20 aug 2014 12:38

23 jan 2015 15:48

Stefan Löfven har lämnat Skövde

UPPDATERAD. Autografer, kramar och fotografering – men också frågor, synpunkter och önskningar. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven fick ett par intensiva timmar i Skövde på onsdagen.

Schemat var tajt när Stefan Löfven besökte Skövde. Ett par minuter försenad från tåget stegade han upp på Hertig Johans torg, flankerad av partikollegorna och Skövdepolitikerna Marie Ekman och Monica Green, för att hålla ett kortare torgmöte.

Tal och samtal

Han presenterades som Sveriges nye statsminister, vilket han inte protesterade mot.

– Men det är en lång väg kvar, fyllde han i.

Ungefär 200 personer lyssnade till Stefan Löfven och hans tankar kring utbildning, arbetslöshet, jobb och välfärd. Efter en knapp kvart tackade han för sig, men bara för att kliva bort från mikrofonen och i stället samtala med publiken.

Skövdebon Marie Lindahl var snabbt framme vid S-ledaren.

– Han lånade min penna för att skriva autografer åt andra. Jag fick en till mig själv och min syster också, säger Marie Lindahl.

Anita Johansson hade åkt från Lidköping för att lyssna på Stefan Löfven. Hon föredrar torgmöten framför tv-debatter – "det blir mer personligt" – och passade också på att säga några ord till partiledaren.

– Jag sa att jag stöttade honom. Jag har sagt det vid flera tillfällen, så han vet vart han har mig någonstans, säger Anita Johansson.

Stefan Löfven besökte också Eriksdalskolan under Skövdevisiten. Där lyssnade han på personal och elevers synpunkter på lärarbrist och behörighet – frågor som han säger sig möta ofta under sina skolbesök.

– Trenden är att lärarna älskar sina jobb, men många är också slitna därför att de har för mycket att göra. Dels är de många gånger för få, och dels har de blivit pålagda mycket uppgifter, säger Stefan Löfven till SLA.

"Nya ansikten"

– Det är det första de spontant säger, "vi måste få mer möjligheter att vara lärare än att vara administratörer". Det finns en enorm stolthet men också en rädsla att attraktiviteten i läraryrket urholkas. Det ska vi göra något åt, och det är därför vi satsar så mycket resurser på det, säger han.

Socialdemokraternas vallöfte om skolsatsningar skulle innebära 40 miljoner kronor och 50 nya lärare för Skövdes del.

Marie Ekman är nöjd med partiledarbesöket, även om hon önskat att det kunde varat lite längre.

– Men vi är jättenöjda, och framför allt var det kul att det inte bara var redan frälsta som kom på torgmötet – där var många nya människor i blandade åldrar, säger Marie Ekman.

Schemat var tajt när Stefan Löfven besökte Skövde. Ett par minuter försenad från tåget stegade han upp på Hertig Johans torg, flankerad av partikollegorna och Skövdepolitikerna Marie Ekman och Monica Green, för att hålla ett kortare torgmöte.

Tal och samtal

Han presenterades som Sveriges nye statsminister, vilket han inte protesterade mot.

– Men det är en lång väg kvar, fyllde han i.

Ungefär 200 personer lyssnade till Stefan Löfven och hans tankar kring utbildning, arbetslöshet, jobb och välfärd. Efter en knapp kvart tackade han för sig, men bara för att kliva bort från mikrofonen och i stället samtala med publiken.

Skövdebon Marie Lindahl var snabbt framme vid S-ledaren.

– Han lånade min penna för att skriva autografer åt andra. Jag fick en till mig själv och min syster också, säger Marie Lindahl.

Anita Johansson hade åkt från Lidköping för att lyssna på Stefan Löfven. Hon föredrar torgmöten framför tv-debatter – "det blir mer personligt" – och passade också på att säga några ord till partiledaren.

– Jag sa att jag stöttade honom. Jag har sagt det vid flera tillfällen, så han vet vart han har mig någonstans, säger Anita Johansson.

Stefan Löfven besökte också Eriksdalskolan under Skövdevisiten. Där lyssnade han på personal och elevers synpunkter på lärarbrist och behörighet – frågor som han säger sig möta ofta under sina skolbesök.

– Trenden är att lärarna älskar sina jobb, men många är också slitna därför att de har för mycket att göra. Dels är de många gånger för få, och dels har de blivit pålagda mycket uppgifter, säger Stefan Löfven till SLA.

"Nya ansikten"

– Det är det första de spontant säger, "vi måste få mer möjligheter att vara lärare än att vara administratörer". Det finns en enorm stolthet men också en rädsla att attraktiviteten i läraryrket urholkas. Det ska vi göra något åt, och det är därför vi satsar så mycket resurser på det, säger han.

Socialdemokraternas vallöfte om skolsatsningar skulle innebära 40 miljoner kronor och 50 nya lärare för Skövdes del.

Marie Ekman är nöjd med partiledarbesöket, även om hon önskat att det kunde varat lite längre.

– Men vi är jättenöjda, och framför allt var det kul att det inte bara var redan frälsta som kom på torgmötet – där var många nya människor i blandade åldrar, säger Marie Ekman.

  • Carl Johan Hjerpe