01 aug 2014 09:00

23 jan 2015 15:47

Foto: Glenn Svensson

Borgarbrandkår startade Olstorp

Olstorps Festplats, belägen någon kilometer norr om Tidans samhälle, är vida känd i Nöjessverige sedan mitten av 1970-talet. Det var då, 1974, bröderna Svante och Håkan Pettersson köpte marken och lade grunden till dagens Olstorp.
Vad som dock är betydligt mindre känt, är att festplatsen anlades redan 1937. Tidans borgarbrandkår (!) behövde förstärkning i kassan och satsade på dans och nöje. Arbetarekommunen i Tidan köpte anläggningen 1941. Stjärnartister som Karl Gerhard, Kaj Gullmar, Brita Borg, Harry Brandelius med flera, har passerat revy under de tidiga åren.

Arbetarrörelsen i Tidan bildade under första hälften av 1940-talet en Folkets Husförening, som övertog festplatsen 9 juli 1945. Föreningen gav platsen namnet Folkets Park och drev verksamheten fram till 1959. Därefter låg parken i träda under 16 år innan bröderna Pettersson kom in i bilden. De köpte då marken av Olof Wäringer för 5.000 kronor och det var inledningen på Tidanbrödernas dröm; Att återuppliva den gamla festplatsen Olstorp och att den skulle bli en ära för bygden.

Amatörforskar

Arnold Karlén i Tidan har en något annorlunda hobby och fritidssysselsättning. Han amatörforskar och sammanställer information och dokumentation om bygden och har hållit på med detta under de senaste fem åren. Olstorps Festplats har en given del i sammanställningen av Tidan.

– Ja, det är självklart att festplatsen är en viktig del av min samling. Olstorp har betytt väldigt mycket för väldigt många och därför är det roligt att kunna samla så mycket material som möjligt och samtidigt låta andra ta del av det, säger Arnold när han visar runt bland sina samlingar.

Sedan två år tillbaka håller han till i Postens gamla lokaler på Stationsvägen och håller öppet för intresserade på måndagar.

– Men har jag tid, så ställer jag upp annars också om intresse finns.

”Banjo Nisse”

En lång rad affischer med koppling till dans och nöje på Olstorp sitter uppspikade på väggarna i den gamla postlokalen. Den hittills äldsta affischen med koppling till festplatsen är från 1948 och tryckt i Töreboda. Den basunerar ut budskapet om att ”Nils Stenkvists kvartett, Banjo Nisse, Välkända från radion” skulle spela 3 och 4 juli. Arrangörer var ”Tidans Soc.dem. organisationer”

– Det vore roligt att hitta fler och mer av riktigt gammal dokument kring Olstorp. Affischer är guld värda, menar Arnold.

Det finns även många andra pärlor i Arnold Karléns gömmor: Bygdens många motorstjärnor med Hasse ”Is” Johansson, Sven och Jan Sigurd, Eskil Jonsson i spetsen, har ett eget utrymme. Ån Tidan och dess betydelse för orten finns det också mycket läsning och bilder runt.

Nypremiär 1975

Sedan nypremiären 9 maj 1975 har Olstorps Festplats låtit höra talas om sig allt mer under åren som gått. Kvalitet var ledordet från start och under de omfattande schakt- och röjningsarbeten under återuppbyggnaden, endast en jordkällare återstod, upptäcktes flera gravrösen från järnåldern. Fornminnena finns ännu kvar och är fint inlemmade på området.

Bröderna Pettersson arbetade intensivt med att bygga upp Olstorp inför nypremiären 9 maj 1975. Dansbana, serveringsstuga, toaletter, belysning och parkeringar stod klara. Policyn vilade på kvalitet, ordning samt rent och snyggt. Den nygamla festplatsen uppskattades av besökarna, som blev fler och fler. För varje år utvecklades området vidare.

Skövdebon Claes-Göran Olsson blev delägare i Olstorp under 1990-talet och 1995 hade han tagit över helt. En känd nöjesprofil, Sune Hård från Härnösand, tog över under två år men 2001 var Olsson tillbaka, tillsammans med sina barn.

– Jag saknade Olstorp och när jag kom tillbaka inledde vi en storsatsning med bland annat modernt kök, fick öl- och vinrättigheter, byggde separat buggbana och diskotek bland annat. Dessutom ville vi få hit de absolut bästa dansbanden och göra området som en park, berättar Skövdebon som även drivit ställen som Xenia och Valhall i Skövde samt på Västkusten.

Avkoppling

För Claes-Göran Olsson betyder Olstorp avkoppling. Han menar att folk, dans och fest är en perfekt form för att slappna av. Men, med Olstorp finns även många andra pluspoänger:

– Vårt samarbete med de ideella föreningarna i Tidan. Utan deras insats skulle det inte fungera och samtidigt får föreningarna hyfsade bidrag till sina kassakistor. Bygdens folk är väldigt engagerade och oumbärliga för Olstorp.

