag ser mycket fruktansvärt och hur konflikten kastar in människor in i fattigdom, värre än innan. Men det vi gör ger hopp och vänder inställningen hos många, säger Elena Blom.

Elena Blom och hennes familj lägger mycket tid på att samla in förnödenheter, hjälpmedel och kläder till de fattigare delarna av Ukraina. Krisen i landet har vid flera tillfällen försenat deras hjälpsändningar. Men i mars månad lyckades de äntligen skicka iväg en lastbil. Hjälpsändningarna går till det område som Elena själv är född och uppvuxen i, utanför staden Zaporizhia. Under en veckas tid har Elena åkt runt och besökt alla samarbetspartners och alla de som fått ta del av hjälpsändningarna. Ett av de mest rörande besöken var på hennes gamla skola som fick 16 datorer och 16 tillhörande databord.

– Det var väldigt känslosamt att se de glada barnen. Föräldrarna hjälpte till med att skruva ihop borden och sätta ihop alla datorerna. Trots att barnen egentligen har sommarlov kom de till skolan med egengjorda flaggor som de hälsade oss välkomna med, berättar Elena.

Mängder med flyktingar

Under sina dagar på plats besökte även Elena ett psykoneurologiskt internat för kvinnor som har fått flera rullatorer från hjälpverksamheten.

– Kvinnorna bor där på livstid och behovet av hjälpmedel är stort. Jag pratade länge om hur de använder rullatorerna och hur de trivs på internatet.

På grund av den oroliga situationen i landet har Elena märkt av högre militär närvaro i trakten. Militära utposter som kontrollerar bilarna stöter de på ofta. Det mest påtgaliga är dock flyktingsituationen som har uppstått.

– Det kommer in nya flyktingar dygnet runt från Donetskområdet. Det kommer både hela familjer och ensamkommande barn och Röda korset försöker desperat hitta boende till alla. De får bo i gamla baracker och tomma hus, säger Elena.

Försämrar levnadsvillkoren

Den senaste veckan har hon följt händelseutvecklingen noggrant på Ukrainsk tv samtidigt som hon har pratat med flera av flyktingarna. Hon beskriver situationen som mycket förvirrande.

– Ingen vet egentligen vad som händer. De skjuter vilt in i bostäder och man vet inte om det är separatister eller andra grupper, det framgår inte, säger hon.

Elena känner en oro för att oroligheterna kommer att sprida sig även till hennes hembygd. Hon ser även hur konflikten redan nu påverkar de som lever och bor där.

– Pengarna som egentligen skulle gå till lokala åtgärder går till att bygga bommar och militärposter. De som hade få slantar innan får ännu mindre, konstaterar Elena.

Krisen och konflikten oroar henne men Elena ser ändå ljusglimtar och vill fortsätta kämpa.

– Nu kommer vi att samla in mer än vanligt. Jag ser mycket fruktansvärt och hur konflikten kastar in människor in i fattigdom, värre än innan. Men det vi gör ger hopp och vänder inställningen hos många, säger Elena Blom.