07 jul 2014 18:25

23 jan 2015 15:46

Robert Gustafsson ger tillbaka

SKÖVDE: Instiftar kulturstipendiet Guldnyckeln

Guldnyckeln. Så heter kulturstipendiet som skådespelaren Robert Gustafsson instiftat och som delas ut för första gången i höst.
– Min tanke är att ge lite bekräftelse, som gör att man blir ännu mer inspirerad och når ännu bättre resultat.

Skövde kulturhus fyller 50 år i år och det gör skådespelaren Robert Gustafsson också. Han berättar att han inte visste hur han skulle toppa jättebalunsen han hade när han fyllde 40.

– Då tänkte jag, kan man inte göra något nyttigt, något bra. Inte bara festa, det har man gjort så mycket tycker jag. Då började vi prata om stipendiet och jag tänkte tillbaka på hur det fungerade här i Skövde, säger han till SLA.

Guldnyckeln

För när Robert Gustafsson, och hans kompis Niclas Jensen, var 13-14 år fick de tillgång till nycklar som öppnade många dörrar.

– Ett förtroende. Man kände ansvaret, man hade respekt för lokalerna man var i. När man klev in i stadsteatern mitt i natten, eller i skolan på kvällar och helger, intern-tv-studion på Vasaskolan. Vi var ju överallt.

Stipendiet heter Guldnyckeln och är ett sätt för Robert Gustafsson att ge tillbaka. Det presenterades under måndagen på en stor presskonferens i Skövde stadsteater. Stipendiet är främst tänkt som en uppmuntran till unga i Skövde och Skaraborg som brinner för kultur.

– Men det behöver inte bara vara ungdomar. Man kan vara 80 år, men väldigt ung i sinnet. Vi har inte begränsat oss i uttryck heller. Det kan vara målare, någon som spelar fiol, ståuppare, dansare ...

Kulturiet

På tal om nycklar så fick Robert Gustafsson en annan nyckel i för tidig födelsedagspresent av Skövde kommun. Den går till Robert Gustafsson-kulturiet som är en teaterverkstad i före detta Neos lokaler i Skövde kulturhus.

– Nu umgås man mycket via sociala medier, men det gör också att man förlorar en del i processen. När man ska skriva något professionellt träffas man fortfarande fysiskt. Det är svårt att sitta och hitta på saker och skriva på distans. Det blir aldrig bra. Det här är en lokal för gemensamma kreativa tillfällen.

Illern Göran

Eftersom Robert Gustafsson, som han säger, inte kan vara i kulturiet hela tiden så har han lämnat en form av övervakare för verksamheten. Nämligen illern Göran från I manegen med Glenn Killing.

– Det är en bra symbol för att även tokiga och obegripliga idéer kan bli något som folk kan ha glädje av. Det numret är ett exempel på det.

Guldnyckeln, som gjuts i brons och är skapad av Anders Nyberg på Forsviks bruk, delas ut för första gången den 5 november på Kulturgalan i Skövde jämte diplom och en summa pengar. Stipendiet söks hos kulturförvaltningen som tillsammans med Robert Gustafsson beslutar vem/vilka som ska få det.

Skövde kulturhus fyller 50 år i år och det gör skådespelaren Robert Gustafsson också. Han berättar att han inte visste hur han skulle toppa jättebalunsen han hade när han fyllde 40.

– Då tänkte jag, kan man inte göra något nyttigt, något bra. Inte bara festa, det har man gjort så mycket tycker jag. Då började vi prata om stipendiet och jag tänkte tillbaka på hur det fungerade här i Skövde, säger han till SLA.

Guldnyckeln

För när Robert Gustafsson, och hans kompis Niclas Jensen, var 13-14 år fick de tillgång till nycklar som öppnade många dörrar.

– Ett förtroende. Man kände ansvaret, man hade respekt för lokalerna man var i. När man klev in i stadsteatern mitt i natten, eller i skolan på kvällar och helger, intern-tv-studion på Vasaskolan. Vi var ju överallt.

Stipendiet heter Guldnyckeln och är ett sätt för Robert Gustafsson att ge tillbaka. Det presenterades under måndagen på en stor presskonferens i Skövde stadsteater. Stipendiet är främst tänkt som en uppmuntran till unga i Skövde och Skaraborg som brinner för kultur.

– Men det behöver inte bara vara ungdomar. Man kan vara 80 år, men väldigt ung i sinnet. Vi har inte begränsat oss i uttryck heller. Det kan vara målare, någon som spelar fiol, ståuppare, dansare ...

Kulturiet

På tal om nycklar så fick Robert Gustafsson en annan nyckel i för tidig födelsedagspresent av Skövde kommun. Den går till Robert Gustafsson-kulturiet som är en teaterverkstad i före detta Neos lokaler i Skövde kulturhus.

– Nu umgås man mycket via sociala medier, men det gör också att man förlorar en del i processen. När man ska skriva något professionellt träffas man fortfarande fysiskt. Det är svårt att sitta och hitta på saker och skriva på distans. Det blir aldrig bra. Det här är en lokal för gemensamma kreativa tillfällen.

Illern Göran

Eftersom Robert Gustafsson, som han säger, inte kan vara i kulturiet hela tiden så har han lämnat en form av övervakare för verksamheten. Nämligen illern Göran från I manegen med Glenn Killing.

– Det är en bra symbol för att även tokiga och obegripliga idéer kan bli något som folk kan ha glädje av. Det numret är ett exempel på det.

Guldnyckeln, som gjuts i brons och är skapad av Anders Nyberg på Forsviks bruk, delas ut för första gången den 5 november på Kulturgalan i Skövde jämte diplom och en summa pengar. Stipendiet söks hos kulturförvaltningen som tillsammans med Robert Gustafsson beslutar vem/vilka som ska få det.