03 aug 2014 20:23

23 jan 2015 15:47

1 000 röster mot förföljelsen av kristna

Ett 1 000-tal personer manifesterade mot de islamistiska extremisternas förföljelse av kristna i Irak och Syrien under söndagseftermiddagen.
– Vi måste dra bort tejpen från munnen, säger Augar Lazar, en av deltagarna.

Simon Mamos röst är hes och spricker när han uppmanar deltagarna att fortsätta ropa när manifestationståget nått Hertig Johans torg.

– Jag vill inte att en enda ska vara tyst, skriker han in i mikrofonen innan deltagarna stämmer upp i kör:

”Sverige dags att vakna nu” skanderar de.

Manifestationen är ett ställningstagande mot den islamistiska extremistorganisationen Is (Islamiska staten), som tidigare hette Isis, behandling av kristna i Irak och Syrien. Enligt rapporter från området är de kristnas situation i området mycket svår just nu. Is tvingar den kristna befolkningen, framför allt i Iraks andra största stad Mosul, att välja mellan att konvertera, betala höga skatter eller dö.

– Ingen vanlig människa har råd att betala skatterna. Det handlar om 10 000-tals kronor varje månad, säger Emad Hanna, en av initiativtagarna.

Vill se en fristad

I ett upprop som togs upp under manifestationen kräver deltagarna tre åtgärder. Omedelbar humanitär hjälp, fredsskapande insatser och skapandet av en fristad för förföljda kristna. Uppropet riktar sig till Sveriges regering, EU och FN.

– Vi vill att Sverige ska vakna upp och våga stå upp mot Isis. Just nu är de i Irak och Syrien, men snart knackar de på våra dörrar, säger Augar Lazar, en av deltagarna i manifestationen och hänvisar bland annat till gruppens rekryteringsaktivitet i Storbritannien.

Initiativet togs av Österns assyriska kyrka och Assyriska föreningen. Över 1 000 personer uppges ha deltagit i manifestationen.

– Jag är väldigt nöjd med att så många visar att de bryr sig och säger nej till våld och extremistiska grupper, säger Emad Hanna.

Simon Mamos röst är hes och spricker när han uppmanar deltagarna att fortsätta ropa när manifestationståget nått Hertig Johans torg.

– Jag vill inte att en enda ska vara tyst, skriker han in i mikrofonen innan deltagarna stämmer upp i kör:

”Sverige dags att vakna nu” skanderar de.

Manifestationen är ett ställningstagande mot den islamistiska extremistorganisationen Is (Islamiska staten), som tidigare hette Isis, behandling av kristna i Irak och Syrien. Enligt rapporter från området är de kristnas situation i området mycket svår just nu. Is tvingar den kristna befolkningen, framför allt i Iraks andra största stad Mosul, att välja mellan att konvertera, betala höga skatter eller dö.

– Ingen vanlig människa har råd att betala skatterna. Det handlar om 10 000-tals kronor varje månad, säger Emad Hanna, en av initiativtagarna.

Vill se en fristad

I ett upprop som togs upp under manifestationen kräver deltagarna tre åtgärder. Omedelbar humanitär hjälp, fredsskapande insatser och skapandet av en fristad för förföljda kristna. Uppropet riktar sig till Sveriges regering, EU och FN.

– Vi vill att Sverige ska vakna upp och våga stå upp mot Isis. Just nu är de i Irak och Syrien, men snart knackar de på våra dörrar, säger Augar Lazar, en av deltagarna i manifestationen och hänvisar bland annat till gruppens rekryteringsaktivitet i Storbritannien.

Initiativet togs av Österns assyriska kyrka och Assyriska föreningen. Över 1 000 personer uppges ha deltagit i manifestationen.

– Jag är väldigt nöjd med att så många visar att de bryr sig och säger nej till våld och extremistiska grupper, säger Emad Hanna.

  • Axel Norén