29 sep 2014 19:59

23 jan 2015 15:51

Byggskandal på nya Billingskolan

Miss. Nya Billingskolans idrottshall håller inte fullmått som utlovat. Planen mäter 37x18 i stället för 40x20 meter. Därmed kan hallen inte användas till tävlingsmatcher i handboll, innebandy eller futsal.
– Det är djupt beklagligt. Jag vet inte vad som gått fel, säger fastighetschefen Ingemar Linusson.

För Skövde kommun är upptäckten ett bakslag av stora mått. Behovet av en fullstor hall är stort inom föreningslivet, och tillkomsten av den nya idrottshallen i samband med bygget av nya Billingskolan var ett ovärderligt tillskott.

Men i förra veckan slog ungdomslag från IFK Skövde larm om att något inte stod rätt till. Och i går bekräftade personal från fritidsförvaltningen att planen endast mäter 37x18 i stället för 40x20 meter som är det officiella planmåttet för exempelvis handboll.

– Det är en stor felmarginal. I praktiken står ytterväggarna på det tänkta planmåttet. För att överhuvudtaget kunna rymma 40x20 meter plus biytor skulle hallen behöva vara fyra meter bredare och lika mycket längre, säger Thomas ”Tjompa” Engqvist från Arena Skövde som utförde kontrollmätningen.

Jagar felet

Därmed bekräftades fastighetschefen Ingemar Linussons värsta farhågor. Uppgiften om det felaktiga hallmåttet slog ned som en bomb på tekniska kontoret i fredags. Enligt Linusson har kommunen beställt en fullmåttshall men bevisligen fått något helt annat.

– Det är oacceptabelt och något vi måste gå till botten med. Jag har kontaktat våra arkitekter, konsulter och entreprenören (Asplunds bygg) för att ta reda på var det har brustit, både i kontroll, ritningar och bygge. I slutändan kan det ju bli tal om en ekonomisk process, säger Linusson upprört.

Borde inte detta upptäckts tidigare?

– Jo, det kan man tycka.

Kan 40x20 misstagits för ett yttermått och inte ett planmått?

– Det är möjligt, men alldeles för tidigt att uttala sig om, säger Ingemar Linusson.

”Besvikelse”

För Billingskolan har det förändrade hallmåttet liten betydelse. Rektor Eva-Lotta Johansson säger att hallen mer än väl fyller skolans behov. För de föreningar som använder hallen kvällstid och helger betyder missen desto mer. För äldre ungdomar i handboll, innebandy och futsal är hallen obrukbar för träning och tävlingsmatcher.

– Det här var helt nya uppgifter för mig. Även om hallen i första hand är tänkt som hemvist för Skövde gymnastikförening så ska den självklart vara fullstor, allt annat är en stor besvikelse, säger fritidsnämndens ordförande Kaj-Eve Enroth (FP) till SLA.

För Skövde kommun är upptäckten ett bakslag av stora mått. Behovet av en fullstor hall är stort inom föreningslivet, och tillkomsten av den nya idrottshallen i samband med bygget av nya Billingskolan var ett ovärderligt tillskott.

Men i förra veckan slog ungdomslag från IFK Skövde larm om att något inte stod rätt till. Och i går bekräftade personal från fritidsförvaltningen att planen endast mäter 37x18 i stället för 40x20 meter som är det officiella planmåttet för exempelvis handboll.

– Det är en stor felmarginal. I praktiken står ytterväggarna på det tänkta planmåttet. För att överhuvudtaget kunna rymma 40x20 meter plus biytor skulle hallen behöva vara fyra meter bredare och lika mycket längre, säger Thomas ”Tjompa” Engqvist från Arena Skövde som utförde kontrollmätningen.

Jagar felet

Därmed bekräftades fastighetschefen Ingemar Linussons värsta farhågor. Uppgiften om det felaktiga hallmåttet slog ned som en bomb på tekniska kontoret i fredags. Enligt Linusson har kommunen beställt en fullmåttshall men bevisligen fått något helt annat.

– Det är oacceptabelt och något vi måste gå till botten med. Jag har kontaktat våra arkitekter, konsulter och entreprenören (Asplunds bygg) för att ta reda på var det har brustit, både i kontroll, ritningar och bygge. I slutändan kan det ju bli tal om en ekonomisk process, säger Linusson upprört.

Borde inte detta upptäckts tidigare?

– Jo, det kan man tycka.

Kan 40x20 misstagits för ett yttermått och inte ett planmått?

– Det är möjligt, men alldeles för tidigt att uttala sig om, säger Ingemar Linusson.

”Besvikelse”

För Billingskolan har det förändrade hallmåttet liten betydelse. Rektor Eva-Lotta Johansson säger att hallen mer än väl fyller skolans behov. För de föreningar som använder hallen kvällstid och helger betyder missen desto mer. För äldre ungdomar i handboll, innebandy och futsal är hallen obrukbar för träning och tävlingsmatcher.

– Det här var helt nya uppgifter för mig. Även om hallen i första hand är tänkt som hemvist för Skövde gymnastikförening så ska den självklart vara fullstor, allt annat är en stor besvikelse, säger fritidsnämndens ordförande Kaj-Eve Enroth (FP) till SLA.