04 sep 2014 07:00

23 jan 2015 15:49

Qstar kan få E85

TIMMERSDALA: "Pumplagen" tvingar fram investering

Qstar-macken i Timmersdala ligger precis på brytgränsen till att tvingas investera i E85-pumpar, trots den låga efterfrågan på etanol.
– Här ute på landet säljer vi mest bensin, säger föreståndaren Björn Blomqvist.

Blomqvist driver bil- och däckverkstaden i Timmersdala som också rymmer Qstar-macken efter att Hydro lade ned verksamheten för några år sedan. Försäljningen av bensin och diesel ligger stadigt kring brytpunkten för den så kallade pumplagen, som tvingar även mindre mackar som säljer minst 1 000 kubikmeter bränsle, att även erbjuda miljöbränslet E85.

Därmed skulle Qstar kunna tvingas investera i nya pumpar trots att efterfrågan är nästintill obefintlig.

– Vad jag förstår kan det bli aktuellt om vi förlänger avtalet här ute, och då handlar det om en ganska stor investering. Även om det blir Qstar som får stå för räkningen, så kan jag ju tycka att det kanske inte är särskilt nödvändigt. Här ute på landet är det i första hand bensin som säljs, då många åker omkring i lite äldre bilar. Jag hör knappt aldrig någon fråga efter etanol, säger Blomqvist.

E85-pumpar kräver också ett utökat brandskydd, vilket skulle innebära ytterligare kostnader för exempelvis nya fönster på verkstads- och butiksfastigheten för hundratusentals kronor.

– Brandmyndigheterna har redan nu synpunkter, så blir det en fortsättning med Qstar kan det bli nödvändigt med förändringar i vilket fall som helst, och då blir det säkert E85 i pumparna oavsett vilka mängder vi säljer.

Blomqvist driver bil- och däckverkstaden i Timmersdala som också rymmer Qstar-macken efter att Hydro lade ned verksamheten för några år sedan. Försäljningen av bensin och diesel ligger stadigt kring brytpunkten för den så kallade pumplagen, som tvingar även mindre mackar som säljer minst 1 000 kubikmeter bränsle, att även erbjuda miljöbränslet E85.

Därmed skulle Qstar kunna tvingas investera i nya pumpar trots att efterfrågan är nästintill obefintlig.

– Vad jag förstår kan det bli aktuellt om vi förlänger avtalet här ute, och då handlar det om en ganska stor investering. Även om det blir Qstar som får stå för räkningen, så kan jag ju tycka att det kanske inte är särskilt nödvändigt. Här ute på landet är det i första hand bensin som säljs, då många åker omkring i lite äldre bilar. Jag hör knappt aldrig någon fråga efter etanol, säger Blomqvist.

E85-pumpar kräver också ett utökat brandskydd, vilket skulle innebära ytterligare kostnader för exempelvis nya fönster på verkstads- och butiksfastigheten för hundratusentals kronor.

– Brandmyndigheterna har redan nu synpunkter, så blir det en fortsättning med Qstar kan det bli nödvändigt med förändringar i vilket fall som helst, och då blir det säkert E85 i pumparna oavsett vilka mängder vi säljer.