23 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

Nytt konstmysterium gäckar Skövde

Ett nytt mystiskt konstverk har dykt upp i Skövde, denna gång på en betongvägg i Garpaparken. Men vem har skapat verket, och när sattes det upp?
– Ingen jag har pratat med vet något om det här, säger kommunens konstchef Thomas Oldrell.

Verket sitter vid mynningen av gångtunneln som går under Majorsgatan. Det är gjort i metall och har ett antal symboler som är utstansade i metallen. På ena sidan sitter det några gångjärn. Det är ungefär så mycket fakta konstchef Thomas Oldrell har i dagsläget. Verket finns inte i förteckningarna över kommunens konst, och ingen han har frågat verkar veta något om det, varken på konstenheten eller på tekniska förvaltningen. Samtidigt kan han inte utesluta att det är ett kommunalt initiativ, men i så fall har informationen inte nått konstenheten.

– Vem eller vilka det än är har de gjort ett jättejobb med att sätta upp verket. De har borrat in bultar och verket är anpassat efter just den här platsen. Den som gjort det här har lagt ned tid på det, säger han.

”Vill veta mer”

Detta är det andra anonyma konstverket som på kort tid placerats ut i Skövde. Det första mysteriet, en badande dam i keramik vid Boulognersjön, klarades upp på några dagar, och Thomas Oldrell hoppas att även konstnären bakom detta verk träder fram inom kort.

– Det vi först måste göra är att lokalisera den som satt det där. Det är inte ett verk som är stötande eller missklädsamt på något sätt. Det är också en rolig placering i en miljö som ofta blir utsatt för graffitiattacker. Man vill ju veta mer, säger han.

Det går också att se verket som ett inlägg i konstdebatten.

– Om det nu är ett eget initiativ ställer det många frågor: vem äger det offentliga rummet och hur ser vi på det offentliga rummet?

Fotnot: Vet du något om det mystiska konstverket? Kontakta Axel Norén, SLA på 0500-46 75 69 eller axel.noren@sla.se

Verket sitter vid mynningen av gångtunneln som går under Majorsgatan. Det är gjort i metall och har ett antal symboler som är utstansade i metallen. På ena sidan sitter det några gångjärn. Det är ungefär så mycket fakta konstchef Thomas Oldrell har i dagsläget. Verket finns inte i förteckningarna över kommunens konst, och ingen han har frågat verkar veta något om det, varken på konstenheten eller på tekniska förvaltningen. Samtidigt kan han inte utesluta att det är ett kommunalt initiativ, men i så fall har informationen inte nått konstenheten.

– Vem eller vilka det än är har de gjort ett jättejobb med att sätta upp verket. De har borrat in bultar och verket är anpassat efter just den här platsen. Den som gjort det här har lagt ned tid på det, säger han.

”Vill veta mer”

Detta är det andra anonyma konstverket som på kort tid placerats ut i Skövde. Det första mysteriet, en badande dam i keramik vid Boulognersjön, klarades upp på några dagar, och Thomas Oldrell hoppas att även konstnären bakom detta verk träder fram inom kort.

– Det vi först måste göra är att lokalisera den som satt det där. Det är inte ett verk som är stötande eller missklädsamt på något sätt. Det är också en rolig placering i en miljö som ofta blir utsatt för graffitiattacker. Man vill ju veta mer, säger han.

Det går också att se verket som ett inlägg i konstdebatten.

– Om det nu är ett eget initiativ ställer det många frågor: vem äger det offentliga rummet och hur ser vi på det offentliga rummet?

Fotnot: Vet du något om det mystiska konstverket? Kontakta Axel Norén, SLA på 0500-46 75 69 eller axel.noren@sla.se

  • Axel Norén