22 sep 2014 14:46

23 jan 2015 15:50

Foto: Roland Svensson

Höstdagjämning med passande väder

Höstdagjämningen är snart här. Och med den kommer höstvädret med regn, vind och kyla till Skövde. Men därmed inte sagt att det är höst.

Vecka 39 fick en blöt start i Skövde. Ett ihållande regnväder påminde om almanackans kommande månader och termometern visade plötsligt ensiffriga gradtal, i stället för de tvåsiffriga vi så länge anpassat oss efter.

Men trots regnmoln, nordliga vindar, halsdukar, gummistövlar och vrängda paraplyer – den meteorologiska hösten dröjer lite till.

– Historiskt sett så brukar hösten komma till Skövde först i skiftet september–oktober, och de senaste dagarna har vi fortfarande haft en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

– Men nu börjar det bli ett mer höstlikt väder och det kommer att vara kallt någon dag eller två, men sedan får vi börja om på räkningen. För att det ska vara höst krävs en medeltemperatur på under 10 grader fem dygn i sträck. Men från och med nu får vi nog börja att hålla koll på dagarna, säger Lovisa Andersson.

Ett annat hösttecken är höstdagjämningen. Den har ingen betydelse för vädret men innebär, precis som vårdagjämningen, att dag och natt är lika långa.

Höstdagjämningen infaller när solen passerar himmelsekvatorn – vilket sker under tidig tisdagsmorgon – och fram till vintersolståndet – som inträffar 21 december – så kommer dagarna successivt att bli mörkare. Enligt Foreca förkortas dagarna med ungefär fem minuter per dag i nuläget.

Vecka 39 fick en blöt start i Skövde. Ett ihållande regnväder påminde om almanackans kommande månader och termometern visade plötsligt ensiffriga gradtal, i stället för de tvåsiffriga vi så länge anpassat oss efter.

Men trots regnmoln, nordliga vindar, halsdukar, gummistövlar och vrängda paraplyer – den meteorologiska hösten dröjer lite till.

– Historiskt sett så brukar hösten komma till Skövde först i skiftet september–oktober, och de senaste dagarna har vi fortfarande haft en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

– Men nu börjar det bli ett mer höstlikt väder och det kommer att vara kallt någon dag eller två, men sedan får vi börja om på räkningen. För att det ska vara höst krävs en medeltemperatur på under 10 grader fem dygn i sträck. Men från och med nu får vi nog börja att hålla koll på dagarna, säger Lovisa Andersson.

Ett annat hösttecken är höstdagjämningen. Den har ingen betydelse för vädret men innebär, precis som vårdagjämningen, att dag och natt är lika långa.

Höstdagjämningen infaller när solen passerar himmelsekvatorn – vilket sker under tidig tisdagsmorgon – och fram till vintersolståndet – som inträffar 21 december – så kommer dagarna successivt att bli mörkare. Enligt Foreca förkortas dagarna med ungefär fem minuter per dag i nuläget.

  • Carl Johan Hjerpe

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.