22 sep 2014 09:00

23 jan 2015 15:50

Sociala medier plats för mobbning

Sociala medier som Myspace, Ask.fm, Devote, Instagram, Facebook och Twitter har under de senaste tio åren exploderat i popularitet. Samtidigt har antalet anmälda nätmobbningsfall ökat successivt.
Skolor har sedan länge bekämpat mobbning på skolgården, men de flesta tittar bort när det händer på nätet.

– När jag började läsa kommentarerna på Facebook mådde jag så dåligt att jag visste att jag måste sluta, för jag bara plågar mig själv med det här.

Hanna skrev en krönika. En krönika som beskrev hur hon upplevde skolan samt visade missnöje angående skolans situation.

Krönikan blev ett succé och fick flera tusen läsare. Sen så delades krönikan av en relativ stor facebooksida och kommentarsfältet fylldes snabbt med hatfyllda, nedvärderande och sexistiska kommentarer. Men det var inte uttråkade ungdomar som skrev. Vuxna människor från hela landet kränkte henne i flera dagar.

Det var tyvärr inte första gången Hanna upplevde nätmobbning. Som elvaåring fick hon också kommentarer vilket gjorde henne osäker under en del av hennes uppväxt. Trots detta så säger hon att hon kom lindrigt undan.

Tycker du att nätmobbning tas på allvar?

– Verkligen inte. Jag tycker att nätmobbning tas på alldeles för lätt. Och det är människor som inte känner dig som gör det, som sitter bakom en datorskärm och som inte tänker på att det faktiskt kan finnas någon som blir ledsen och sårad. Och det är inget som bekämpas.

”Du är så jävla ful”

En annan tjej, Louise, berättar för mig om de tillfällen hon blev utsatt för nätmobbning. Louise beskriver att hon var väldigt ung och att de kommentarerna påverkade hennes liv och skolgång.

– Jag var bara 12–13 år gammal så det sänkte mitt självförtroende väldigt mycket.

Hon gissar att det var jämnåriga tjejer, men Louise fick aldrig veta vilka det var eftersom allting skrevs av anonyma människor. Kommentarerna om hennes utseende gick för långt och Louise bad om hjälp av sin mamma, som sedan sa till henne att ta bort kontot från sidan.

Tycker du att det är stort problem i dagens samhälle?

– Ja, jag har sett väldigt mycket nätmobbning. Det gör mig väldigt ledsen

”Du så är äcklig, bögjävel”

Jonas har varit öppet homosexuell sedan innan han började högstadiet och blev också ett offer för nätmobbning.

Han berättar att han alltid har setts som annorlunda av andra och tror att det är anledningen bakom attacken. Han lade upp en bild på sociala medier och blev omedelbart påhoppad på grund av de kläderna han hade på sig.

Kränkningar eskalerade till kommentarer om hans sexualitet. Kommentarsfältet fylldes av bråk mellan Jonas kompisar och ett tiotal homofobiska näthatare. Totalt blev det över 700 kommentarer. Men trots detta så tycker Jonas att han kom lindrigt undan.

Finns det nog med support för de utsatta?

– Nej, jag vet faktiskt inte vad man kan göra om man har blivit utsatt, men det borde verkligen finnas något bättre system.

Sker dagligen

Problemet är så pass stort att dessa ungdomar tycker de har kommit lindrigt undan. Det tog bara tio minuter på internet att hitta tre människor som hade erfarenheter av näthat.

Människor blir attackerade dagligen på grund av utseende, sexuell läggning och åsikter. Människor måste förstå att dessa kommentarer förstör liv. En liten kul kommentar kan få en människa att känna sig osäker och hata sitt liv. Skolor, polisen, hemsidor och föräldrar måste ta ansvar för att bekämpa det snabbväxande problemet. En person som blir mobbad i skolan blir rädd för att gå till skolan. En person som blir mobbad på nätet blir rädd att använda datorn. Det är exakt samma sak.

Fotnot: Hanna, Louise och Jonas heter egentligen något annat.

– När jag började läsa kommentarerna på Facebook mådde jag så dåligt att jag visste att jag måste sluta, för jag bara plågar mig själv med det här.

Hanna skrev en krönika. En krönika som beskrev hur hon upplevde skolan samt visade missnöje angående skolans situation.

Krönikan blev ett succé och fick flera tusen läsare. Sen så delades krönikan av en relativ stor facebooksida och kommentarsfältet fylldes snabbt med hatfyllda, nedvärderande och sexistiska kommentarer. Men det var inte uttråkade ungdomar som skrev. Vuxna människor från hela landet kränkte henne i flera dagar.

Det var tyvärr inte första gången Hanna upplevde nätmobbning. Som elvaåring fick hon också kommentarer vilket gjorde henne osäker under en del av hennes uppväxt. Trots detta så säger hon att hon kom lindrigt undan.

Tycker du att nätmobbning tas på allvar?

– Verkligen inte. Jag tycker att nätmobbning tas på alldeles för lätt. Och det är människor som inte känner dig som gör det, som sitter bakom en datorskärm och som inte tänker på att det faktiskt kan finnas någon som blir ledsen och sårad. Och det är inget som bekämpas.

”Du är så jävla ful”

En annan tjej, Louise, berättar för mig om de tillfällen hon blev utsatt för nätmobbning. Louise beskriver att hon var väldigt ung och att de kommentarerna påverkade hennes liv och skolgång.

– Jag var bara 12–13 år gammal så det sänkte mitt självförtroende väldigt mycket.

Hon gissar att det var jämnåriga tjejer, men Louise fick aldrig veta vilka det var eftersom allting skrevs av anonyma människor. Kommentarerna om hennes utseende gick för långt och Louise bad om hjälp av sin mamma, som sedan sa till henne att ta bort kontot från sidan.

Tycker du att det är stort problem i dagens samhälle?

– Ja, jag har sett väldigt mycket nätmobbning. Det gör mig väldigt ledsen

”Du så är äcklig, bögjävel”

Jonas har varit öppet homosexuell sedan innan han började högstadiet och blev också ett offer för nätmobbning.

Han berättar att han alltid har setts som annorlunda av andra och tror att det är anledningen bakom attacken. Han lade upp en bild på sociala medier och blev omedelbart påhoppad på grund av de kläderna han hade på sig.

Kränkningar eskalerade till kommentarer om hans sexualitet. Kommentarsfältet fylldes av bråk mellan Jonas kompisar och ett tiotal homofobiska näthatare. Totalt blev det över 700 kommentarer. Men trots detta så tycker Jonas att han kom lindrigt undan.

Finns det nog med support för de utsatta?

– Nej, jag vet faktiskt inte vad man kan göra om man har blivit utsatt, men det borde verkligen finnas något bättre system.

Sker dagligen

Problemet är så pass stort att dessa ungdomar tycker de har kommit lindrigt undan. Det tog bara tio minuter på internet att hitta tre människor som hade erfarenheter av näthat.

Människor blir attackerade dagligen på grund av utseende, sexuell läggning och åsikter. Människor måste förstå att dessa kommentarer förstör liv. En liten kul kommentar kan få en människa att känna sig osäker och hata sitt liv. Skolor, polisen, hemsidor och föräldrar måste ta ansvar för att bekämpa det snabbväxande problemet. En person som blir mobbad i skolan blir rädd för att gå till skolan. En person som blir mobbad på nätet blir rädd att använda datorn. Det är exakt samma sak.

Fotnot: Hanna, Louise och Jonas heter egentligen något annat.

  • Carl Reynolds