29 sep 2014 07:00

23 jan 2015 15:51

Uppslaget testar enduro

En sport fylld med både fart och brummande motorer. Just det, Uppslaget har testat enduro.
– Enduro var jätteroligt, och det var inte sista gången för mig vill jag lova! sade Ida Johansson från Uppslaget efteråt.

En lördag i september gav sig Uppslaget iväg till Kråkberget för att testa på enduro hos FMCK Skövde. Till en början trodde vi att vi kommit till fel ställe. Det var så mycket folk och motorcyklar på samma ställe att vi fick för oss att det skulle anordnas tävling.

Det skulle visa sig att vi hade helt fel och att det var just tvärt om. Faktum är att det den dagen saknades många åkare som var ute på tävlingar.

- I vanliga fall brukar vi samlas runt hundra personer från åldern tre till sextio plus. Vilket gör oss till Sveriges största enduroförening, säger Roger Wallgren, som var vår handledare under dagen.

Ingen av oss från Uppslaget hade några tidigare erfarenheter av sporten om man bortser ifrån att en av oss tidigare ägt en crossmoppe. Så det var med nervositet och spänning i kroppen vi tog på oss vår skyddsutrustning som bestod av bland annat hjälm, knäskydd och skyddsväst.

Vi gav oss sedan ut för att testa på enduro. För att lära känna maskinen bättre så fick vi börja med att bara runda några konor på en grusväg. Någonting som såg lättare ut än vad det var för oss som inte var van vid att sitta på tvåhjulingar. Trots det tog vi oss alla igenom den första utmaningen oskadda och skulle nu ge oss ut på en riktig bana.

Till skillnad från andra klubbar runt om i Sverige har FMCK många banor att tillgå vilket gör att man kör på olika banor varje lördag. Detta gav oss på Uppslaget möjlighet att få en bana för oss själva.

Vi fick börja med att köra följa John efter vår handledare Roger och sedan fick vi köra varvet själva. Varvet bestod av hinder som till exempel gupp som till en början var lite skrämmande, men för varje varv som gick så fick man mer och mer självförtroende och man gasade på mer och mer.

Varje varv steg även temperaturen i kroppen vilket var en underlig känsla eftersom man får för sig att man knappt rör på sig. Två och en halv timme senare när vi var klara så var jag ganska trött och då hade vi bara kört en väldigt enkel bana. Trötta och belåtna gav vi oss hemåt igen med en ny erfarenhet med oss.

Enduro är absolut något som vi skulle kunna tänka oss att testa på igen i framtiden, och det är roligt för att alla kan göra det. När jag senare kom hem fick jag frågan om det hade gått bra. Mitt svar blev att bara två av tre hade ramlat.

En lördag i september gav sig Uppslaget iväg till Kråkberget för att testa på enduro hos FMCK Skövde. Till en början trodde vi att vi kommit till fel ställe. Det var så mycket folk och motorcyklar på samma ställe att vi fick för oss att det skulle anordnas tävling.

Det skulle visa sig att vi hade helt fel och att det var just tvärt om. Faktum är att det den dagen saknades många åkare som var ute på tävlingar.

- I vanliga fall brukar vi samlas runt hundra personer från åldern tre till sextio plus. Vilket gör oss till Sveriges största enduroförening, säger Roger Wallgren, som var vår handledare under dagen.

Ingen av oss från Uppslaget hade några tidigare erfarenheter av sporten om man bortser ifrån att en av oss tidigare ägt en crossmoppe. Så det var med nervositet och spänning i kroppen vi tog på oss vår skyddsutrustning som bestod av bland annat hjälm, knäskydd och skyddsväst.

Vi gav oss sedan ut för att testa på enduro. För att lära känna maskinen bättre så fick vi börja med att bara runda några konor på en grusväg. Någonting som såg lättare ut än vad det var för oss som inte var van vid att sitta på tvåhjulingar. Trots det tog vi oss alla igenom den första utmaningen oskadda och skulle nu ge oss ut på en riktig bana.

Till skillnad från andra klubbar runt om i Sverige har FMCK många banor att tillgå vilket gör att man kör på olika banor varje lördag. Detta gav oss på Uppslaget möjlighet att få en bana för oss själva.

Vi fick börja med att köra följa John efter vår handledare Roger och sedan fick vi köra varvet själva. Varvet bestod av hinder som till exempel gupp som till en början var lite skrämmande, men för varje varv som gick så fick man mer och mer självförtroende och man gasade på mer och mer.

Varje varv steg även temperaturen i kroppen vilket var en underlig känsla eftersom man får för sig att man knappt rör på sig. Två och en halv timme senare när vi var klara så var jag ganska trött och då hade vi bara kört en väldigt enkel bana. Trötta och belåtna gav vi oss hemåt igen med en ny erfarenhet med oss.

Enduro är absolut något som vi skulle kunna tänka oss att testa på igen i framtiden, och det är roligt för att alla kan göra det. När jag senare kom hem fick jag frågan om det hade gått bra. Mitt svar blev att bara två av tre hade ramlat.

  • Oscar Antonsson