07 aug 2014 16:38

23 jan 2015 15:48

"Vi har kommit hit för att jobba"

Deras läger är en ravin som ligger ett stenkast från en cykelväg. Det frodiga lövverket gör platsen skum även under dagtid. Fukten från den senaste tidens störtskurar vill inte riktigt lämna lägret. När SLA besöker platsen under onsdagskvällen träffar vi på tre personer; två män och en kvinna.

– Vi har kommit hit för att jobba, men har inte fått något. Vi vill gärna stanna här, säger en av männen på knackig engelska.

Han kallar sig George och berättar att han var anläggningsarbetare i Rumänien. När hans familj drabbades av en brand blev familjen satt på bar backe. Nu försöker han att försörja sina barn som fortfarande befinner sig i Rumäninen. De tas hand om en bekant.

Berättelsen går förstås inte att verifiera men desperationen återfinns även i den andre mannens röst. George säger att det är hans bror och denne berättar då att han har ett litet barn kvar i Rumänien som han måste försörja. Nu undrar han om det blir problem för dem att vi kommit dit.

Efter en stund visar de på en centrumkarta var kommunen berättat att de kan duscha.

– Vi ska dit i morgon. Nu ska vi gå och handla mat, säger de innan vi skiljs åt.

– Vi har kommit hit för att jobba, men har inte fått något. Vi vill gärna stanna här, säger en av männen på knackig engelska.

Han kallar sig George och berättar att han var anläggningsarbetare i Rumänien. När hans familj drabbades av en brand blev familjen satt på bar backe. Nu försöker han att försörja sina barn som fortfarande befinner sig i Rumäninen. De tas hand om en bekant.

Berättelsen går förstås inte att verifiera men desperationen återfinns även i den andre mannens röst. George säger att det är hans bror och denne berättar då att han har ett litet barn kvar i Rumänien som han måste försörja. Nu undrar han om det blir problem för dem att vi kommit dit.

Efter en stund visar de på en centrumkarta var kommunen berättat att de kan duscha.

– Vi ska dit i morgon. Nu ska vi gå och handla mat, säger de innan vi skiljs åt.

  • Rikard Jansson