07 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:48

Gurkverkstad i Helensparkens gårdshus

:

På lördag är det dags för Helensmässan i scouternas regi. Under gårdagen satte en grupp entusiaster i gång med gurkinläggning enligt det klassiska och hemliga recept som fått råda sedan starten.
– Jag kommer hit tre timmar före de andra och gör i ordning lagen, säger gurkmadam Anita Romlin.

Totalt ska 100 kilo gurkor säljas på mässan. Råvaran är kravodlade gurkor genom GB frukt och grönt. För att receptet på gurkorna ska behållas hemligt krävs säkerhetsåtgärder. Receptet är nämligen kassaskåpssäkert i hennes huvud, även om en säkerhetskopia saknas för närvarande.

Försäljningen sker genom Myrstackens fairtrade. Det förväntade överskottet, 5 000 kronor kommer att gå till tsunamidrabbade i Sri Lanka. Detta genom Franz och Andreas Helping hand project, i år för andra året i rad.

Men att starta ett varumärke och sälja gurkinläggningen året runt finns inte kapacitet för.

– Det blir lite speciellt när man bara gör det här en gång per år, på samma sätt som man har kräftskiva, säger Ronny Hansson.

Totalt ska 100 kilo gurkor säljas på mässan. Råvaran är kravodlade gurkor genom GB frukt och grönt. För att receptet på gurkorna ska behållas hemligt krävs säkerhetsåtgärder. Receptet är nämligen kassaskåpssäkert i hennes huvud, även om en säkerhetskopia saknas för närvarande.

Försäljningen sker genom Myrstackens fairtrade. Det förväntade överskottet, 5 000 kronor kommer att gå till tsunamidrabbade i Sri Lanka. Detta genom Franz och Andreas Helping hand project, i år för andra året i rad.

Men att starta ett varumärke och sälja gurkinläggningen året runt finns inte kapacitet för.

– Det blir lite speciellt när man bara gör det här en gång per år, på samma sätt som man har kräftskiva, säger Ronny Hansson.

  • Rikard Jansson