16 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:48

KOMMENTAR: Skövdes gloria på sned

KOMMENTAREN - Lars Berthilsson

Möjligen naivt trodde jag att kommunledningen lärt sig något av det pinsamma fiaskot inför öppen ridå när förra kommundirektören Christina Josefsson sparkades efter knappt ett år. Men historien upprepades. Så sent som i våras köptes den nye måltidschefen ut innan han ens kommit in i köket.

Lika förundrad blir man över veckans avslöjanden om hur det gick till när Rogher Selmosson anställdes som sektorschef. Som kommundirektör i Götene kommun var Selmosson i hög grad ansvarig för fiaskot med Äventyrens värld där tiotals miljoner av Götenebornas skattepengar gick förlorade. Något Sveriges Televisions Uppdrag granskning så avklädande avslöjade.

Jag förstår om de fackliga organisationerna höjde ett varnande finger för att Selmossons skelett i garderoben skulle kunna svärta varumärket Skövde. Ändå fick han jobbet. Men svaret på frågan hur det gick till kanske kommundirektören Fellbrandt själv bjöd på i SLA; „Jag känner Rogher”. Varför då använda sig av rekryteringsföretag och kvartalslånga anställningsprocesser när det räcker med vänskap med rätt person.

Vad Skövde kommuns chefsrekryteringar på senare år kostat skattebetalarna är det nog ingen som vet. Men de rekryteringsföretag som anlitas använder sig knappast av Ullareds prislista då man fakturerar. Snarare har man Stockholms kändisadvokater som riktmärke för sin timkostnad.

Att Skövde kommun riskerar att bli ökänd som kommunen som bara anställer män på ledande befattningar måste nu tas på allvar av kommunledningen. Det handlar helt enkelt om att leva upp till det man i total enighet skriver i sina egna styrdokument om att verka för fler kvinnor på chefsbefattningar. Fler politiker än Leif Walterum (C) och Ulla-Britt Hagström (FP) måste nu kliva fram och gå från ord till handling. Annars blir kritiken och pratet om vikten av jämlikhet bara ännu en klyscha i en politisk värld som redan är fylld av klyschor.

Lika förundrad blir man över veckans avslöjanden om hur det gick till när Rogher Selmosson anställdes som sektorschef. Som kommundirektör i Götene kommun var Selmosson i hög grad ansvarig för fiaskot med Äventyrens värld där tiotals miljoner av Götenebornas skattepengar gick förlorade. Något Sveriges Televisions Uppdrag granskning så avklädande avslöjade.

Jag förstår om de fackliga organisationerna höjde ett varnande finger för att Selmossons skelett i garderoben skulle kunna svärta varumärket Skövde. Ändå fick han jobbet. Men svaret på frågan hur det gick till kanske kommundirektören Fellbrandt själv bjöd på i SLA; „Jag känner Rogher”. Varför då använda sig av rekryteringsföretag och kvartalslånga anställningsprocesser när det räcker med vänskap med rätt person.

Vad Skövde kommuns chefsrekryteringar på senare år kostat skattebetalarna är det nog ingen som vet. Men de rekryteringsföretag som anlitas använder sig knappast av Ullareds prislista då man fakturerar. Snarare har man Stockholms kändisadvokater som riktmärke för sin timkostnad.

Att Skövde kommun riskerar att bli ökänd som kommunen som bara anställer män på ledande befattningar måste nu tas på allvar av kommunledningen. Det handlar helt enkelt om att leva upp till det man i total enighet skriver i sina egna styrdokument om att verka för fler kvinnor på chefsbefattningar. Fler politiker än Leif Walterum (C) och Ulla-Britt Hagström (FP) måste nu kliva fram och gå från ord till handling. Annars blir kritiken och pratet om vikten av jämlikhet bara ännu en klyscha i en politisk värld som redan är fylld av klyschor.

  • Lars Berthilsson