07 jul 2014 09:00

23 jan 2015 15:46

Spektakulär dansföreställning på stora torget

Hårdträning inför dansföreställningar på Hertig Johans torg

Efter tre veckor av hårt slit under sin feriepraktik så fokuserar nu 13 dansare på de sista detaljerna inför denna veckans dansföreställningar. Projektet går under namnet Street Beats och kommer att visas upp på Hertig Johans torg i centrala Skövde.

Det är för andra året i rad som Skövde kommun låter ungdomar mellan 16 och 18 år arbeta som dansare. Detta görs i form av en feriepraktik som pågår under fyra veckor. Under denna tid tränar gruppen gemensamt på en koreografi för att denna vecka framföra sin föreställning på Hertig Johans torg i centrala Skövde.

– Just nu håller vi på och filar på de sista detaljerna, för att få allt att klaffa inför den första föreställningen under måndagen, säger Matilda Lidberg som är koreograf för gruppen tillsammans med Pablo Osmamovic.

– Matilda och Pablo är helt underbara att arbeta med. De kan sin sak, och de är fantastiska på att lära ut, säger Jonathan Segerhierta som är en av dansarna.

Danserfarenheterna varierade när arbetet påbörjades, men nu är alla djupt involverade och glada över att få vara en del av gruppen.

– Vi har sådan bra sammanhållning, trots att inte många av oss kände varandra innan vi började, säger Rebecca Gehmie, en av dansarna i gruppen. Just relationen till varandra är en viktig detalj i sammanhanget, menar Pablo.

– Temat för årets föreställning bygger på situationer och känslor som alla kan känna igen sig i. Det involverar både glädje, stress och frustration, vilket är någon som ligger ungdomarna nära till hands. Det handlar om att nå ut med att vi måste ha respekt för varandra, och det har årets grupp verkligen lyckats med, säger Pablo som även var med under förra årets föreställning.

– Vi hoppas att detta projekt och veckans föreställningar kan hjälpa kulturlivet kring Skövde att utvidgas då fler förhoppningsvis fattar tycke för dansen, säger Matilda.

Det är för andra året i rad som Skövde kommun låter ungdomar mellan 16 och 18 år arbeta som dansare. Detta görs i form av en feriepraktik som pågår under fyra veckor. Under denna tid tränar gruppen gemensamt på en koreografi för att denna vecka framföra sin föreställning på Hertig Johans torg i centrala Skövde.

– Just nu håller vi på och filar på de sista detaljerna, för att få allt att klaffa inför den första föreställningen under måndagen, säger Matilda Lidberg som är koreograf för gruppen tillsammans med Pablo Osmamovic.

– Matilda och Pablo är helt underbara att arbeta med. De kan sin sak, och de är fantastiska på att lära ut, säger Jonathan Segerhierta som är en av dansarna.

Danserfarenheterna varierade när arbetet påbörjades, men nu är alla djupt involverade och glada över att få vara en del av gruppen.

– Vi har sådan bra sammanhållning, trots att inte många av oss kände varandra innan vi började, säger Rebecca Gehmie, en av dansarna i gruppen. Just relationen till varandra är en viktig detalj i sammanhanget, menar Pablo.

– Temat för årets föreställning bygger på situationer och känslor som alla kan känna igen sig i. Det involverar både glädje, stress och frustration, vilket är någon som ligger ungdomarna nära till hands. Det handlar om att nå ut med att vi måste ha respekt för varandra, och det har årets grupp verkligen lyckats med, säger Pablo som även var med under förra årets föreställning.

– Vi hoppas att detta projekt och veckans föreställningar kan hjälpa kulturlivet kring Skövde att utvidgas då fler förhoppningsvis fattar tycke för dansen, säger Matilda.

  • Erica Augustsson