11 jul 2014 16:00

23 jan 2015 15:47

Ny bilbesiktning etablerar sig i Skövde

BILBESIKTNING: Vill sätta ny standard

Besikta öppnar en station i Skövde och vill samtidigt gå i bräschen för en ny besiktningsstandard i Sverige.
– Besiktningen har inte ändrats så mycket under alla dessa år. Men bilarna utvecklas i en rasande fart, säger platschefen Catarina Yngvesson.

Besikta slår upp portarna på Kåsatorpsvägen 7 i Aspelunds industriområde i Skövde i januari nästa år. Där kan personbilar och lastbilar upp till 2960 kilo samt lätta släp upp till 790 kilo och motorcyklar besiktigas. För personbilar finns tre olika alternativ. Det är bas som är den lagstadgade besiktningen samt standard och premium som är utökade besiktningar.

– Det är så mycket som inte kontrolleras på bilarna i den vanliga kontrollbesiktningen. Då finns det möjlighet för dem som vill att uppgradera sig för att få mer information om fordonet när vi ändå besiktigar det, säger platschefen Catarina Yngvesson.

Vill sätta ny standard

Besikta vill, berättar hon, sätta en ny standard i Sverige.

– Vi tycker inte att kontrollbesiktningen är tillräcklig. Man behöver få veta mer om sin bil än det som ingår i dag. Besiktningen har inte ändrats så mycket under alla dessa år. Men bilarna utvecklas i en rasande takt.

Moderna bilar är ungefär som rullande datorer med en massa elektronik.

– Läser man av elektroniken kan man få veta om det är något man behöver se över. Har man garanti kvar på bilen är det ju ännu bättre, då kanske man hinner se över det innan garantin går ut.

Är det många som uppgraderar sin besiktning?

– Det är som med det mesta, det tar tid innan det sätter sig. Vi har inte hållit på med det så länge än. Men det är väldigt uppskattat av dem gör det.

Besikta slår upp portarna på Kåsatorpsvägen 7 i Aspelunds industriområde i Skövde i januari nästa år. Där kan personbilar och lastbilar upp till 2960 kilo samt lätta släp upp till 790 kilo och motorcyklar besiktigas. För personbilar finns tre olika alternativ. Det är bas som är den lagstadgade besiktningen samt standard och premium som är utökade besiktningar.

– Det är så mycket som inte kontrolleras på bilarna i den vanliga kontrollbesiktningen. Då finns det möjlighet för dem som vill att uppgradera sig för att få mer information om fordonet när vi ändå besiktigar det, säger platschefen Catarina Yngvesson.

Vill sätta ny standard

Besikta vill, berättar hon, sätta en ny standard i Sverige.

– Vi tycker inte att kontrollbesiktningen är tillräcklig. Man behöver få veta mer om sin bil än det som ingår i dag. Besiktningen har inte ändrats så mycket under alla dessa år. Men bilarna utvecklas i en rasande takt.

Moderna bilar är ungefär som rullande datorer med en massa elektronik.

– Läser man av elektroniken kan man få veta om det är något man behöver se över. Har man garanti kvar på bilen är det ju ännu bättre, då kanske man hinner se över det innan garantin går ut.

Är det många som uppgraderar sin besiktning?

– Det är som med det mesta, det tar tid innan det sätter sig. Vi har inte hållit på med det så länge än. Men det är väldigt uppskattat av dem gör det.