05 aug 2014 15:55

23 jan 2015 15:48

Skövdebrandmän är redo att åka direkt

Skogsbranden rasar i Västmanland – och Räddningstjänsten Östra Skaraborg har beredskap att hjälpa till.
– Möjligheten är stor att frågan kommer. På några timmar kan vi skicka iväg 10 till 15 man, säger Peter Knutsson, inre befäl.

Den enorma skogsbranden härjar i ett stort område i Västmanland och räddningstjänsten arbetar febrilt med att försöka släcka och stoppa spridningen – men arbetet är oerhört krävande och sliter på brandmännen. Under tisdagen fick de hjälp från räddningstjänsten i Jönköping och Peter Knutsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, RÖS, i Skövde, utesluter inte att frågan kommer även hit.

– Vårt förbund är ungefär lika stort som Jönköpings så möjligheten är lika stor att frågan kommer till oss.

Och om frågan om hjälp kommer så ligger RÖS redan i startgroparna.

– Vi har en beredskap, vilket innebär att om frågan kommer från staben i Västmanland, fattar vår chef i beredskap, för närvarande Bertil Andersson, ett beslut. Vi har sedan folk som direkt kan sätta sig och ringa in personal, säger Peter Knutsson.

Hans bedömning är att man med kort varsel kan skicka mellan tio och femton man, framför allt handlar det om deltidspersonal eftersom det är semestertider.

På bara några timmar kan personal från RÖS vara på väg mot det hårt drabbade området för att avlösa hårt slitna kollegor. Att RÖS-personal bistår andra områden vid bränder är inte helt vanligt.

– Nej, det kan jag inte minnas när vi gjorde senast, förutom att vi hjälper Falköping då och då givetvis. Men eftersom vi också är en kem-depå så kallas vi någon gång per år in vid kemikalieläckage på olika håll.

Den enorma skogsbranden härjar i ett stort område i Västmanland och räddningstjänsten arbetar febrilt med att försöka släcka och stoppa spridningen – men arbetet är oerhört krävande och sliter på brandmännen. Under tisdagen fick de hjälp från räddningstjänsten i Jönköping och Peter Knutsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg, RÖS, i Skövde, utesluter inte att frågan kommer även hit.

– Vårt förbund är ungefär lika stort som Jönköpings så möjligheten är lika stor att frågan kommer till oss.

Och om frågan om hjälp kommer så ligger RÖS redan i startgroparna.

– Vi har en beredskap, vilket innebär att om frågan kommer från staben i Västmanland, fattar vår chef i beredskap, för närvarande Bertil Andersson, ett beslut. Vi har sedan folk som direkt kan sätta sig och ringa in personal, säger Peter Knutsson.

Hans bedömning är att man med kort varsel kan skicka mellan tio och femton man, framför allt handlar det om deltidspersonal eftersom det är semestertider.

På bara några timmar kan personal från RÖS vara på väg mot det hårt drabbade området för att avlösa hårt slitna kollegor. Att RÖS-personal bistår andra områden vid bränder är inte helt vanligt.

– Nej, det kan jag inte minnas när vi gjorde senast, förutom att vi hjälper Falköping då och då givetvis. Men eftersom vi också är en kem-depå så kallas vi någon gång per år in vid kemikalieläckage på olika håll.