22 aug 2014 22:29

23 jan 2015 15:48

Foto: Rikard Jansson

Nationalteatern spelade i Kyrkparken

Nationalteatern, proggrörelsens stoltaste flaggskepp, trivdes i Kyrkparken under fredagens spelning. Då hade Rickfors och Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander gjort sitt bästa med att värma upp Skövdepubliken.

När Nationalteaterns ”Jack the ripper” ekar över Kyrkparken i den tidiga fredagsnatten har Skövdepubliken sedan länge glömt bort regnet.

Det var för 42 år sedan som teatergruppen från Göteborg övertalades av ett skivbolag att ge ut en skiva. För att klara detta var det tvungna att tillfälligt sluta med teatern som var deras levebröd. Frontmannen Ulf Dageby har själv beskrivit debutskivan ”Ta det som ett löfte...ta det inte som ett hot” som ”rörig, vildvuxen, men har ändå sin charm”.

Flörtade med Springsteen

Gästande artister under sommarturnén är Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander. Rickfors flörtade med Skövdepubliken genom en anedot om hur han träffade Springsteen och partajade med honom backstage. Han fick ett erbjudande om att vara med i bandet. Detta var 1980. ”Nej, jag har en egen karriär att tänka på”, ska han ha sagt.

– Gjorde jag rätt eller fel..?

Gammalt och nytt

I den lugna låten ”För kärlekens skull” infann sig troligtvis en tidlös känsla hos vissa i publiken.

– Vi har gjort en egen låt... eller fil som det heter nu. Den ligger på Spotify, men finns även i fysisk form, säger Rickfors.

Men det var först med Ronanders ”Gör mig lycklig nu” som spelningen lyfte. Då hade publiken fått applådera sig själva varma.

Enligt uppgift ska de ha sålts mellan 1800-1900 biljetter.

– Men scannern har gått sönder, det regnar för mycket, säger en av entrévärdarna.

När Nationalteaterns ”Jack the ripper” ekar över Kyrkparken i den tidiga fredagsnatten har Skövdepubliken sedan länge glömt bort regnet.

Det var för 42 år sedan som teatergruppen från Göteborg övertalades av ett skivbolag att ge ut en skiva. För att klara detta var det tvungna att tillfälligt sluta med teatern som var deras levebröd. Frontmannen Ulf Dageby har själv beskrivit debutskivan ”Ta det som ett löfte...ta det inte som ett hot” som ”rörig, vildvuxen, men har ändå sin charm”.

Flörtade med Springsteen

Gästande artister under sommarturnén är Mikael Rickfors, Mats Ronander och Dan Hylander. Rickfors flörtade med Skövdepubliken genom en anedot om hur han träffade Springsteen och partajade med honom backstage. Han fick ett erbjudande om att vara med i bandet. Detta var 1980. ”Nej, jag har en egen karriär att tänka på”, ska han ha sagt.

– Gjorde jag rätt eller fel..?

Gammalt och nytt

I den lugna låten ”För kärlekens skull” infann sig troligtvis en tidlös känsla hos vissa i publiken.

– Vi har gjort en egen låt... eller fil som det heter nu. Den ligger på Spotify, men finns även i fysisk form, säger Rickfors.

Men det var först med Ronanders ”Gör mig lycklig nu” som spelningen lyfte. Då hade publiken fått applådera sig själva varma.

Enligt uppgift ska de ha sålts mellan 1800-1900 biljetter.

– Men scannern har gått sönder, det regnar för mycket, säger en av entrévärdarna.

  • Rikard Jansson