11 sep 2014 10:21

23 jan 2015 15:50

Köttfusk avslöjat

UPPDATERAD. Två fall av köttfusk har upptäckts i Skövde. Kött som serverades som nötkebab hade drygats ut med kyckling och på ett parti oxfilé har bäst före-datum ändrats.

Det är Miljöförvaltningen i Skaraborg som under sommaren deltagit i en riksomfattande köttkontroll ledd av Livsmedelsverket. Operationen genomfördes under sommaren men i går redovisade Mös sina upptäckter.

I Skaraborg kontrollerades 18 restauranger under två veckor så klarade alla spårbarhetskontrollen av nötkött, men vid sidan om kontrollen upptäcktes falskmärkt oxfilé på en pizzeria.

Kommer från Skara

Där hade bäst före datum för skivad oxfilé flyttats fram tio månader och dessutom hade ursprungslandet ändrats från Brasilien till Uruguay.

På en annan pizzeria visade DNA-analys att rullen av nötkebab hade drygats ut med 5–30 procent kycklingkött.

Båda partierna kommer från en grossist i Skara som i sin tur fått köttet från leverantörer i Göteborg.

Mös utreder inte själva dessa leverantörer, men uppgifterna har lämnats vidare till både Skara kommun och Livsmedelsverket.

Restaurangerna ses inte som skyldiga till fusket.

– De har blivit grundlurade och är offer i sammanhanget, säger Sonja Lejmark, förbundschef för Mös.

Torbjörn Bergman (M) är politisk ordförande i miljönämnden och han pekar på att den här typen av kontroller är oerhört viktiga.

– Det här är ekonomiskt fusk där de som inte är ärliga riskerar att konkurrera ut de som är uppriktigt och serverar det som faktiskt står på menyn, säger Bergman.

Enligt honom är bedömningen att det inte funnits några hälsorisker för den som ätit av de aktuella partierna.

Ostfusk fortfarande

I annan undersökning har livsmedelinspektörerna konstaterat att det fortfarande fuskas med osten på restaurangerna. Det som på menyn beskrivs som fetaost och parmesan kan ibland vara salladsost eller Grana Padano.

När inspektörerna frågat efter fetan och parmesanen har svaret varit ”Den är slut” och vissa restauranger har inte kunnat visa följesedlar som styrker att de faktiskt köpt in de namnskyddade produkterna

Det är Miljöförvaltningen i Skaraborg som under sommaren deltagit i en riksomfattande köttkontroll ledd av Livsmedelsverket. Operationen genomfördes under sommaren men i går redovisade Mös sina upptäckter.

I Skaraborg kontrollerades 18 restauranger under två veckor så klarade alla spårbarhetskontrollen av nötkött, men vid sidan om kontrollen upptäcktes falskmärkt oxfilé på en pizzeria.

Kommer från Skara

Där hade bäst före datum för skivad oxfilé flyttats fram tio månader och dessutom hade ursprungslandet ändrats från Brasilien till Uruguay.

På en annan pizzeria visade DNA-analys att rullen av nötkebab hade drygats ut med 5–30 procent kycklingkött.

Båda partierna kommer från en grossist i Skara som i sin tur fått köttet från leverantörer i Göteborg.

Mös utreder inte själva dessa leverantörer, men uppgifterna har lämnats vidare till både Skara kommun och Livsmedelsverket.

Restaurangerna ses inte som skyldiga till fusket.

– De har blivit grundlurade och är offer i sammanhanget, säger Sonja Lejmark, förbundschef för Mös.

Torbjörn Bergman (M) är politisk ordförande i miljönämnden och han pekar på att den här typen av kontroller är oerhört viktiga.

– Det här är ekonomiskt fusk där de som inte är ärliga riskerar att konkurrera ut de som är uppriktigt och serverar det som faktiskt står på menyn, säger Bergman.

Enligt honom är bedömningen att det inte funnits några hälsorisker för den som ätit av de aktuella partierna.

Ostfusk fortfarande

I annan undersökning har livsmedelinspektörerna konstaterat att det fortfarande fuskas med osten på restaurangerna. Det som på menyn beskrivs som fetaost och parmesan kan ibland vara salladsost eller Grana Padano.

När inspektörerna frågat efter fetan och parmesanen har svaret varit ”Den är slut” och vissa restauranger har inte kunnat visa följesedlar som styrker att de faktiskt köpt in de namnskyddade produkterna