31 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

100 procent av djuren slaktas

I Sverige är konsumtionen av hönskött liten. Däremot går äggproduktionen upp på sommaren. Inga fåglar som skickas från Asketorps hönsgård i Skövde eldas upp utan går till slakteriet.

En miljon värphöns eldas upp varje år trots att de går utmärkt att äta. Av de som slaktas fraktas lejonparten utomlands eftersom den svenska konsumtionen av hönskött är i princip noll. På Asketorps hönsgård strax öster om Skövde går alla djuren till slakteriet Svenskt fågelkött AB.

– De går till slakteriet och dit går de flesta höns i Sverige, säger Magnus Bertilson som äger Asketorps gård.

Ett litet svinn finns i de djur som dör under värptiden. Fjäderfäna som slaktas blir färdigmat eller djurmat.

Gamla slaktas

Vid 1,5 års ålder anses hönorna för gamla, då värper de inte lika många ägg och äggen är av sämre kvalitet, förklarar Magnus Bertilson. Tidigare lät man hönorna få en ny fjäderskrud och börja värpa igen.

– Men det tar för lång tid och kostar för mycket, säger Magnus Bertilson.

När hönorna blivit för gamla på Asketorp lastas de på kvällen, då de sitter stilla, och körs till slakteriet. Väl på slakteriet tas hönorna tillvara för att sedan fraktas österut där konsumtionen av hönskött är stor, enligt Bertilson.

Han har inte hört talas om att höns eldas tidigare, i varje fall är det ingenting som sker på Asketorp. Däremot finns på andra gårdar alternativ som att göra buljong av hönsen. Att ta tillvara på fjäderfäna själv är dock ingenting som Magnus Bertilson har funderat på.

– Nej, det har jag inte gjort, det finns ingen efterfrågan på hönskött. Kycklingen är billigare. Ska man slakta själv så är det förenat med mycket lagstiftning och regler.

Äggproduktionen ökar

På Asketorps gård finns omkring 15 000 värphönor som producerar ägg till lokala butiker. Magnus Bertilson är förvånad över att äggkonsumtionen i Sverige på senare år har ökat.

– Den är väldigt bra, bakåt i tiden så gick äggkonsumtionen ner under sommaren.

Han menar att tidigare bakade folk mindre på sommaren och lagade inte lika mycket mat med ägg i. De senaste åren har äggkonsumtionen faktiskt gått upp på sommaren.

En miljon värphöns eldas upp varje år trots att de går utmärkt att äta. Av de som slaktas fraktas lejonparten utomlands eftersom den svenska konsumtionen av hönskött är i princip noll. På Asketorps hönsgård strax öster om Skövde går alla djuren till slakteriet Svenskt fågelkött AB.

– De går till slakteriet och dit går de flesta höns i Sverige, säger Magnus Bertilson som äger Asketorps gård.

Ett litet svinn finns i de djur som dör under värptiden. Fjäderfäna som slaktas blir färdigmat eller djurmat.

Gamla slaktas

Vid 1,5 års ålder anses hönorna för gamla, då värper de inte lika många ägg och äggen är av sämre kvalitet, förklarar Magnus Bertilson. Tidigare lät man hönorna få en ny fjäderskrud och börja värpa igen.

– Men det tar för lång tid och kostar för mycket, säger Magnus Bertilson.

När hönorna blivit för gamla på Asketorp lastas de på kvällen, då de sitter stilla, och körs till slakteriet. Väl på slakteriet tas hönorna tillvara för att sedan fraktas österut där konsumtionen av hönskött är stor, enligt Bertilson.

Han har inte hört talas om att höns eldas tidigare, i varje fall är det ingenting som sker på Asketorp. Däremot finns på andra gårdar alternativ som att göra buljong av hönsen. Att ta tillvara på fjäderfäna själv är dock ingenting som Magnus Bertilson har funderat på.

– Nej, det har jag inte gjort, det finns ingen efterfrågan på hönskött. Kycklingen är billigare. Ska man slakta själv så är det förenat med mycket lagstiftning och regler.

Äggproduktionen ökar

På Asketorps gård finns omkring 15 000 värphönor som producerar ägg till lokala butiker. Magnus Bertilson är förvånad över att äggkonsumtionen i Sverige på senare år har ökat.

– Den är väldigt bra, bakåt i tiden så gick äggkonsumtionen ner under sommaren.

Han menar att tidigare bakade folk mindre på sommaren och lagade inte lika mycket mat med ägg i. De senaste åren har äggkonsumtionen faktiskt gått upp på sommaren.