13 aug 2014 19:45

23 jan 2015 15:48

Kommunen svarar på JK-anmälan

Skövde kommun förnekar att man på något sätt försökt straffa en facklig förtroendeman. Det framgår av kommunens yttrande till Justitiekanslern, JK.

SLA uppmärksammade den allvarliga kritiken från två av Lärarnas Riksförbunds representanter i Skövde, Johan Österström och Per Fredriksson redan i juni. I en SLA-intervju uppgav de att kommunen vill tvinga bort Österström, bland annat genom att rikta skadeståndskrav mot LR i en förhandling. Kommunen hävdade där att Österström missbrukat sin ställning genom att bland annat hårt driva frågor och ”hota med att gå till media”.

Österström har anmält kommunen både till JK och Justitieombudsmannen. JK valde att öppna en utredning om kommunen kan ha brutit mot repressalieförbudet, som ska vara ett hinder för offentliga arbetsgivare att straffa arbetstagare som utnyttjar sin meddelarfrihet.

I går godkände politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott yttrandet till JK. Kommunen anser inte att man vidtagit otillåtna eller olämpliga åtgärder mot Österström.

Enligt yttrandet anser kommunen att Österströms agerande som facklig förtroendeman strider mot det sätt som kontakterna mellan arbetsgivare och fackliga företrädare normalt hanteras. Syftet med förhandlingen med LR centralt har varit i att få klarhet i om förbundet står bakom Österströms agerande.

Kommunledningen förnekar att det funnits ett mål att tvinga bort Österström från sin post. Stadsjuristen Michael Eriksson, förklarade vid gårdagens presskonferens, att personalchefen Bo Räftegård inte ställt de kraven vid förhandlingen med LR. Enligt honom var det Lärarnas Riksförbund som under förhandlingen ställde frågan om vad det skulle innebära om Österström lämnade sitt uppdrag.

– Då faller ju också kravet om skadestånd var Räftegårds svar, men det var ombudsmannen som ställde frågan, säger Michael Eriksson.

SLA uppmärksammade den allvarliga kritiken från två av Lärarnas Riksförbunds representanter i Skövde, Johan Österström och Per Fredriksson redan i juni. I en SLA-intervju uppgav de att kommunen vill tvinga bort Österström, bland annat genom att rikta skadeståndskrav mot LR i en förhandling. Kommunen hävdade där att Österström missbrukat sin ställning genom att bland annat hårt driva frågor och ”hota med att gå till media”.

Österström har anmält kommunen både till JK och Justitieombudsmannen. JK valde att öppna en utredning om kommunen kan ha brutit mot repressalieförbudet, som ska vara ett hinder för offentliga arbetsgivare att straffa arbetstagare som utnyttjar sin meddelarfrihet.

I går godkände politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott yttrandet till JK. Kommunen anser inte att man vidtagit otillåtna eller olämpliga åtgärder mot Österström.

Enligt yttrandet anser kommunen att Österströms agerande som facklig förtroendeman strider mot det sätt som kontakterna mellan arbetsgivare och fackliga företrädare normalt hanteras. Syftet med förhandlingen med LR centralt har varit i att få klarhet i om förbundet står bakom Österströms agerande.

Kommunledningen förnekar att det funnits ett mål att tvinga bort Österström från sin post. Stadsjuristen Michael Eriksson, förklarade vid gårdagens presskonferens, att personalchefen Bo Räftegård inte ställt de kraven vid förhandlingen med LR. Enligt honom var det Lärarnas Riksförbund som under förhandlingen ställde frågan om vad det skulle innebära om Österström lämnade sitt uppdrag.

– Då faller ju också kravet om skadestånd var Räftegårds svar, men det var ombudsmannen som ställde frågan, säger Michael Eriksson.