29 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

Flera döda fiskar i Våmbsbäcken

Flera fiskar har hittats döda i Våmbsbäcken. Den troligaste orsaken till fiskdöden är värmen, enligt Miljösamverkan.

En person har tidigare rapporterat till SLA att det låg flera döda fiskar i Våmbsbäcken vid vägen till Skara. ”Jag har fiskat i bäcken sedan jag var liten men aldrig sett några döda fiskar där förrän nu”, sa personen.

Och mycket riktigt så visade det sig ligga döda fiskar i bäcken. Där vattenståndet var som högst från tunnlarna som går under vägen låg ett tiotal döda fiskar. Den mest troliga orsaken till fiskdöden är enligt Miljösamverkan östra Skaraborg (Mös) värmen. Temperaturen har gjort vattnet syrefattigt och det är väldigt låga vattennivåer vilket gör det ännu svårare för fiskarna.

Utsläpp

Mös har inte fått in någon rapport om att det ska ha skett utsläpp i Våmbsbäcken, men det går heller inte att utesluta att det har skett något utsläpp.

– En tänkbar orsak är syrebrist, att det har blivit för varmt. De kanske ha fastnat eftersom att det är lågt vatten också vilket gör att de inte kan simma upp och ner i bäcken som i vanliga fall. Sen finns det inte så många utsläppskällor på vägen, säger Eva Berglund, biträdande områdeschef på Mös.

I Våmbsbäcken är vattennivåerna låga och det är praktiskt taget omöjligt för en fiska att ta sig fram. I nuläget råder också bevattningsförbud i Skövde vilket innebär att det är förbjudet att pumpa upp vatten från till exempel åar och bäckar.

”Extrema förhållanden”

– Jag tror inte att vi gör något mer för tillfället. Det har varit extrema förhållanden med värme och så för djuren det är inte helt otroligt att sådant här uppträder, säger Eva Berglund.

Marie Nilsdotter, ingenjör på gata-park på Skövde kommun, får svara i stället för Elin Isaksson som är kommunekolog och semesterledig. Hon är inne på samma förklaring som Berglund.

– Det skulle kunna vara på grund av värmen och att vattnet blivit syrefattigt, säger Marie Nilsdotter.

En person har tidigare rapporterat till SLA att det låg flera döda fiskar i Våmbsbäcken vid vägen till Skara. ”Jag har fiskat i bäcken sedan jag var liten men aldrig sett några döda fiskar där förrän nu”, sa personen.

Och mycket riktigt så visade det sig ligga döda fiskar i bäcken. Där vattenståndet var som högst från tunnlarna som går under vägen låg ett tiotal döda fiskar. Den mest troliga orsaken till fiskdöden är enligt Miljösamverkan östra Skaraborg (Mös) värmen. Temperaturen har gjort vattnet syrefattigt och det är väldigt låga vattennivåer vilket gör det ännu svårare för fiskarna.

Utsläpp

Mös har inte fått in någon rapport om att det ska ha skett utsläpp i Våmbsbäcken, men det går heller inte att utesluta att det har skett något utsläpp.

– En tänkbar orsak är syrebrist, att det har blivit för varmt. De kanske ha fastnat eftersom att det är lågt vatten också vilket gör att de inte kan simma upp och ner i bäcken som i vanliga fall. Sen finns det inte så många utsläppskällor på vägen, säger Eva Berglund, biträdande områdeschef på Mös.

I Våmbsbäcken är vattennivåerna låga och det är praktiskt taget omöjligt för en fiska att ta sig fram. I nuläget råder också bevattningsförbud i Skövde vilket innebär att det är förbjudet att pumpa upp vatten från till exempel åar och bäckar.

”Extrema förhållanden”

– Jag tror inte att vi gör något mer för tillfället. Det har varit extrema förhållanden med värme och så för djuren det är inte helt otroligt att sådant här uppträder, säger Eva Berglund.

Marie Nilsdotter, ingenjör på gata-park på Skövde kommun, får svara i stället för Elin Isaksson som är kommunekolog och semesterledig. Hon är inne på samma förklaring som Berglund.

– Det skulle kunna vara på grund av värmen och att vattnet blivit syrefattigt, säger Marie Nilsdotter.