15 sep 2014 08:00

23 jan 2015 15:50

Så blir hösten underbar

NY ÅRSTID: Undvik höstdepression och njut i stället

Det är lätt att tappa energi när hösten drar in med regn och rusk. Men hösten kan också vara alldeles underbar, om man fokuserar på rätt saker. Uppslagets medarbetare delar här med sig av sina bästa knep för en trevlig höst.

Träna och bli glad

När hösten kommer med regn och köld har jag ett tips att få tråkiga och deprimerade tankar ur huvudet. Mitt knep som alltid funkar är att helt enkelt träna på vilket sätt som helst. Lägg 100 procent fokus på någon aktivitet för en stund. Jag brukar dra till gymmet en regnig dag och köra ett hårt pass bara för att lägga ifrån mig alla negativa tankar och få ut något positiv av det istället, en kall kylig dag kan man faktiskt gå en rask sväng med hög skön musik i hörlurarna. Gå en sväng vid vattnet eller i skogen och se hösten som något fint och avkopplande. Och alla ni som tränar i ett lag, hur härligt är det inte att äntligen träffa laget igen och satsa allt de sista månaderna efter sommaruppehållet, detta håller mitt humör på topp, testa!

Ida Johansson

Arrangera grejer

Ni som har en liten entreprenör inom er, kika hit! Under hösten behöver vi peppas och glömma bort det ruskiga vädret för ett tag. Jag kan bara tala av egen erfarenhet men musik brukar alltid inspirera mig, så varför inte anordna en konsert? Se möjligheter och låt din idé innebära inspiration och entusiasm istället för problem som måste lösas. Hör efter med kommunen om de vill hjälpa till att finansiera kalaset eller utnyttja dina kontakter och ordna en anspråkslös konsert där mingel prioriteras högre än påkostade högtalare. Band eller artister som vill uppträda kan man tro är svårt att samla ihop, fast om man ser det ur deras perspektiv är alla spelningar viktiga. All publicitet och marknadsföring är uppskattad, speciellt för lokala band som ännu inte har så stor publik.

Stina Kinnerbäck

Se det på den ljusa sidan

Hösten är kanske inte den ljusaste årstiden men det gäller att ta vara på det lilla ljus som finns. Jag brukar försöka att spendera så mycket tid som möjligt utomhus i den friska luften på hösten innan den kalla mörka vintern kommer. Utomhus får man nämligen via solen i sig D-vitamin och det är brist på D-vitamin som gör att vi känner oss trötta och deprimerade. Därför är det viktigt att vara ute och ta till vara på det sista solljuset innan vintermånaderna kommer. Gå promenader, vistas i naturen, plocka svamp vad vet jag? Det viktiga är att ta till vara på de sista soltimmarna för att undvika depression.

Oscar Antonsson

Gör din egna chai latte

Nu har höstterminen börjat igen. Regnet smattrar på rutan allt känns bara allmänt deppigt. Vad passar då inte bättre än att muntra upp dig själv med lite varm dryck? Här är receptet på Uppslagets anti-depp chai latte!

– Mjölk

– Honung (eller valfri sötning)

– Vaniljpulver

– Kanel

– Kardemumma

– Ingefära(Eller om du vill göra det enkelt för dig kan du byta ut kryddorna mot färdigt chaite i påse)

– Hackad mörk choklad

Så här gör du:

Värm och skumma mjölken. Tillsätt kryddorna. Om du använder tepåse, låt téet dra i några minuter i hett vatten innan du häller upp skummad mjölk. Smaksätt med vaniljpulver och söta efter smak. Toppa med hackad mörk choklad och pudra eventuellt med lite kanel. Sätt dig i soffan, vira in dig i en mysig filt och njut tillsammans med skolböckerna som plötsligt blev lite trevligare!

Johanna Granlund

Ta en lång eller kort promenad

När jag känner att saker och ting börjar kännas tungt så brukar jag isolera mig själv ifrån omvärlden. Jag stänger av mobilen, stänger av datorn och sen tar jag en promenad. Det behöver inte vara en långpromenad utan bara runt kvarteret eller runt sjön som jag bor i närheten av. Jag älskar det. Det är aldrig för kallt, aldrig för varmt och jag har ingenting emot regnet heller. Jag uppskattar verkligen hur fint allting kan bli med alla olika färgen på löven. Och med lite passande musik i öronen så blir allting bara så mycket finare.

Carl Reynolds

Hösten är här, tac-o-lo v

Det jag alltid gör när hösten smyger sig på är helt enkelt detta: jag myser. Så även fast det är världens klyscha så tycker jag att vi alla borde unna oss en riktig hemmakväll. Om du föredrar att vara ensam, slå på en bra rulle eller låna en bok och tryck på play på en gosig spellista. Annars om du är en extrovert människa, samla ihop ett härligt gäng och laga tacos. Och trots att hösten kan vara deppig och grå så är det faktiskt väldigt vackert i naturen precis när löven börjar falla, så en promenad sitter aldrig fel. Men mitt bästa tips är tacos. Alltid tacos.

Lisa Andersson

Mys med ljus

Ända sedan barnsben har jag älskat hösten. Kan bero på att jag är född i september, och därmed ett höstbarn? Men det är oklart, vi lämnar det öppet så länge. I vilket fall så mår jag faktiskt allra bäst på hösten, vilket gör att jag kanske inte är rätt person att uttala mig om höstdepression. Dock kan jag skriva lite tips för er som känner att ni behöver mysa till hösten. Ett bestående tips är att tända ljus. Tänd mycket ljus, överallt. Utöver möjlig brandrisk behöver du inte vara nervös för att tända för många. Annars är det bara att dricka mycket varma drycker, omsvärma dig med människor du tycker mycket om och lyssna på gosigaste musiken du vet.

