27 jul 2014 20:59

23 jan 2015 15:47

Prisbelönt kör på besök

Under gårdagen intog Orthodox singers Sankt Lukas kyrka. Publiken fick lyssna till ortodox körsång från olika delar av världen.

Vokalensemblen från Tallin, Estland, firar 25-årsjubileum i år och är ute på en omfattande världsturné. Vanligtvis ger de mer än hundra konserter om året i Estland och i andra länder.

– Estnisk körsång håller väldigt hög klass, då man sjunger mycket i kör i Estland. Orthodox singers är en professionell ensemble, vilket tyder på att det här är av allra högsta klass, säger Kjell Knutsson som är kontaktperson för Musik på Billingen.

Orthodox singers fokuserar främst på tidiga ortodoxa sånger och har mottagit flertalet internationella utmärkelser. Hemma i Estland har de etablerat sig som några av de främsta i sitt slag.

Ensemblen består av körledare Valery Petrov och körsångare Tatjana Samsonova, Maria Shugailo, Jelena Savtchuk, Anton Medvedev, Edgar Tron, Ants Vahter, Genri Tron och Aleksandr Peljovin. I går kväll gjorde sju av dem stopp i Skövde, där de bjöd publiken i Sankt Lukas kyrka på sakral stämsång i lite olika stilar och av olika ursprung. Vi fick bland annat höra hymner från Ryssland, Grekland och Serbien.

Konserten lockade ett hundratal personer, som efteråt gavs möjlighet att köpa någon av körens skivor.

Vokalensemblen från Tallin, Estland, firar 25-årsjubileum i år och är ute på en omfattande världsturné. Vanligtvis ger de mer än hundra konserter om året i Estland och i andra länder.

– Estnisk körsång håller väldigt hög klass, då man sjunger mycket i kör i Estland. Orthodox singers är en professionell ensemble, vilket tyder på att det här är av allra högsta klass, säger Kjell Knutsson som är kontaktperson för Musik på Billingen.

Orthodox singers fokuserar främst på tidiga ortodoxa sånger och har mottagit flertalet internationella utmärkelser. Hemma i Estland har de etablerat sig som några av de främsta i sitt slag.

Ensemblen består av körledare Valery Petrov och körsångare Tatjana Samsonova, Maria Shugailo, Jelena Savtchuk, Anton Medvedev, Edgar Tron, Ants Vahter, Genri Tron och Aleksandr Peljovin. I går kväll gjorde sju av dem stopp i Skövde, där de bjöd publiken i Sankt Lukas kyrka på sakral stämsång i lite olika stilar och av olika ursprung. Vi fick bland annat höra hymner från Ryssland, Grekland och Serbien.

Konserten lockade ett hundratal personer, som efteråt gavs möjlighet att köpa någon av körens skivor.

  • Emma Brännman