Nu har säsongen på Olstorps festplats just dragit i gång och som vanligt är kvaliteten på dansband och artister hög.

– Det är inga problem att fylla programmet, säger Olsson. Det är nog så att vi tvingas säga nej till fler som ringer och vill komma hit, än vad vi kan säga ja till.

Arbetarrörelsen i Tidan bildade under första hälften av 1940-talet en Folkets Husförening, som övertog festplatsen 9 juli 1945. Föreningen gav platsen namnet Folkets Park och drev verksamheten fram till 1959. Därefter låg parken i träda under 16 år innan bröderna Pettersson kom in i bilden. De köpte då marken av Olof Wäringer för 5.000 kronor och det var inledningen på Tidanbrödernas dröm; Att återuppliva den gamla festplatsen Olstorp och att den skulle bli en ära för bygden.

Amatörforskar

Arnold Karlén i Tidan har en något annorlunda hobby och fritidssysselsättning. Han amatörforskar och sammanställer information och dokumentation om bygden och har hållit på med detta under de senaste fem åren. Olstorps Festplats har en given del i sammanställningen av Tidan.

– Ja, det är självklart att festplatsen är en viktig del av min samling. Olstorp har betytt väldigt mycket för väldigt många och därför är det roligt att kunna samla så mycket material som möjligt och samtidigt låta andra ta del av det, säger Arnold när han visar runt bland sina samlingar.

Sedan två år tillbaka håller han till i Postens gamla lokaler på Stationsvägen och håller öppet för intresserade på måndagar.

– Men har jag tid, så ställer jag upp annars också om intresse finns.

”Banjo Nisse”

En lång rad affischer med koppling till dans och nöje på Olstorp sitter uppspikade på väggarna i den gamla postlokalen. Den hittills äldsta affischen med koppling till festplatsen är från 1948 och tryckt i Töreboda. Den basunerar ut budskapet om att ”Nils Stenkvists kvartett, Banjo Nisse, Välkända från radion” skulle spela 3 och 4 juli. Arrangörer var ”Tidans Soc.dem. organisationer”

– Det vore roligt att hitta fler och mer av riktigt gammal dokument kring Olstorp. Affischer är guld värda, menar Arnold.

Det finns även många andra pärlor i Arnold Karléns gömmor: Bygdens många motorstjärnor med Hasse ”Is” Johansson, Sven och Jan Sigurd, Eskil Jonsson i spetsen, har ett eget utrymme. Ån Tidan och dess betydelse för orten finns det också mycket läsning och bilder runt.

Nypremiär 1975

Sedan nypremiären 9 maj 1975 har Olstorps Festplats låtit höra talas om sig allt mer under åren som gått. Kvalitet var ledordet från start och under de omfattande schakt- och röjningsarbeten under återuppbyggnaden, endast en jordkällare återstod, upptäcktes flera gravrösen från järnåldern. Fornminnena finns ännu kvar och är fint inlemmade på området.

Bröderna Pettersson arbetade intensivt med att bygga upp Olstorp inför nypremiären 9 maj 1975. Dansbana, serveringsstuga, toaletter, belysning och parkeringar stod klara. Policyn vilade på kvalitet, ordning samt rent och snyggt. Den nygamla festplatsen uppskattades av besökarna, som blev fler och fler. För varje år utvecklades området vidare.

Skövdebon Claes-Göran Olsson blev delägare i Olstorp under 1990-talet och 1995 hade han tagit över helt. En känd nöjesprofil, Sune Hård från Härnösand, tog över under två år men 2001 var Olsson tillbaka, tillsammans med sina barn.

– Jag saknade Olstorp och när jag kom tillbaka inledde vi en storsatsning med bland annat modernt kök, fick öl- och vinrättigheter, byggde separat buggbana och diskotek bland annat. Dessutom ville vi få hit de absolut bästa dansbanden och göra området som en park, berättar Skövdebon som även drivit ställen som Xenia och Valhall i Skövde samt på Västkusten.

Avkoppling

För Claes-Göran Olsson betyder Olstorp avkoppling. Han menar att folk, dans och fest är en perfekt form för att slappna av. Men, med Olstorp finns även många andra pluspoänger:

– Vårt samarbete med de ideella föreningarna i Tidan. Utan deras insats skulle det inte fungera och samtidigt får föreningarna hyfsade bidrag till sina kassakistor. Bygdens folk är väldigt engagerade och oumbärliga för Olstorp.

Nu har säsongen på Olstorps festplats just dragit i gång och som vanligt är kvaliteten på dansband och artister hög.

– Det är inga problem att fylla programmet, säger Olsson. Det är nog så att vi tvingas säga nej till fler som ringer och vill komma hit, än vad vi kan säga ja till.

  • Glenn Svensson