27 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

K3:s hemvärnsförband på övning

Hemvärnets insatskompanier från K3 har haft viktiga uppdrag vid sommarens svåra bränder och översvämningar. Just nu övar många av soldaterna på Skövde övningsfält och skjutfält.
– Jag är med här för att kunna göra skillnad, säger 25-årige Andreas Löfgren.

Över 200 män och kvinnor från Livregementets husarers hemvärnsförband befinner sig under helgen i Skövde för att öva strid i bebyggelse. Skydd och bevakning i städer är en stor del av Hemvärnets uppgift vid en eventuell väpnad konflikt, men i den svenska vardagen är de civila insatserna vid exempelvis stora olyckor, bränder och översvämningar betydligt vanligare. Denna sommar har varit hektisk med ett flertal stora händelser, senast i Kristinehamn i samband med översvämningarna.

– Det finns en stor bredd i vad vi kan tänkas få för uppdrag och vad vi utbildar våra hemvärnssoldater i. Fokus under dagarna här i Skövde ligger på taktik, skydd och strid i bebyggelse och skjutning av skarp ammunition. Den här anläggningen är fantastisk för det syftet, säger Bengt Fransson, chef för Örebro-Värmlandsgruppen i K3:s hemvärnsförband.

Med i insatskompanierna finns Andreas Löfgren, 25, och Anders Tengvall, 40 år. För den mer rutinerade soldaten Anders är övningarna i Skövde en viktig repetition. Andreas är relativt ny i hemvärnet, men desto mer motiverad.

– Jag tycker det har en viktig funktion. I min familj har vi en tradition av att vara med i försvaret och det har säkert präglat mig, men mitt engagemang här bygger också på mina värderingar och en tro på att det är viktigt att stå upp för demokratin. Den är jag beredd att slåss för, säger Filipstadsbon.

Övningen, som startade i Karlstad i torsdags, avslutas på söndag kväll.

Över 200 män och kvinnor från Livregementets husarers hemvärnsförband befinner sig under helgen i Skövde för att öva strid i bebyggelse. Skydd och bevakning i städer är en stor del av Hemvärnets uppgift vid en eventuell väpnad konflikt, men i den svenska vardagen är de civila insatserna vid exempelvis stora olyckor, bränder och översvämningar betydligt vanligare. Denna sommar har varit hektisk med ett flertal stora händelser, senast i Kristinehamn i samband med översvämningarna.

– Det finns en stor bredd i vad vi kan tänkas få för uppdrag och vad vi utbildar våra hemvärnssoldater i. Fokus under dagarna här i Skövde ligger på taktik, skydd och strid i bebyggelse och skjutning av skarp ammunition. Den här anläggningen är fantastisk för det syftet, säger Bengt Fransson, chef för Örebro-Värmlandsgruppen i K3:s hemvärnsförband.

Med i insatskompanierna finns Andreas Löfgren, 25, och Anders Tengvall, 40 år. För den mer rutinerade soldaten Anders är övningarna i Skövde en viktig repetition. Andreas är relativt ny i hemvärnet, men desto mer motiverad.

– Jag tycker det har en viktig funktion. I min familj har vi en tradition av att vara med i försvaret och det har säkert präglat mig, men mitt engagemang här bygger också på mina värderingar och en tro på att det är viktigt att stå upp för demokratin. Den är jag beredd att slåss för, säger Filipstadsbon.

Övningen, som startade i Karlstad i torsdags, avslutas på söndag kväll.