22 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:50

Fortsatt stark efterfrågan på bostadsrätter

Bostadsrätterna är stekheta i Skövde. På ett år har priserna stigit med 21 procent.
– Jag tror att priserna kan öka lite till, säger fastighetsmäklaren Maria Lundgren.

Trenden från förra året då priserna på bostadsrätter i Skövde steg rekordsnabbt håller därmed i sig. Efter några år med ständigt stigande villapriser är det numera bostadsrätten som är hetast på marknaden.

– Det är en populär boendeform och lockar både studenter, familjer och äldre. Samtidigt som man äger sin bostad har man betydligt större möjlighet att påverka den jämfört med en hyresrätt. Många ser det som en bra investering, säger Maria Lundgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skövde.

Skövde attraktivt

Hon bedömer att priserna stiger av flera orsaker. Fortsatt brist på bostäder i förhållande till efterfrågan är en. Låga räntor och välskötta bostadsrättsföreningar med låga avgifter är en annan.

– Då finns det utrymme för lite högre försäljningspris. Sedan är Skövde attraktivt och många vill bo här. Finns det inte tillräckligt många lediga objekt så blir det ofta budgivning och då kan köpesumman sticka iväg. Vi ser ju på visningar att intresset för vissa objekt med rätt läge kan vara väldigt stort, säger Lundgren.

Halv miljon för etta

Sedan årsskiftet har medelpriset per kvadratmeter stigit från 9 345 till 11 459 kronor, men flera av de bostadsrätter som sålts i Skövde det senaste halvåret har betingat ett mycket högre pris än så, ibland mer än det dubbla.

I april såldes exempelvis en tvårumslägenhet (62,5 kvadrat) på Storgatan för drygt 1,5 miljoner kronor och i höst gick en etta på 25,5 kvadrat för 550 000 kronor på Norrmalm. Två exempel på de prisnivåer som numera gäller i centrala Skövde.

Man tar ingen risk om man köper en bostadsrätt för de här priserna?

– Nej, inte i Skövde. Jag tror snarare att priserna kan öka lite till.

”Rimmar dåligt”

Fastighetsbyråns chef i Skövde, Anders Ahlm, har tidigare i SLA uttryckt kritik mot kommunens politiker som han anser gör för lite för att råda bot på bostadsbristen. Enligt honom är Skövde i stort behov av alla former av bostäder. De bostadsprojekt som är igång eller snart startar räcker inte på långa vägar, menar han

– Det rimmar dåligt med visionerna om att Skövde ska växa och vara navet i Skaraborg när man inte skapar förutsättningar för de som vill bygga, oavsett om det är Arne Lorentzon eller en barnfamilj. Antingen har man inte förstått vilken dragningskraft kommunen har, eller så måste politikerna få tjänstemännen att förstå visionen bättre, säger Anders Ahlm.

Trenden från förra året då priserna på bostadsrätter i Skövde steg rekordsnabbt håller därmed i sig. Efter några år med ständigt stigande villapriser är det numera bostadsrätten som är hetast på marknaden.

– Det är en populär boendeform och lockar både studenter, familjer och äldre. Samtidigt som man äger sin bostad har man betydligt större möjlighet att påverka den jämfört med en hyresrätt. Många ser det som en bra investering, säger Maria Lundgren, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Skövde.

Skövde attraktivt

Hon bedömer att priserna stiger av flera orsaker. Fortsatt brist på bostäder i förhållande till efterfrågan är en. Låga räntor och välskötta bostadsrättsföreningar med låga avgifter är en annan.

– Då finns det utrymme för lite högre försäljningspris. Sedan är Skövde attraktivt och många vill bo här. Finns det inte tillräckligt många lediga objekt så blir det ofta budgivning och då kan köpesumman sticka iväg. Vi ser ju på visningar att intresset för vissa objekt med rätt läge kan vara väldigt stort, säger Lundgren.

Halv miljon för etta

Sedan årsskiftet har medelpriset per kvadratmeter stigit från 9 345 till 11 459 kronor, men flera av de bostadsrätter som sålts i Skövde det senaste halvåret har betingat ett mycket högre pris än så, ibland mer än det dubbla.

I april såldes exempelvis en tvårumslägenhet (62,5 kvadrat) på Storgatan för drygt 1,5 miljoner kronor och i höst gick en etta på 25,5 kvadrat för 550 000 kronor på Norrmalm. Två exempel på de prisnivåer som numera gäller i centrala Skövde.

Man tar ingen risk om man köper en bostadsrätt för de här priserna?

– Nej, inte i Skövde. Jag tror snarare att priserna kan öka lite till.

”Rimmar dåligt”

Fastighetsbyråns chef i Skövde, Anders Ahlm, har tidigare i SLA uttryckt kritik mot kommunens politiker som han anser gör för lite för att råda bot på bostadsbristen. Enligt honom är Skövde i stort behov av alla former av bostäder. De bostadsprojekt som är igång eller snart startar räcker inte på långa vägar, menar han

– Det rimmar dåligt med visionerna om att Skövde ska växa och vara navet i Skaraborg när man inte skapar förutsättningar för de som vill bygga, oavsett om det är Arne Lorentzon eller en barnfamilj. Antingen har man inte förstått vilken dragningskraft kommunen har, eller så måste politikerna få tjänstemännen att förstå visionen bättre, säger Anders Ahlm.