03 jul 2014 13:46

23 jan 2015 15:46

Konstmysteriet är löst – "damen" ville bada

Mysteriet med den äldre damen med handduken över håret som setts sitta på en sten – och tyvärr liggandes i vattnet – vid Boulognersjön är löst. Konstnären Moa Andersson placerade statyn där.
– Hon ville dit!

Badsjön Boulogner har väl knappast undgått någon. I lördags invigdes kommunens badprojekt – till stor glädje för många. Men efteråt har en del som passerar vid sjön fått bekymmer. För ett konstverk, alltså den nakna, äldre damen med en handduk virad runt håret som om hon just har tagit sig ett bad – har kastats ut i vattnet av någon okänd och en hand har skadats i fallet. Men hon har lyfts upp igen av hjälpsamma människor och har placerats på en sten helt nära sjön.

Andra har undrat över hennes ursprung och hur hon har hamnat där.

Inte minst har stadsträdgårdsmästaren Marie Larsson funderat.

– Nej, det är inget konstverk som kommunen har köpt in. Men konstverket är en jättefin utsmyckning. Hon passar väldigt bra in i miljön vid sjön. Kulturförvaltningen har samma uppfattning – vi är alla glada så länge hon får vara kvar.

Hon är konstnären

SLA lyckade spåra konstnären bakom konstverket. Det är Moa Andersson, Lassagården, som har skapat den gamla damen.

– Ja, hon är gjord i keramik. Jag har precis gått ut Konstfack och mitt examensarbete handlade om hur äldre kvinnor betraktas och synen på äldre kvinnor och hur och om de visas i skulpturer – och det är inte ofta, säger Moa Andersson.

Och det är också Moa som har satt keramikdamen på stenen. Mitt i natten mot söndagen tog hon med damen till sjön.

– Hon ville dit och bada helt enkelt och jag tyckte att hon passade in där.

Det är oklart hur länge damen får stanna.

– Jag vet inte, handen är ju lite skadad och så... Men jag tror att hon får stanna så länge hon vill.

Badsjön Boulogner har väl knappast undgått någon. I lördags invigdes kommunens badprojekt – till stor glädje för många. Men efteråt har en del som passerar vid sjön fått bekymmer. För ett konstverk, alltså den nakna, äldre damen med en handduk virad runt håret som om hon just har tagit sig ett bad – har kastats ut i vattnet av någon okänd och en hand har skadats i fallet. Men hon har lyfts upp igen av hjälpsamma människor och har placerats på en sten helt nära sjön.

Andra har undrat över hennes ursprung och hur hon har hamnat där.

Inte minst har stadsträdgårdsmästaren Marie Larsson funderat.

– Nej, det är inget konstverk som kommunen har köpt in. Men konstverket är en jättefin utsmyckning. Hon passar väldigt bra in i miljön vid sjön. Kulturförvaltningen har samma uppfattning – vi är alla glada så länge hon får vara kvar.

Hon är konstnären

SLA lyckade spåra konstnären bakom konstverket. Det är Moa Andersson, Lassagården, som har skapat den gamla damen.

– Ja, hon är gjord i keramik. Jag har precis gått ut Konstfack och mitt examensarbete handlade om hur äldre kvinnor betraktas och synen på äldre kvinnor och hur och om de visas i skulpturer – och det är inte ofta, säger Moa Andersson.

Och det är också Moa som har satt keramikdamen på stenen. Mitt i natten mot söndagen tog hon med damen till sjön.

– Hon ville dit och bada helt enkelt och jag tyckte att hon passade in där.

Det är oklart hur länge damen får stanna.

– Jag vet inte, handen är ju lite skadad och så... Men jag tror att hon får stanna så länge hon vill.