19 sep 2014 15:46

23 jan 2015 15:50

Polislarm då avstängd student återvände

UPPDATERAD VERSION: Den aggressive studenten som stängts av från Högskolan i Skövde kom till området på fredagen – trots att han är förbjuden att vistas där. Polisen larmades men när de anlände var mannen borta.

Studenten påbörjade sina studier på högskolan våren 2009 och ska vid flera tillfällen ha uppträtt aggressivt, främst verbalt, mot andra studenter.

Men hösten 2012 angrep studenten en lärare på Högskolan i Skövde. Studenten, en man född 1987, brottade ner läraren och greps av polisen. Han åtalades och dömdes till skyddstillsyn för vållande till kroppsskada för attacken mot läraren.

Han stängdes också av från lärosätet. Högskolan anlitade sedan väktare för att kunna avvisa studenten om han kom tillbaka, vilket han inte gjorde. Då.

Larm till polisen

På fredagen dök han dock upp i restaurangen på högskoleområdet. Personal där ska ha känt igen studenten och en lärare talade med honom och fick honom att lämna platsen. Men polis tillkallades i alla fall.

– Vi fick ett larm om att en man som kunde vara utåtagerande vistades på området trots att han var förbjuden att göra det, vi fick veta att han för en tid sedan gett sig på en lärare. Men när patrullerna kom fram var mannen inte där. Men vi håller ärendet öppet ett tag till och bevakar om det visar sig att han skulle återvända, sade polisens presstalesman Björ Blixer till SLA på fredagseftermiddagen.

Enligt Magnus Littmarck, campuschef, gick allt lugnt till.

– När studenten blev ombedd att lämna gjorde han det. Våra rutiner fungerade som de ska och jag ser ingen anledning att höja vår säkerhetsberedskap efter fredagens händelse.

Avstängningsbeslut i somras

Studenten lider av en psykisk störning som gör att risken är stor att han skadar någon i framtiden. Det anser Högskolans avskiljandenämnd, HAN, som har fattat beslutet om avstängning. Redan i höstas stängde HAN av mannen preliminärt, men för att kunna fatta ett definitivt beslut krävdes ett läkarutlåtande.

Något sådant har man inte fått, men eftersom det har gått ett år sedan nämnden beslöt att mannen skulle undersökas kunde man i somras fatta beslutet om avstängningen ändå.

Studenten påbörjade sina studier på högskolan våren 2009 och ska vid flera tillfällen ha uppträtt aggressivt, främst verbalt, mot andra studenter.

Men hösten 2012 angrep studenten en lärare på Högskolan i Skövde. Studenten, en man född 1987, brottade ner läraren och greps av polisen. Han åtalades och dömdes till skyddstillsyn för vållande till kroppsskada för attacken mot läraren.

Han stängdes också av från lärosätet. Högskolan anlitade sedan väktare för att kunna avvisa studenten om han kom tillbaka, vilket han inte gjorde. Då.

Larm till polisen

På fredagen dök han dock upp i restaurangen på högskoleområdet. Personal där ska ha känt igen studenten och en lärare talade med honom och fick honom att lämna platsen. Men polis tillkallades i alla fall.

– Vi fick ett larm om att en man som kunde vara utåtagerande vistades på området trots att han var förbjuden att göra det, vi fick veta att han för en tid sedan gett sig på en lärare. Men när patrullerna kom fram var mannen inte där. Men vi håller ärendet öppet ett tag till och bevakar om det visar sig att han skulle återvända, sade polisens presstalesman Björ Blixer till SLA på fredagseftermiddagen.

Enligt Magnus Littmarck, campuschef, gick allt lugnt till.

– När studenten blev ombedd att lämna gjorde han det. Våra rutiner fungerade som de ska och jag ser ingen anledning att höja vår säkerhetsberedskap efter fredagens händelse.

Avstängningsbeslut i somras

Studenten lider av en psykisk störning som gör att risken är stor att han skadar någon i framtiden. Det anser Högskolans avskiljandenämnd, HAN, som har fattat beslutet om avstängning. Redan i höstas stängde HAN av mannen preliminärt, men för att kunna fatta ett definitivt beslut krävdes ett läkarutlåtande.

Något sådant har man inte fått, men eftersom det har gått ett år sedan nämnden beslöt att mannen skulle undersökas kunde man i somras fatta beslutet om avstängningen ändå.