04 sep 2014 18:00

23 jan 2015 15:49

Fallen frukt blir biogas

Äpplen, päron och plommon i tanken

Skövde – Malmö. Ungefär så långt kan du köra på 250 kilo frukt omvandlad till biogas.

– Det startade som ett försök förra året och då körde vi sju ton frukt till Falköping, säger Janne Sandin som är platschef på Risängens Avfallsanläggning i Skövde.

På anläggningen står sedan en vecka tillbaka en container märkt fallfrukt redo att fyllas. Hittills har ungefär 600 kilo kommit in. Uteslutande äpplen.

– Det är förvånansvärt lite men vi annonserar inte om det och det har nog inte spridit sig ännu, säger Janne Sandin.

Det finns alltså ett bra användningsområde för plommon och päron som inte går åt och Janne Sandin uppmanar folk att lämna in mer oätbar frukt.

– Vi siktar på att slå förra årets siffra och containern står ute till början av november, säger han.

Raffinering

När den ruttnande frukten väl kommer till Falköpings biogasanläggning läggs den till övrigt organiskt avfall.

– Vi värmer upp det till 37 grader, det är som en stor komage kan man säga, säger Stig Säll som är driftschef på biogasanläggningen.

Efter några veckors förjäsning kan gasen utvinnas men för att kunna användas som fordonsbränsle måste den sedan raffineras.

– Koldioxiden tvättas bort upp till 98 procent och då har den ett högre energivärde än bensin. Det är en bra behållning av energin och ett naturligt kretslopp, säger Stig Säll.

Fulla djur

I Falköping har man samlat in fallfrukt på återvinningscentralen i flera år med gott resultat och Stig Säll rekommenderar att lämna frukten där i stället för i skogen.

– Vill man undvika att locka till sig djur vid husknuten är det enklare att deponera det. Berusade älgar har man ju hört talas om, säger Stig Säll.

– Det startade som ett försök förra året och då körde vi sju ton frukt till Falköping, säger Janne Sandin som är platschef på Risängens Avfallsanläggning i Skövde.

På anläggningen står sedan en vecka tillbaka en container märkt fallfrukt redo att fyllas. Hittills har ungefär 600 kilo kommit in. Uteslutande äpplen.

– Det är förvånansvärt lite men vi annonserar inte om det och det har nog inte spridit sig ännu, säger Janne Sandin.

Det finns alltså ett bra användningsområde för plommon och päron som inte går åt och Janne Sandin uppmanar folk att lämna in mer oätbar frukt.

– Vi siktar på att slå förra årets siffra och containern står ute till början av november, säger han.

Raffinering

När den ruttnande frukten väl kommer till Falköpings biogasanläggning läggs den till övrigt organiskt avfall.

– Vi värmer upp det till 37 grader, det är som en stor komage kan man säga, säger Stig Säll som är driftschef på biogasanläggningen.

Efter några veckors förjäsning kan gasen utvinnas men för att kunna användas som fordonsbränsle måste den sedan raffineras.

– Koldioxiden tvättas bort upp till 98 procent och då har den ett högre energivärde än bensin. Det är en bra behållning av energin och ett naturligt kretslopp, säger Stig Säll.

Fulla djur

I Falköping har man samlat in fallfrukt på återvinningscentralen i flera år med gott resultat och Stig Säll rekommenderar att lämna frukten där i stället för i skogen.

– Vill man undvika att locka till sig djur vid husknuten är det enklare att deponera det. Berusade älgar har man ju hört talas om, säger Stig Säll.

  • Magnus Ornhammar