Ida Bohman

Träna och bli glad

När hösten kommer med regn och köld har jag ett tips att få tråkiga och deprimerade tankar ur huvudet. Mitt knep som alltid funkar är att helt enkelt träna på vilket sätt som helst. Lägg 100 procent fokus på någon aktivitet för en stund. Jag brukar dra till gymmet en regnig dag och köra ett hårt pass bara för att lägga ifrån mig alla negativa tankar och få ut något positiv av det istället, en kall kylig dag kan man faktiskt gå en rask sväng med hög skön musik i hörlurarna. Gå en sväng vid vattnet eller i skogen och se hösten som något fint och avkopplande. Och alla ni som tränar i ett lag, hur härligt är det inte att äntligen träffa laget igen och satsa allt de sista månaderna efter sommaruppehållet, detta håller mitt humör på topp, testa!

Ida Johansson

Arrangera grejer

Ni som har en liten entreprenör inom er, kika hit! Under hösten behöver vi peppas och glömma bort det ruskiga vädret för ett tag. Jag kan bara tala av egen erfarenhet men musik brukar alltid inspirera mig, så varför inte anordna en konsert? Se möjligheter och låt din idé innebära inspiration och entusiasm istället för problem som måste lösas. Hör efter med kommunen om de vill hjälpa till att finansiera kalaset eller utnyttja dina kontakter och ordna en anspråkslös konsert där mingel prioriteras högre än påkostade högtalare. Band eller artister som vill uppträda kan man tro är svårt att samla ihop, fast om man ser det ur deras perspektiv är alla spelningar viktiga. All publicitet och marknadsföring är uppskattad, speciellt för lokala band som ännu inte har så stor publik.

Stina Kinnerbäck

Se det på den ljusa sidan

Hösten är kanske inte den ljusaste årstiden men det gäller att ta vara på det lilla ljus som finns. Jag brukar försöka att spendera så mycket tid som möjligt utomhus i den friska luften på hösten innan den kalla mörka vintern kommer. Utomhus får man nämligen via solen i sig D-vitamin och det är brist på D-vitamin som gör att vi känner oss trötta och deprimerade. Därför är det viktigt att vara ute och ta till vara på det sista solljuset innan vintermånaderna kommer. Gå promenader, vistas i naturen, plocka svamp vad vet jag? Det viktiga är att ta till vara på de sista soltimmarna för att undvika depression.

Oscar Antonsson

Gör din egna chai latte

Nu har höstterminen börjat igen. Regnet smattrar på rutan allt känns bara allmänt deppigt. Vad passar då inte bättre än att muntra upp dig själv med lite varm dryck? Här är receptet på Uppslagets anti-depp chai latte!

– Mjölk

– Honung (eller valfri sötning)

– Vaniljpulver

– Kanel

– Kardemumma

– Ingefära(Eller om du vill göra det enkelt för dig kan du byta ut kryddorna mot färdigt chaite i påse)

– Hackad mörk choklad

Så här gör du:

Värm och skumma mjölken. Tillsätt kryddorna. Om du använder tepåse, låt téet dra i några minuter i hett vatten innan du häller upp skummad mjölk. Smaksätt med vaniljpulver och söta efter smak. Toppa med hackad mörk choklad och pudra eventuellt med lite kanel. Sätt dig i soffan, vira in dig i en mysig filt och njut tillsammans med skolböckerna som plötsligt blev lite trevligare!

Johanna Granlund

Ta en lång eller kort promenad

När jag känner att saker och ting börjar kännas tungt så brukar jag isolera mig själv ifrån omvärlden. Jag stänger av mobilen, stänger av datorn och sen tar jag en promenad. Det behöver inte vara en långpromenad utan bara runt kvarteret eller runt sjön som jag bor i närheten av. Jag älskar det. Det är aldrig för kallt, aldrig för varmt och jag har ingenting emot regnet heller. Jag uppskattar verkligen hur fint allting kan bli med alla olika färgen på löven. Och med lite passande musik i öronen så blir allting bara så mycket finare.

Carl Reynolds

Hösten är här, tac-o-lo v

Det jag alltid gör när hösten smyger sig på är helt enkelt detta: jag myser. Så även fast det är världens klyscha så tycker jag att vi alla borde unna oss en riktig hemmakväll. Om du föredrar att vara ensam, slå på en bra rulle eller låna en bok och tryck på play på en gosig spellista. Annars om du är en extrovert människa, samla ihop ett härligt gäng och laga tacos. Och trots att hösten kan vara deppig och grå så är det faktiskt väldigt vackert i naturen precis när löven börjar falla, så en promenad sitter aldrig fel. Men mitt bästa tips är tacos. Alltid tacos.

Lisa Andersson

Mys med ljus

Ända sedan barnsben har jag älskat hösten. Kan bero på att jag är född i september, och därmed ett höstbarn? Men det är oklart, vi lämnar det öppet så länge. I vilket fall så mår jag faktiskt allra bäst på hösten, vilket gör att jag kanske inte är rätt person att uttala mig om höstdepression. Dock kan jag skriva lite tips för er som känner att ni behöver mysa till hösten. Ett bestående tips är att tända ljus. Tänd mycket ljus, överallt. Utöver möjlig brandrisk behöver du inte vara nervös för att tända för många. Annars är det bara att dricka mycket varma drycker, omsvärma dig med människor du tycker mycket om och lyssna på gosigaste musiken du vet.

Ida Bohman