31 jul 2014 21:14

23 jan 2015 15:47

Skövdes skyddshelgon uppmärksammades

Får Elin den uppmärksamhet hon förtjänar? Under torsdagens uppmärksammande av Elindagen var det inför en handfull personer. Är det tacken för att ha anlagt en stad?

Vi är lite för dåliga på att uppmärksamma vårt skyddshelgon, tycker Elinkännaren Börje Bergsten. När han under torsdagskvällen berättade om Skövdes helgon under årets firande av Elindagen var det inför en liten publik.

– Vi har ju ett helgon, och då tycker jag att vi ska ta tillvara på det. Folk vet att hon finns på vår stads logo, eller att hon finns avbildad på kyrkan, men ofta inte mer än så, säger Börje Bergsten.

Kanske är det dagens något olyckliga placering i almanackan som bidrar till att det publika intresset sviker.

– Det är mitt i sommaren, och det är klart att folk är på semester och gör annat.

Kulten om Elin

Berättelsen om Elin är dramatisk och kantas av både mord och mirakel. Legenden säger att en blind man fann hennes blodiga ring på platsen hon blev mördad, gnuggade sig i ögonen med blodet på sina fingrar och plötsligt fick synen tillbaka.

Elinkulten lockar inte längre några stora skaror besökare till Skövde. Men Börje Bergsten tror att det är just tack vare kulten som Skövde blev stad i början av 1400-talet.

– Jag brukar säga att den nästa stora händelsen i Skövdes historia efter Elin var järnvägen, säger han.

Vi är lite för dåliga på att uppmärksamma vårt skyddshelgon, tycker Elinkännaren Börje Bergsten. När han under torsdagskvällen berättade om Skövdes helgon under årets firande av Elindagen var det inför en liten publik.

– Vi har ju ett helgon, och då tycker jag att vi ska ta tillvara på det. Folk vet att hon finns på vår stads logo, eller att hon finns avbildad på kyrkan, men ofta inte mer än så, säger Börje Bergsten.

Kanske är det dagens något olyckliga placering i almanackan som bidrar till att det publika intresset sviker.

– Det är mitt i sommaren, och det är klart att folk är på semester och gör annat.

Kulten om Elin

Berättelsen om Elin är dramatisk och kantas av både mord och mirakel. Legenden säger att en blind man fann hennes blodiga ring på platsen hon blev mördad, gnuggade sig i ögonen med blodet på sina fingrar och plötsligt fick synen tillbaka.

Elinkulten lockar inte längre några stora skaror besökare till Skövde. Men Börje Bergsten tror att det är just tack vare kulten som Skövde blev stad i början av 1400-talet.

– Jag brukar säga att den nästa stora händelsen i Skövdes historia efter Elin var järnvägen, säger han.

  • Axel Norén